Proiect de salvare a lalelei pestrite

Proiect de salvare a lalelei pestrite
Proiect de salvare a lalelei pestrite

Specialistii Centrului de Cercetari Biologice (CCB) Jibou au in derulare un proiect de salvare si conservare a unor specii rare de plante prin multiplicarea lor „in vitro”, pe lista aflandu-se actualmente laleaua pestrita, specie rara declarata monument al naturii in tara noastra, dar care a disparut dintr-o rezervatie de circa 10 hectare ce ii era dedicata in judetul Salaj.

„Este vorba de un proiect de conservare a plantelor momumente ale naturii periclitate. Dorim ca la noi sa existe un ‘nucleu’ al plantelor respective. Dintr-o singura frunza, prin multiplicarea „in vitro” putem face mai multe plante. Anul acesta e primul in care laleaua pestrita, planta ce a disparut deja din rezervatia din lunca Vaii Salajului a inflorit la noi in curte, dupa ce anul trecut am plantat bulbii. Mai avem in vedere si alte specii precum narcisele din rezervatia de la Racas sau o specie deosebita de orhidee”, a declarat, pentru AGERPRES, Cosmin Sicora, directorul CCB Jibou, institutie in cadrul careia functioneaza Gradina Botanica din localitate.

In cazul succesului proiectului de conservare a plantei, se va incerca ulterior o repopulare a zonei unde crestea in trecut.

Planta ce este declarata monument al naturii ar fi trebuit sa fie o specie protejata in cadrul „Luncii cu lalea pestrita — Valea Salajului”, arie protejata de interes national situata in partea de sud-vest a localitatii Cehu Silvaniei.

Potrivit datelor din lucrarea „Ghidul ariilor protejate din judetul Salaj”, in trecut laleaua pestrita, numita stiintific Fritillaria melegis, crestea pe o suprafata de 10 hectare, intr-o faneata variata sub aspect floristic. Planta a fost identificata prin anul 1960 de catre o profesoara Viorica Zoicas. In intervalul 1973-1977 densitatea era de 25-33 de exemplare pe metru patrat.

„Cunoscuta la Fersig in Maramures, la Chiesd, in Salaj sub numele de „ciubote”, iar in alte locuri din tara sub numele de „bibilica” sau „caldarusa”, laleaua pestrita este o specie mediteraneana care prefera fanetele umede, marginile de padure si de mlastini eutrofe.

In prezent, desi rezervatia exista teoretic din punct de vedere legal, laleau pestrita nu mai creste in zona respectiva, printre cauzele mentionate de ghidul respectiv fiind „inconstienta oamenilor si a autoritatilor”, introducerea partiala a terenului respectiv in categoria terenului arabil, efectuarea unor lucrari de drenaj si desecare inainte de 1989, pasunatul intensiv.

Planta a fost insa semnalata in alte areale ale judetului, care se afla la aceeasi latitudine cu fosta rezervatie „Lunca Salajului” de langa Cehu Silvaniei, in zona localitatilor Bobota, Dersida sau Chiesd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *