Insecticide ecologice. Cateva sfaturi simple

Insecticide ecologice. Cateva sfaturi simple

Insecticide ecologice. Cateva sfaturi simple

Vorbim despre insecticide ecologice, pentru ca acestea trebuie sa fie prima alegere pentru gradinile mici, pentru gradinile de zarzavat sau cu flori din jurul casei, dar si pentru livezile de mica intindere. Spatiile mici sunt prima recomandare pentru aceste insecticide ecologice, dar ele poti fi folosite cu mare succes si pe terenuri mai intinse, dar trebuie avut in vedere ca este necesara o cantitate mai mare, iar costurile cresc direct proportional cu cantitatea de insecticide ecologice necesara.

In natura fiecare vietate, mica sau mare are dusmani naturali. Uneori este vorba de alte vietati, alteori de plante si unele substante extrase din plante. Un insectid este ecologic atata vreme cat nici un produs de sinteza nu este inclus in compozita sa, dar poate contine esente, extracte, uleiuri, macerate si alte substante rezultate prin procese chimice sau fizice naturale.

Pentru gradinaritul din jurul casei, sunt cateva substante care isi merita din plin numele de insecticide ecologice, care se fac usor, fara costuri mari si care au sunt foarte eficiente, nu produc rezistenta din partea daunatorilor, iar tratamentele se pot repeta cand este nevoie fara ca acestea sa afecteze florile sau culturile din gradina.

Renumit pe lista cu insecticide ecologice este extractul de urzica. Practic acesta are cele mai multe utilizari fiind bun pentru aproape toate problemele. Extractul de urzica este insecticid, fungicid si ingrasamant. Reteta este simpla. Ai nevoie de un kilogram de tulpini de urzica. Cele batrane si foarte intepatoare sunt cele mai bune – le poti culege de pe malul raurilor, din poieni si de pe marginea padurilor. Nu culege niciodata urzicile de pe marginea drmurilor pentru ca sunt pline de plumbul aspirat din gazele de esapament. Ideale sunt urzicile curate din zone cat mai putin poluate, tocmai si pentru rolul de ingrasamant pe care il au.


Urzicile se toaca sau se maruntesc si se pun intr-un vas impreuna cu circa 10 litri de apa. Se acopera si se lasa cateva zile. In fiecare zi se amesteca prin “ciorba”. Este gata cand miroase foarte urat. Se strecoara iar solutia rezultata se poate pastra in sticle acoperite cu tiforn (poate produce gaze de fermentatie), timp de o saptamana. Se foloseste o solutie diluata – un litru de extract de urzica la 10 litri de apa. Cu aceasta solutie se stropeste gradina. Ideal este sa stropesti in zilele uscate, sau seara dupa o zi calduroasa. Ramane eficient doua-trei saptamani.

Infuzia de Condurii doamnei contine sulf si antibiotice naturale. Se prepara la fel, din macerarea unui kilogram de planta in cinci litri de apa. Este foarte bun pentru paduchi si pentru bolile plantelor produse de insecte.

Infuzia de Tanacetum vulgare este pe lista cu insecticide ecologice. Planta este o buriana care creste pe malul raurilor, cu flori care seamana cu papadia, destul de inalta si cu radacina foarte puternica. Tanacetum vulgarenfuzia sau Vetrice este folosita pentru o infuzie preparata din 300 de grame de frunze, tulpini si flori de vetrice, in 10 litri de apa. Amestecul se tine la macerat cinci-sase zile. Solutia se strecoara si se pulverizeaza impotriva ruginii, fainarii si impotriva daunatorilor, cum ar fi fluturii albi si afidele.

Maceratul de frunze de pelin si maceratul din frunze de hrean sunt ale bune solutii si excelente insecticide ecologice perfecte pentru plantele cu flori din gradina si pentru legume.5 Mai 2014 - Sursa: Casa si GradinaArticole recente:
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Colectare Deseuri
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
Protectia Mediului
ONG
16 februarie 2016
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016