Participati la Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic

Agentia Spatiala Romana, coordonatorul national al activitattilor din domeniul spatial, invita toti iubitorii spatiului sa isi aduca contributia la desfasurarea editiei din acest an a Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic.

Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic este o sarbatoare internationala a stiintei si tehnologiei, si a contributiilor acestora la imbunatatirea conditiei umane. Adunarea Generala a ONU a declarat, in anul 1999, ca acest eveniment sa aiba loc in fiecare an intre 4-10 Octombrie, sarbatorind astfel lansarea, pe 4 Octombrie 1957, a primului satelit artificial al Terrei, Sputnik 1, care a deschis calea explorarii spatiului cosmic si semnarea, la 10 Octombrie 1967, a Tratatului asupra principiilor care guverneaza activitatile statelor in explorarea pasnica a spatiului cosmic, inclusiv a Lunii si a celorlalte corpuri ceresti.
Editia din anul acesta a Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic are ca tema „Misterele Cosmosului”, fiind dedicata in primul rand profesorilor, elevilor si studentilor. Saptamana Mondiala a Spatiului Cosmic este, insa, deschisa participarii tuturor. Institutii publice, firme, muzee, organizatii non-profit, cadre didactice, chiar si persoane fizice pot organiza evenimente pentru a sarbatori spatiul.
In anul 2009, au avut loc peste 120 de evenimente in jumatate din judetele Romaniei, plasand tara noastra, din nou, pe locul 2 in lume. De la mic la mare, participantii romani s-au implicat in explorarea universului cu ochii mintii. Multe dintre evenimente au avut loc in mediul rural; cele mai active judete, ca numar de evenimente, s-au dovedit a fi Cluj, Hunedoara si Constanta,  mass-media nationala si locala  implicandu-se in promovarea acestor evenimente in randul publicului. Evenimentele au fost  diverse, de la spectacole, proiectii de filme, carnavaluri spatiale, pana la lansari de rachetomodele. Imaginatia si inventivitatea organizatorilor si participantilor s-au dovedit fara limite, iar frumusetea spatiului cosmic si entuziasmul participantilor sunt o garantie ca in Romania, o noua generatie de oameni de stiinta se afla in formare.
Si in anul 2010, romanii sunt asteptati sa contribuie la sarbatorirea Saptamanii Mondiale a Spatiului Cosmic, Agentia Spatiala Romana oferind diplome celor mai merituosi organizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *