Ministrul Energiei: „Nu favorizez CE Oltenia”

Ministrul Energiei: „Nu favorizez CE Oltenia”
Ministrul Energiei: „Nu favorizez CE Oltenia”

Guvernul a aprobat saptamana trecuta o hotarare prin care complexurile energetice din tara, inclusiv CE Oltenia, vor avea prioritate la livrarea de energie in sistemul national. Hotararea de Guvern a aparut ieri si in Monitorul Oficial, astfel ca va intra in vigoare incepand cu data de 15 aprilie 2013 si este valabila pana in iulie 2015. Aceasta hotarare care permite un acces garantat si prioritar in sistemul energetic termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia „nu favorizeaza pe nimeni”, da asigurari ministrul delegat pentru Energie, Consatantin Nita, intr-un interviu acordat HotNews.

Hotararea a fost aprobata miercurea trecuta fara prea mare tam-tam, presa centrala afland abia ieri despre existenta actului normativ. Prin aceasta hotarare, Executivul a mai echilibrat balanta in ceea ce priveste comertul de energie si competitia de la Transelectrica intre producatorii de energie verde si termocentralele pe combustibili solizi.

Ministrul Nita sustine ca este nevoie „de un reglaj care sa permita celor doua complexuri sa aiba macar un minim necesar de functionare continuu, atunci cand intra energia regenerabila in functiune”.

Transelectrica, potrivit actului normativ, trebuie sa asigure accesul continuu in sistem al Complexului Oltenia si Complexului Hunedoara cu cel putin 500 MW, respectiv 200 MW. De asemenea, pentru echilibrare, CEO va trebui sa aiba prioritate pentru o putere de 600 MW, iar CNH de 400 MW.

Decizie tehnica, nu una politica

„Aceasta Hotarare de Guvern nu favorizeaza pe nimeni din sistemul energetic si era necesara de mai mult timp, mai ales dupa aparitia energiei regenerabile. Chiar astazi (n.r. ieri) am avut o discutie cu directorii celor doua complexe pe care nimeni nu poate sa-i acuze ca sunt foarte prietenosi cu energia regenerabila, pentru ca au foarte mari probleme. Adica, atunci cand bate vantul, toate capacitatile de productie de la Turceni, Rovinari, Hunedoara, trebuie sa fie inchise. Asta creeaza o problema de sistem nu doar in zona lor, ci in toata Transilvania. Si atunci este nevoie de un reglaj care sa permita celor doua complexe sa aiba macar un minim necesar de functionare continuu pe parcurs, atunci cand intra energia regenerabila in functiune. Toate acele cheltuieli nu le suporta nimeni. Pornirea si oprirea costa cateva miliarde de lei vechi la aceste complexe. Mai mult, si cantitatea de noxe care se degaja la aceste porniri si opriri este foarte mare. Toate aceste lucruri ne-au determinat sa luam aceasta decizie. Este o decizie tehnica si nu una politica.(…) Complexul Oltenia este unul dintre marii producatori de energie, 6.000 MW. Ce influenta sa aiba 400 MW din aceasta hotarare de a functiona continuu?”, a declarat ministrul Nita, pentru HotNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *