Nuclearelectrica va deveni mult mai profitabila dupa liberalizarea pietei de energie

Nuclearelectrica va deveni mult mai profitabil? dup? liberalizarea pie?ei de energie
Nuclearelectrica va deveni mult mai profitabila dupa liberalizarea pietei de energie
Nuclearelectrica va deveni mult mai profitabila dupa liberalizarea pietei de energie

Nuclearelectrica este producatorul cel mai favorizat de liberalizarea pietei de energie, ceea ce va creste semnificativ profitabilitatea companiei, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Daniela Lulache, directorul general al societatii.

„Am convingerea ca Nuclearelectrica este un motor de mare forta care are potential de crestere ca profitabilitate in conditiile in care in ultimii ani compania a evoluat intr-o marja de profit cuprinsa intre 2% si 5%. In acest sens amintesc ca Nuclearelectrica este producatorul cel mai favorizat de liberalizarea pietei de electricitate ca efect al scaderii cotelor impuse de a vinde pe piata reglementata de la 50%, cat este in prezent, pana la valoarea zero in 2018. Un astfel de proces de dereglementare va avea efecte pozitive semnificative asupra veniturilor si profiturilor Nuclearelectrica, conducand inerent la marje de profit net superioare celor inregistrate pana acum. De altfel, anul 2013 este unul in care aceste modificari vor ilustra in mod favorabil contul de profit al companiei prin scaderea cotei aferente pietei reglementate de la 71% in 2012 la 50% in prezent si prin stabilirea unui pret mai bun pentru piata reglementata”, a spus Daniela Lulache.

Aceasta a subliniat ca listarea companiei, programata pentru jumatatea lunii iulie, va fi efectuata conforma calendarului.

„Calendarul este stabilit de Guvern, se va respecta si vom detalia foarte curand un termen precis. Am auzit scenarii care spun ca ar fi util sa amanam listarea la bursa pentru a fi mai bine pregatiti. Trebuie spus ceva: listarea la bursa a companiilor s-a tot amanat de mai bine de 10 ani si in logica aceasta, niciodata nu am fost pregatiti. Semnalul de deschidere spre management privat si spre reforme structurale este profitabil pentru SNN si pentru economie”, a explicat Daniela Lulache.

Noul director a spus ca listarea reprezinta un semnal de deschidere spre capitalul privat si reforme structurale pe care compania are nevoie sa il dea. De asemenea, listarea este justificata de nevoia ca societatea sa atraga finantare si sa se conecteze la circuitul capitalurilor globale.

„Toate companiile sunt sleite dupa perioada de criza economica, iar conectarea cu circuitul capitalurilor globale inseamna de fapt securizarea capacitatii de crestere prin investitii. Castigam acces la finantare, know-how si conectare cu piata globala dar mai ales, reimprospatarea resurselor de crestere. Din acest motiv, listarea se poate traduce, simplificand si prin absorbtie de capital pentru fortificarea capacitatii de crestere a companiei. In al doilea rand, listarea la bursa este si un impuls pentru eficientizare”, a explicat managerul companiei.

Sindicatul de intermediere care se ocupa de listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucuresti este format din Swiss Capital (lider de sindicat) si BT Securities, consultantii juridici ai sindicatului fiind Musat & Asociatii, alaturi de Hogan Lovells.

Prin oferta publica primara care se va derula la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), statul intentioneaza sa vanda actiuni noi reprezentand 10% din capitalul Nuclearelectrica.

In perioada urmatoare, Adunarea Generala a Actionarilor Nuclearelectrica urmeaza sa aprobe majorarea capitalului social, precum si prospectul de oferta ce va fi supus aprobarii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In prezent, statul este actionar majoritar al Nuclearelectrica cu 90,28% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea detine restul de 9,72% din actiuni.

Recent, Executivul a aprobat Hotararea de Guvern privind strategia de privatizare a companiei Nuclearelectrica.

„S-a aprobat HG privind modul in care se face aceasta privatizare. Sigur, difera de cea de la Transgaz, avand in vedere ca este prin majorarea capitalului social si, prin urmare, exista o alta procedura. Dupa HG trebuie sa fie celelalte etape, respectiv Adunarea Generala a Actionarilor, dupa AGA urmeaza publicarea prospectului, a hotararii – tot procesul dureaza pana in jurul datei de 10 iulie – este o procedura putin mai complicata fata de cealalta. Am dori o subscriere cat mai mare. Mizam la investitorii institutionali sa fie de 150% sau peste si, in functie de asta, speram sa obtinem un pret cat mai bun”, a afirmat recent ministrul delegat de profil Constantin Nita, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

El a precizat ca 85% din actiuni vor fi oferite investitorilor institutionali, iar diferenta – investitorilor de retail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *