Israelul refuza energia solara pentru palestinieni

Israelul refuza energia solara pentru palestinieni

Electricitatea provenita de la panouri solare si turbine eoliene a revolutionat viata in comunitatile rurale palestiniene de pastori, care folosesc acum echipamente in locul manuirii manuale pentru a bate laptele de capra in unt, frigidere care pastreaza alimentele ce nu se mai strica, iar copiii nu mai trebuie sa se grabeasca pentru a-si face temele acasa inainte de lasarea intunericului, informeaza sambata Associated Press.

Proiectul, finantat de Germania si initiat de voluntari israelieni, este acum in pericol. Autoritatile israeliene ameninta cu demolarea instalatiilor in sase din cele 16 comunitati izolate din Cisiordania iluminate cu ajutorul energiei alternative, sustinand ca panourile si turbinele au fost instalate fara autorizatie.

Guvernul german si-a exprimat ingrijorarea si a cerut clarificari – o manifestare clara de nemultumire din partea celui mai puternic aparator al Israelului din Europa.

Disputa este mai mult decat un litigiu diplomatic, potrivit AP. Ea merge la miezul criticii internationale crescande fata de politicile Israelului in 62% din Cisiordania aflata sub control israelian, la doua decenii dupa ce palestinieniilor li s-a acordat autoguvernare intr-un mozaic de insule teritoriale din restul teritoriului.

Observatorii internationali au avertizat ca Israelul suprima dezvoltarea palestiniana in sectorul din Cisiordania aflat sub controlul sau deplin, cunoscut sub numele de „Zona C”, acordand un tratament preferential asezarilor israeliene.

Palestinienii cei mai vulnerabili din Zona C sunt familiile care cresc turme de oi si capre pe dealurile sterpe din Cisiordania. Israelul nu recunoaste comunitatile lor mici, spunand ca pastorii stau in zona ilegal, desi locuitorii afirma ca radacinile lor merg inapoi cu generatii.

Catunul Al-Thala, o comunitate de 80 de persoane din sudul Cisiordaniei, n-a avut electricitate pana in august anul trecut, cand German aid group medico si Comet-ME, un grup de oameni de stiinta israelieni pro-pace, au amplasat panouri solare acolo, ca parte a unei campanii de a oferi unui numar de 30 de comunitati din zona energie solara si eoliana.

Luna trecuta, insa, Administratia Civila din Israel – o ramura a armatei care se ocupa de civilii palestinieni – a emis un ordin de „oprire a lucrarilor”, un precursor pentru demolari, vizand panourile solare si turbinele eoliene din Al-Thala si alte cinci comunitati. Instalatiile au fost infiintate ilegal, fara ca cineva sa solicite o autorizatie, a declarat Administratia Civila, care a adaugat ca aceste cazuri vor fi revizuite de catre o comisie.

Elad Orian, fizician la Comet-ME, a declarat ca grupul nu a cerut autorizatie, crezand ca ar fi inutil, deoarece Israelul considera comunitatile ilegale. El crede ca pana la demolare vor mai trece luni de zile si spera ca presiunea politica din partea Germaniei, care a acordat peste 400.000 de euro (520.000 dolari), va salva proiectele.

Ministerul german de Externe si-a exprimat ingrijorarea si a declarat ca monitorizeaza indeaproape situatia in Zona C.

Intr-un caz similar, adjunctul ministrului polonez de externe, Jerzy Pomianowski, l-a convocat pe ambasadorul Israelului pentru a-si exprima ingrijorarea cu privire la demolarea unui put intr-o comunitate din apropiere de Al-Thala, care a fost reconstruit cu fonduri poloneze. Israelul a afirmat ca cei care au reabilitat puturile nu au cerut de asemenea autorizatii si au ignorat apelurile de a participa la o audiere.

Administratia Civila a spus ca a elaborat planuri pentru constructii palestiniene legale. Cu toate acestea, ONU a declarat ca 70% din Zona C este exclusa pentru constructii palestiniene, fiind alocate pentru colonisti sau armata.

„In realitate, este aproape imposibil pentru palestinieni sa obtina autorizatii de constructie”, a concluzionat un raport al ONU.

Oficiali israelieni sustin ca pastorii palestinieni din Cisiordania de sud sunt nomazi care nu au dreptul legal la terenurile pe care stau. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *