Pestele ton este important pentru sanatatea publica din zona Pacificului (studiu)

Pestele ton este important pentru sanatatea publica din zona Pacificului (studiu)ie de delfini
Pestele ton este important pentru sanatatea publica din zona Pacificului (studiu)ie de delfini

In lupta continua impotriva obezitatii, a bolilor de inima si a diabetului din regiunea Pacificului, alocarea unor cantitati suficiente de ton pentru consumul local si mentinerea acestuia la preturi accesibile ar putea imbunatati in mod semnificativ rezultatele din domeniul sanatatii, conform organizatiei Secretariatul Comunitatii Pacificului (Secretariat of the Pacific Community), transmite Xinhua, bazandu-se pe un studiu publicat in revista Marine Policy.
„Comunitatile insulare din Pacific au cele mai mari rate de obezitate si diabet din lume, in primul rand pentru ca alimentele traditionale, cum ar fi radacinoasele, pestele si fructele de mare sunt inlocuite cu alimente importate relativ ieftine, energizante si cu valoare nutritiva scazuta” iar „cresterea consumului de peste si crustacee, care sunt bogate in proteine, acizi grasi esentiali, vitamine si minerale este vazuta ca o parte importanta a solutiei „, conform organizatiei.

Studiul a constatat ca pana in anul 2020, oamenii din cele 22 de tari si teritorii insulare din Pacific vor avea nevoie anual de 268 de mii de tone de peste pentru securitatea alimentara, iar pana in anul 2035 de 344 mii de tone. Totalul consumului de peste este actualmente de aproximativ 210.000 de tone pe an, iar cea mai mare parte a acestui peste este prins in recifurile de corali.

Cu toate acestea, pescuitul de coasta bazat pe recifurile de corali din multe tari si teritorii insulare din Pacific nu are capacitatea de a produce mai mult peste. De fapt, va fi mai putin peste de recif pe cap de locuitor pe masura ce populatia va creste, scrie Xinhua.

„Apare un decalaj intre cat de mult peste poate fi recoltat in mod durabil din recifele bine gestionate si cantitatea de peste recomandat pentru o buna nutritie”, a spus Moses Amos, director al Departamentului pentru Ecosisteme Marine, Pescuit si Acuacultura din cadrul Secretariatului Comunitatii Pacificului (Secretariat of the Pacific Community’s Fisheries Aquaculture and Marine Ecosystems Division).

„Diferenta va creste dramatic in unele tari in anii urmatori. Acest studiu arata modul in care resursele bogate de ton din regiune pot fi folosite pentru a asigura nevoia de peste pentru diete sanatoase”, a mai spus Amos.

Studiul a implicat experti din domeniul pescuitului si al sanatatii din mediul academic, din administratie si experti ai organizatiilor neguvernamentale din zona Pacificului, precizeaza Xinhua. AGERPRES /(autor: Constanta Nita, editor: Codrut Balu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *