O lectie in schimbarea becurilor

Cum s? economise?ti gândind "verde"

     In zilele noastre, noutatile au izbucnit din toate colturile lumii; multe, multe tari isi vor obliga cetatenii sa schimbe becurile.
becuri fluorescente
Nu este o gluma – 27 tari in Europa, Australia, Canada, Cuba si Insulele Filipine elimina becurile incandescente odata cu 2010 si le inlocuiesc cu becuri fluorescente.
     Este cunsocut faptul ca utilizand becuri fluorescente, se reduce consumul energiei pentru iluminat cu 40%. Un nou raport facut public saptamana trecuta releva faptul ca actiunea se traduce in eliminarea a 900 milioane tone de gaze cu efect de sera anual in Statele Unite pana in anul 2030. Raportul, publicat de Institutul WorldWatch din Washington a calculat ca doar Statele Unite vor realiza economii ale emanatiilor de dioxid de carbon de aproximativ 16.6 miliarde tone in acelasi interval de timp. Aceasta cifra reprezinta mai mult decat dublul cantitatii de carbon emisa in Statele States in anul 2006.
     Iluminatul este o cerere grea a retelei electrice, avand aproximativ 19 procente. Carbonul generat anual este echivalent cu poluarea provenita de la vehiculele usoare de pasageri din lume.
     In cazul Uniunii Europene, Organizatia pentru Mediu WWF arata ca trecerea la becurile fluorescente va reduce consumul de energie pentru iluminat cu 60%.
     Ceee ce trebuie sa stiti despre inlocuirea becurilor este usor. Aceste becuri fluorescente se monteaza la fel. Suma cheltuita pentru achizitionarea acestor becuri este mai mare decat pentru achizitionarea becurilor normale, dar cele fluorescente rezista mult mai mult si prin reducerea consumului de energie, devine o investitie buna. Conform raportului WorldWatch, becurile fluorescente utilizeaza cu aproximativ 75% mai putina energie si rezista de pana la 10 ori mai mult decat becurile conventionale.
     Daca initial noile becuri fluorescente nu lumineaza multumitor, trebuie sa asteptati putin pana se va incalzi becul.
Alternativele utilizarii becurilor fluorescente (care contin mercur si alte elemente toxice) sunt Diodele de Emitere a Luminii (LED). Acestea nu sunt atat de luminoase precum ar dori unele persoane. LED-urile sunt deja utilizate in diverse dispozitive, cum ar fi ceasuri digitale, telefoane mobile, ecrane pentru exterior. LED-urile sunt mai eficiente din punct de vedere energetic si mai prietenoase cu mediul inconjurator decat orice alta metoda pentru iluminat deoarece nu contin mercur sau alte elemente toxice. Mai mult, LED-urile rezista de 10 ori mai mult decat becurile fluorescente.
     Exista o competitie acerba in sectorul iluminat cu solutii tot mai noi.

Sursa: Enn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *