Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a declarat, marti, ca a trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii atat a cainilor grav bolnavi, a celor agresivi, cat si a celor care nu sunt adoptati in sapte zile.
caine fara stapan
„Am trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legislatiei pentru cainii fara stapan in urma discutiilor purtate cu reprezentantii administratiei locale si a datelor statistice de la Institutul -Matei Bals- pe ultimii patru ani”, a spus Mihai Atanasoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, propunerile de lege respecta legislatia europeana si incearca rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele ONG-urilor sau a celor aproximativ 100.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele administratiei locale.

In anul 2009 in Capitala au fost muscate de caini si au beneficiat de servicii medicale, 11.436 de persoane din care 7.571 au fost muscate de caini fara stapan si 3.865 de caini cu stapan. In primul trimestru al anului 2010 au fost muscate de caini 2.813 persoane, din care 2.175 de caini fara stapan si 768 de caini cu stapan.

Potrivit datelor de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals”, costurile serviciilor medicale pentru tratarea pacientilor muscati de caini au fost in 2009 de aproximativ 400.000 de euro (1.658.040 lei). In perioada 2006-2009 costurile serviciilor medicale pentru persoanele muscate de caini au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro (5.537.333 de lei).

Din datele statistice transmise de Administratia pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan (ASCS) Bucuresti rezulta ca pentru un caine intretinut in adaposturile publice se cheltuie aproximativ 300 de lei in fiecare luna.

„Presupunand ca numarul total al cainilor comunitari din Bucuresti este cel estimat de ONG-uri, adica 40.000, atunci costurile de intretinere a acestor animale pe perioada unui an ar fi de 144 de milioane de lei, adica aproximativ 34 de milioane de euro”, a declarat prefectul Capitalei.

In privinta propunerilor aduse la noua lege, prefectul Capitalei a aratat ca „este incurajata adoptia cainilor fara stapan care va fi facuta cu responsabilitate si spirit civic”.

In acest sens, cetateanul care va dori adoptarea a mai mult de doi caini va trebui sa faca dovada resurselor materiale pentru intretinerea animalelor, a acordului vecinilor sau a asociatiei de proprietari in cazul in care locuieste la bloc, a achitarii taxelor de sterilizare, microcipare si tratare de boli, dar si a spatiului prevazut de legislatia europeana pentru ingrijirea cainilor.

Si eutanasierea animalelor va fi permisa, aceasta urmand a avea loc in doua faze.

Intr-o prima faza, cainii stransi de pe domeniul public vor fi consultati si examinati, vor fi recuperate exemplarele clinic sanatoase si neagresive, iar cainii fara stapan, care sunt grav bolnavi incurabili si irecurabili, si cainii agresivi vor fi eutanasiati cu respectarea prevederilor legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

„In situatia in care cei din adaposturile administratiei publice locale ramasi dupa examinarea medicului veterinar sanatosi si neagresivi nu sunt adoptati intr-o perioada de sapte zile este permisa eutanasierea si a acestor animale”, a spus Atanasoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, reprezentantii administratiei publice a sectoarelor vor fi obligati sa infiinteze adaposturi in 30 de zile daca legea va fi adoptata, in cazul in care acest lucru nu se va intampla acestia urmand sa fie amendati de Prefectura.

„Desi exista legislatie care ii obliga pe primari sa infiinteze adaposturi pentru cainii fara stapan, pentru ca nu existau sanctiuni, doar o parte din primariile de sector au infiintat aceste adaposturi”, a mai spus Atanasoaei.

Noile modificari legislative vor aduce si obligatia tuturor detinatorilor de caini de rasa comuna de a-i steriliza si microcipa.

„Pentru ca din 2012 legislatia europeana ne obliga sa microcipam toti cainii de rasa comuna, am urmarit un pas inainte si incercam sa facem acest lucru mai devreme pentru ca este in interesul cetateanului ca animalul sa fie usor identificat in cazul in care acesta se pierde sau este furat”, a mai spus Atanasoaei.

Totodata, propunerea de lege are in vedere si crearea unei baze de date cu trei registre de evidenta pentru cainii fara stapan, pentru cei cu stapan si pentru cainii cu regim special.

O alta noutate a propunerii legislative are in vedere existenta amenzilor atat pentru cei care adopta un caine si apoi ii dau drumul pe strada, cat si pentru cei care hranesc in locuri publice cainii fara stapan, pentru cei care nu isi inregistreaza animalele in registrele speciale sau cei care nu-si sterilizeaza cainii de rasa- comuna.

Valoarea amenzilor poate ajunge de la 1.000 la 5.000 de lei. Un exemplu in acest sens este amenda care va fi aplicata persoanelor care vor hrani animalele in parcuri sau alte locuri publice care poate varia de la 2000 la 5000 lei. Aceeasi amenda vor primi si cei care, dupa ce adopta un caine, ii dau drumul inapoi pe strada.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan a fost initiat de liderul PRM Marius Marinescu. Acesta prevede obligatia autoritatile locale sa sterilizeze toti cainii comunitari si a fost adoptat in unanimitate de Senat, pe 12 decembrie 2007, in prezent fiind la Comisia pentru administratie publica a Camerei Deputatilor.

Totodata, Marius Marinescu este initiatorul Legii 9/2008 privind protectia animalelor, prin care a fost abrogata eutanasierea acestora.

Conform acestui act normativ, care a modificat Legea 205/2004, constituie infractiune detinerea si comercializarea de animale salbatice, cu exceptia gradinilor zoologice, folosirea animalelor pentru cersetorie, omorarea animalelor, organizarea de lupte intre animale sau cu animale, maltratarea si schingiuirea acestora, despartirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani, precum si interventiiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative.

Actul normativ prevede pedepse care pot merge pana la amenzi penale de 2.000 lei sau inchisoare de pana la un an.

Sursa: Mediafax

17 COMENTARII

 1. Nu sunt de acord. Oamenii care spun ca vor sa ajute si ajuta omorand cainii de pe strada, gresesc foarte mult si ar trebui sa renunte sa mai ajute in felul acesta. Oamenii care isi parasesc animalele sunt vinovati de prezenta acestora pe strazi. Romanii sunt niste oameni cruzi care nu se gandesc decat la frigiderul lor, la necazuri…nu suntem oameni. Trebuie facut ceva. Nu se poate sa pedepsim niste animale care au o singura vina: nu sunt iubiti de stapani…sau de oameni. Cine poate omori o fiinta, nu poate fi numit om. Sunt foarte furioasa ca o tara care se vrea membra U.E. nu a reusit inca sa se umanizeze si sa gaseasca solutiile corecte. suntem niste nimicuri si ce e mai urat in tara asta e ca cei care isi doresc sa faca bine, nu isi permit lucrul asta pentru ca nu sunt la PUTERE. le doresc celor care se apuca de eutanasiat caini sau alte vietuitoare, sa sfarseasca la fel pentru ca nu merita altceva.

 2. Pe scurt NU, nu sunt de acord cu eutanasierea animalelor fara stapan dupa sapte zile de la introducerea lor in adapostul de animale.

  Pe lung, Romania inca nu ofera animalelor fara stapan sansa de a fi adoptate, asa cum ar fi normal sa o faca pentru a avea pretentia ca daca nu sunt adoptate in sapte zile, ele sa fie eutanasiate.

  In afara de cele cateva ONG-uri si asociatii care promoveaza adoptiile si sterilizarea sau castrarea animalelor, nu exista niciun efort la nivel national pentru a ajuta animalele spre a fi adoptate. Nu se creaza nimic in sensul educarii populatiei in asa fel incat adoptia sa fie luata in considerare de catre majoritatea celor care isi doresc un caine sau o pisica.

  Pana cand autoritatile nu vor face tot ce le sta in putinta pentru a schimba metalitatea majoritatii romanilor si pentru a promova adoptiile, consider ca eutanasierea animalelor nu este decat cel mai comod mod de a scapa de o problema creata tot de cei care cer eutanasierea si culmea, ca tot suntem in Romania, care au cel mai mult de beneficiat de pe urma curmarii vietii unor fiinte nevinovate.

  Inca mai am sperante ca vom deveni o tara civilizata…la un moment dat…

 3. Pai, da, sunt de acord. Principalul motiv este ca m-am saturat sa traversez strada ca sa ocolesc cainii liberi de pe strada si in plus, am doi copii mici, nu mai e vorba numai sa ma apar pe mine, ci in pincipal pe ei. Copiii alearga la orice caine sa il mangaie, sa il iubeasca, nu e nici vina lor ca animalul ala e stresat si nemancat sau ii e frig, etc. Oricum, in SUA cel putin se aplica aceeasi lege, trebuie numai sa vedeti documenatrele de pe Animal Planet: fiecare caine adus la adapost e testat sa se vada daca are potential agresiv iar daca da, e eutanasiat far asa sara nimeni in sus, daca nu, e lasat spre adoptie. Cine iubeste cainii si tipa ca e nedrept, sa faca ceva pentru asta. Repet, nu urasc cainii, am avut toata viata numai caini si am si acum, dar am grija de el si ma astept ca aceeasi responsabilitate sa o arate si altii si sa pot sa merg pe strada sau in parcuri linistita.

 4. da de ce nu putem eutanasia pe cei ce da asfel de legi?..pentru-ca iei maninca mai mult decat caini comunitari si mai rau nea adus tara si traiu unde am ajuns

 5. nu sunt de acord cu eutanasierea cainilor,si a nici unui animal,in tarile civilizate sunt salvate si ingrijite toate animalele salvate din diverse imprejurari,numai noi nu avem suflet.Chiar alte probleme nu mai sunt in tara asta ?Lasati animalele sa-si traiasca viata asa cum pot ,au dreptul la ea,nu avem noi dreptul sa luam viata nimanui,cand salveaza ele vieti atunci le suntem recunoscatori,dar cine apreciaza asta …

 6. lasati animalele in seama lui D-zeu,gasiti-va alte subiecte de rezolvat,nu va e rusine si frica de nimic .Ne ajuta strainii,dar banii sunt furati in loc sa fie alocati acolo unde trebuie.Nu sunt de acord cu eutanasierea nici unui animal

 7. ONG-urile care protejeaza (doar) canii se poarta discriminatoriu fata de mielusei, vitei, pui si alte animale pe care omul, nu numai ca le eutanasieaza ci le si mananca. Cred ca eutanasierea fara dureri este o cale civilizata de a scapa de aceste animale care se cginuie pe strazi, sunt povara pentru ele insele si au devenit atat periculoase pentru om. Daca sefi ONG-urilor care protejeaza animalele ar fi vegetarieni le-ai intelege indignarea. Dar asa, de ce discrimineaza?

 8. da, sunt de acord!
  nu este posibil ca, oriunde te plimbi, sa vezi HAITE de caini.
  nu este posibil sa ne fie frica sa iesim din casa, spre a merge la serviciu, la scoala, la piata, de frica…
  si nu este adevarat ca sunt toti sterilizati (cum va explicati atunci, ca s-au inmultit din nou asa de mult?)
  la mine, in jurul blocului, sunt acum cel putin doua catele cu pui …sunt cel putin 6-7 pui mici, de aproximativ o luna, iar cei mari sunt foarte agresivi…

 9. Initiativa legislativa a dlui prefect Atanasoaie reflecta perfect logica sufletelor corpute care si-au pierdut orice urma de sensibilitate si umanitate.

  Ce stiu sa spuna cei imbuibati cu milioane de euro?

  Nu sunt bani pentru sanatate, pentru ingrijirea batranilor, pentru protectia copiilor… nu sunt bani pentru nicio alta activitate care nu le aduce un profit care sa-i umfle si mai mult.

  Oamenii de teapa asta, nu cred in Dumnezeu, nu au nimic sfant in ei. Daca ar fi altfel, ar pune viata celor neajutorati mai presus de interesele lor egoiste si meschine.

  Daca s-ar dori cu adevarat rezolvarea in spiritul respectului pentru viata, a problemei necuvantatoarelor s-ar gasi resurse financiare.

  Uciderea este cea mai simpla solutie.

  Rusine!! …pentru o astfel de abordare.

  Nu ati aplicat legea care este inca in vigoare, nu ati sterilizat cainii cu banii pusi la dispozitie, nu ati construit adaposturipentru ca nu ati vrut dle prefect.

  Ingrijorararea cetatenilor este pe deplin justificata. Inmultirea cainilor a scapat de sub control. Si asta din vina smecherilor: primarii cu firme capuse care se prefac ca sterilizeaza cainii dar care de fapt sunt interesate sa perpetueze la nesfarsit problema, pentru ca banii trebuie sa curga fara oprirein buzunarul lor.

  Pentru ca lacomia dezumanizeza profund, nu ne ramane decat o singura solutie de care suntem cu adevarat capabili:
  uciderea.

  RUSINE

 10. NEMERNICIILOR de ce sa moara niste suflete nevinovate?sunteti niste criminali tampiti ce usor e sa zici „sa moara toti” si usor cel mai usor dar daca ar zice cineva sa moara aia care sunt de acord cu eutanasierea cainiilor cu v-atzi simti?voi aveti casa mancare caldura familie dragoste tot iar ei nimic si le mai doriti si moartea GUNOAIELOR CAINELE ARE SUFLET MARE OMUL CATE-odata nu are

 11. Chiar nu puteti intelege ca prin eutanasie nu o sa va scape niciodata de caini?
  S au eutanasiat 100000 de caini in Bucuresti intre 2002 si 2008. Ati avut vreodata in tot acest timp impresia ca nu mai sunt caini pe strazi?
  Chiar nu va dati seama ca singura schimbare au fost gentile Hermes ale Elenei?
  Oameni buni, chiar refuzati sa ganditi logic?
  In Brasov intre 2002 si 2008 au fost eutanasiati 20.000 de caini si s-au cheltuit 2 milioane de euro, in Arad intre 2008-2010 s-au eutanasiat 2.986 de caini cheltuindu-se 308.408 de euro, in Slatina intre 2008 si 2010 au fost eutanasiati 1.111 caini si s-au cheltuit 242.500 de euro, iar in Constanta intre 2008 si 2010 s/au cheltuit 1,5 milioane de euro pentru eutanasierea a 20.000 de caini.
  Singurele localitati unde numarul cainilor de pe strada s-a redus drastic sunt cele care au aplicat sterilizarea in masa, ca de exemplu Oradea si Lugoj. In Oradea s-a redus numarul de caini de la 4.000 la 600 in 4 ani cu 50.000 de euro de la buget, adica 14 euro pe caine. In Lugoj s-a redus numarul de caini de la 2.500 la 235, pe o perioada de trei ani.

 12. Eu i-as eutanasia pe toti cei care abandoneaza animalele pe strazi. Chiar azi noapte prietenul meu a vazut cum un caine a fost aruncat efectiv dintr-o masina aflata in mers. Si uite asa ne-am pricopsit cu un alt caine, care trebuie hranit, adapostit, sterilizat…. doar pentru ca unora le-a fost lene sa caute un pic pe internet si sa gaseasca primul cabinet care ofera sterilizari gratuite!

 13. eun as vrea sterelizarea cainilor ,dar din pacate banii alocti lor sunt mancati de catre parlamentari,m am satura s avad caini batuti sau otraviti ,cai maltratati,copii violati,intr un cuvant ,violenta,m am saturat sa fim de raul lumii.va rog sa faceti ceva.

 14. Doresc sa se legifereze aceasta lege!Sunt obligati stapanii de animale cand ies cu cainii sa le puna botnita,sa adune mizeria de pe strazi,sa-si sterilizeze animalul si asupra acestor caini salbateci,crescuti in haite ca si lupii nu se iau masuri.Avem dreptul sa ne aparam asupra unui atacator canin ca si a unuia uman,aflati fiind in legitima aparare.Unii caini au ucis oameni.
  Cei care salveaza vieti umane sunt caini dresati,ai politistilor sau ai stapanului si nu un maidanez strain,infometat si uneori turbat.Ori macar sa fie legati ca sa nu mai cutreiere bezmetici pe strazi,caci in haite sunt periculosi.Nu vorbim de un catelus frumos,linistit,izolat,care se gudura pe langa om,cersind imbunat mancare,mangaiere si iubire,ci vorbim despre caini salbaticiti,infometati,fara frica omului,adevarate fiare salbatece.
  Si Raicu sa-si vada de treaba ei (daca are vreuna),daca ar fi fost in postura unui om terorizat si sfasiat de un caine maidanez n-ar mai comenta inutil!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here