Primarul din Adamclisi: “Daca Guvernul ne ia banii din proiectele cu eoliene, suntem terminati”

Primarul din Adamclisi: “Daca Guvernul ne ia banii din proiectele cu eoliene, suntem terminati”

Primarul din Adamclisi: “Daca Guvernul ne ia banii din proiectele cu eoliene, suntem terminati”

De la instalarea crizei, administratiile din comunele sarace abia isi duc zilele, iar primarii s-au transformat in contopisti a caror unica sarcina este sa elibereze adeverinte, pentru ca nu au bani nici de investitii, nici pentru dezvoltare. Pentru multe comune din Dobrogea, salvarea a venit de la investitorii in energii regenerabile, care au instalat aici adevarate parcuri eoliene.

Multi investitori in energiile regenerabile si-au abandonat lucrarile incepute, satui sa se lupte cu birocratia, si si-au mutat proiectele pentru derularea unor astfel de lucrari la vecinii bulgari, spre exemplu, acolo unde sustin ca ar avea mai multe avantaje. O situatie speciala este la Adamclisi, comuna al carei primar asteapta investitorii mai ceva decat painea calda, deoarece banii proveniti din taxe si impozite ar fi sursa de finantare pentru proiectele de infrastructura de care comunitatea are mare nevoie. Proiectul a fost anuntat de catre primarul Anton Burcea inca de anul trecut, insa situatia financiara si piedicile legislative i-au facut pe investitori sa abandoneze lucrarea, asa incat toate planurile autoritatii locale s-au naruit. Zilele trecute, primarul Anton Burcea ne-a declarat ca s-a gasit investitor care sa continue proiectul si nu mai exista cale de intoarcere. „Se deruleaza proiectul cu turbina eoliana si statia de biogaz, iar proiectul acela grandios, al parcului eolian de la Adamclisi, se pare ca se va duce la bun sfarsit; nu mai este cale de intoarcere, din discutiile cu firma care se ocupa”, a declarat primarul. In ciuda atator asigurari, exista o teama a edilului, temere ce tine de intentiile administratiei centrale de a incasa taxele si impozitele din aceste proiecte, ceea ce inseamna ca primariile vor ramane fara niciun leu pentru proiectele mult-visate.


„Proiectul acesta al parcului eolian ne-ar scoate din orice gaura financiara, dar depinde de tot ce se va petrece la nivel central, pentru ca am inteles ca se doreste ca impozitele si taxele sa mearga catre stat, pe motiv ca se incadreaza la instalatii speciale. Asta inseamna ca, daca banii vin la noi, scapam de orice situatie neplacuta pe care o traim in prezent, iar daca banii vor ajunge la bugetul de stat, pentru noi este fix egal cu zero, comunitatile nu sunt ajutate cu nimic. Va spun sincer ca noi asteptam cu mari sperante proiectul acesta cu turbinele eoliene, am putea sa ne dezvoltam infrastructura. Principalul meu gand este sa asfaltam drumurile din comuna, sa reparam caminul cultural de la Adamclisi, care arata jalnic, sa introducem canalizare si multe altele, despre care nici nu mai discut, pentru ca toate astea costa foarte multi bani, bani pe care noi nu-i avem si nici nu avem oportunitati de finantare. Nu vorbim de lux, ci de proiecte de care intreaga comunitate are nevoie pentru a trai decent in anul in care ne aflam”, completeaza edilul.

Pana la banii marilor proiecte, autoritatea locala continua programele sociale derulate din bugetul local. „Am stabilit prin hotarare de Consiliu Local sa acordam si in acest an cate un pachet cu alimente de baza pentru persoanele cu handicap, varstnicii din localitate, pensionari, in limita posibilitatilor. Vor fi pregatite in jur de 800 de pachete, un pachet ajungand sa coste aproximativ 30 de lei”, ne-a mai spus primarul Burcea.15 Apr 2014 - Sursa: Observator.roArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016