Administratia Fondului de Mediu (AFM) a extins din nou prima etapa de depunere a proiectelor pentru programul Casa Verde, pana pe 14 august, in conditiile in care pana pe 3 august unitatile administrativ-teritoriale au depus numai 46 de proiecte, a anuntat joi institutia.
casa verde
Potrivit datelor AFM, au fost depuse proiecte „pentru cele doua categorii de beneficiari, conform Ordinului nr. 565/2009”, respectiv pentru cladiri publice sau pentru asociatiile de proprietari sau locatari.

AFM va admite proiectele depuse pana pe 14 august 2009 inclusiv, ora 14:00.

Prima etapa, care trebuia initial sa se deruleze in perioada 15-31 iulie, are alocate 150 milioane lei, iar a doua etapa, care va avea loc intre 1 si 15 septembrie, are un buget de 160 milioane lei.

Banii pentru acest program sunt administrati de autoritatile locale, de aceea, persoanele care doresc sa monteze panouri solare, pompe de caldura sau centrale eoliene trebuie sa se adreseze mai intai asociatiei de locatari, care apoi poate sa faca demersuri la autoritatile publice locale pentru includerea in program. De asemenea, primariile si consiliile locale pot depune proiecte pentru unitatile publice (camine de copii si de batrani, scoli, gradinite etc.) pe care le au in administrare sau in proprietate.

Finantarea nerambursabila, asigurata de Administratia Fondului pentru Mediu, se acorda in procent de pana la 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, declara recent, ca numai asociatiile de locatari care sunt bransate la sistemul centralizat de incalzire pot beneficia de finantari prin programul Casa Verde pentru montarea de panouri solare pe bloc, iar cei care s-au debransat se pot reracorda.

Dupa incheierea perioadei de depunere a proiectelor, presedintele AFM va numi Comisia de analiza, care va verifica documentele prezentate de solicitant si va spune daca proiectele sunt eligibile sau nu.

„Lista unitatilor administrativ-teritoriale aprobate si lista celor respinse se va publica pe site-ul AFM, dupa finalizarea procedurii de analiza si evaluare. Unitatile administrativ-teritoriale nemultumite de decizia comisiei de avizare pot depune o contestatie la sediul AFM, in termen de 3 zile de la data afisarii pe pagina de internet a listelor cu proiectele aprobate si cele respinse. Contestatiile se solutioneaza de catre o comisie constituita prin ordin al ministrului mediului, in termen de 7 zile de la data expirarii termenului de depunere a contestatiilor”, a mai anuntat AFM.

Ministerul Mediului a anuntat ca tinta programului este de imbunatatire a calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc in acest sens sursele de energie regenerabila, nepoluante.

Romania va trebui ca in 2020 sa produca 24% din energie din resurse regenerabile, cu 6 puncte procentuale mai mult decat obtine in prezent din hidroenergie si biomasa.

Sursa: NewsIn

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here