Pentru clima globala bate ceasul al 12-lea

Pentru clima globala bate ceasul al 12-lea

Pentru clima globala bate ceasul al 12-lea

Efectul de sera se amplifica si, odata cu el, riscul unor catastrofe globale. Aceasta este vestea proasta a noului raport referitor la clima planetei. Exista si o veste buna: pentru scurt timp mai este loc de speranta.

Fie au fost prea putine, eforturile, fie au fost in zadar. Un lucru este cert: omenirea si comunitatea internationala nu au reusit, nici separat, nici impreuna, sa reduca emisiile de dioxid de carbon si, implicit, sa minimizeze catastrofa ecologica spre care se indreapta planeta.

Dimpotriva: in deceniul 2000-2010, cresterea cantitatii emanate de gaze cu efect de sera a fost mai mare ca oricand. Cel mai recent raport al Consiliului pentru Clima Globala, difuzat la Berlin, suna ingrijorator. Dar titlul documentului („Atenuarea modificarilor climatice”) pare de un optimism nepotrivit. Intentia autorilor, condusi de cercetatorul german Ottmar Edenhofer, este de a face sa se auda clar existenta ultimei oportunitati de reparare a ceea ce mai poate fi reparat. Raportul reprezinta a treia si ultima parte – cuprinzand recomandari catre lumea politica – a unui amplu studiu ce portretizeaza evolutia schimbarilor climatice.

E nevoie de un cocktail politic-tehnologic pentru a limita la maxim doua grade Celsius incalzirea globala. Doar daca aceasta valoare nu va fi depasita se vor putea limita consecintele deja resimtibile ale modificarilor climatice – catastrofele naturale de genul inundatiilor sau desertificarii. „Mesajul stiintific este limpede: nu putem continua in modul in care am operat pana acum”, conchide Edenhofer.


Cel putin 40% mai putin CO² pana in 2050

Pana la jumatatea acestui secol, expertii si-ar dori sa constate o realizabila reducere cu 40 pana la 70% a emanatiilor de gaze cu efect de sera (raportat la valorile inregistrate in anul 2010), ca singura solutie pentru mentinerea incalzirii globale la valoarea care permite o doza de optimism. Aceasta ar fi o prima etapa inspre obiectivul major: eliminarea, pana in anul 2100, a tuturor emisiilor, ca unica optiune pentru un viitor in care planeta sa ofere pe viitor conditii de viata. Iar ambitia expertilor nu face referire doar la emisiile de dioxid de carbon.

Ottmar Edenhofer, colegul sau cubanez Ramón Pichs-Madruga si Youba Sokona, din Mali, sugereaza un pachet de masuri imediate fara de care va fi ratat – poate pentru ultima oara – startul. Un altul e greu de crezut ca se mai poate ivi. Iar inceputul poate fi simplu: stabilizarea efectului de sera. Aceasta inseamna, pur si simplu, nesuplimentarea surselor de poluare. Pentru aceasta este nevoie de un efort in toate bransele economice si cotidiene: de la generarea si consumul de energie, la productia de bunuri si alimente si pana la transporturi si habitat.

Eficientizarea energetica si reimpadurirea sunt doua dintre cele mai eficiente metode de a contribui la imbunatatirea situatiei. O alta este tratamentul echilibrat al suprafetelor agricole. Apoi, se impune identificarea unor solutii pentru ca dezvoltarea economica si sociala sa nu atraga cu sine si amplificarea efectului de sera, conchide Sokona. Asa ceva, completeaza germanul Edenhofer, necesita cooperare internationala.

Sabine Minninger, experta in probleme de clima si energie in cadrul retelei „Brot für die Welt” („Paine pentru lume”), spera ca Germania sa isi asume un rol de motor al unei astfel de cooperari. Cancelara federala Angela Merkel a marturisit, la summitul ONU pentru Mediu, din septembrie, de la New York, ca „a inteles foarte bine mesajul climatologilor”. Edenhofer va fi, de altfel, invitat la Berlin la o discutie in cadrul careia ministrul german al Economiei, vicecancelarul Sigmar Gabriel, va expune public intentiile Guvernului federal.15 Apr 2014 - Sursa: dw.deArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016