Proteste fata de exploatarea gazelor de sist la Arad, Cluj, Timisoara si Vaslui

Proteste fata de exploatarea gazelor de sist la Arad, Cluj, Timisoara si Vaslui

Proteste fata de exploatarea gazelor de sist la Arad, Cluj, Timisoara si Vaslui

Circa 2.000 de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, la Arad, la un protest fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, oamenii acuzand ca, sub pretextul autorizatiilor obtinute pentru resurse conventionale, companiile cauta gaze de sist, iar proteste similare au avut loc la Cluj,Timisoara, Bucuresti si Vaslui.

In Piata Avram Iancu din municipiul Arad s-au adunat, incepand cu ora 15.00, aproximativ 2.000 de persoane, majoriatea venind din orasele si comunele din judet, unde in ultimele trei luni au fost organizate, in fiecare duminica, actiuni similare, dar de mai mica amploare.

Printre participanti se numarau primari din judet si oameni de afaceri, in special din sectorul agricol, care au tinut discursuri pe o scena amplasata in Piata Avran Iancu, avertizandu-i pe cei prezenti asupra presupuselor riscuri pe care le prezinta tehnologia explorarii si exploatarii gazelor de sist.

In discursuri, organizatorii actiunii au reclamat ca substantele folosite in tehnologia de valorificare a gazelor de sist sunt daunatoare mediului si sanatatii populatiei.

„In vestul tarii, avem cel mai fertil teren agricol, iar Aradul s-a dovedit stiintific ca are cea mai buna apa potabila din tara. Avem obligatia fata de copiii nostri sa protejam aceste resurse valoroase”, a declarat Dimitrie Musca, presedintele Combinatului Agro-Industrial Curtici, cel mai mare din vestul tarii.

Participantii au avut steaguri si pancarte cu mesaje privind protejarea mediului si impotriva explorarii si exploatarii gazelor de sist.

Actiunea era autorizata sa se desfasoare pana la ora 19.00, timp in care manifestantii urmau sa participe si la un mars prin centrul orasului, pe un traseu cuprins intre Teatrul de Stat, Primaria Arad si Catedrala Arhiepiscopala.

Unii dintre participantii la protest au declarat ca temerea cea mai mare care i-a determinat sa vina la actiune este aceea ca firmele care au obtinut autorizatii pentru explorarea resurselor conventionale – gaze naturale si petrol – se folosesc de acestea pentru a cauta gaze de sist in Campia de Vest si in perimetrul orasului Curtici.

„Eu locuiesc in Seitin, langa granita cu Ungaria, si in ultimele saptamani am vazut pe terenurile agricole unde au inceput explorari ca vin cisterne de mare capacitate si pompeaza ceva lichid in sol. Din cate stim noi, ca in zona au mai fost sonde petroliere, niciodata nu s-a pompat ceva in pamantul nostru”, a declarat Maria Ioanas, unul dintre participantii la protest.

Actiunea a fost supravegheata de aproximativ 200 de jandarmi, politisti si politisti locali, fara a se inregistra incidente.

Prefectura Arad a anuntat, in mai multe randuri, in ultimele luni, prin comunicate de presa ca raspuns la actiunile de protest organizate in localitati din judet, ca in Arad nu au fost acordate licente sau autorizatii pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Actiuni similare au avut loc, duminica dupa-amiaza, si la Cluj-Napoca, Timisoara, Bucuresti si Vaslui.

Peste 100 de persoane au protestat in Piata Unirii din Cluj-Napoca

Astfel, peste 100 de persoane au protestat, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, fata de exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

 

Oamenii s-au adunat in jurul orei 15.00 si au bannere cu mesaje precum „Stop fracturarii hidraulice”, „Stop exploatarii gazelor de sist”, „Toate partidele, aceeasi mizerie”, „Pe intreg cuprinsul tarii, impotriva fracturarii”, „Jos Basescu, Ponta si Antonescu”, „Stop otravirii Romaniei” si „Fracturarea hidraulica pentru gazele de sist inseamna moarte”.

 

De asemenea, ei scandau „Refuz, rezist, nu vreau gaze de sist”, „Apa curata, nu poluata”, „Vrem natura, nu fractura”, „Uniti, salvam toata Romania”.


„Protestam fata de fracturarea hidraulica pentru gazele de sist, care este o metoda foarte periculoasa pentru mediu, perimetrele concesionate pentru explorare fiind uriase, acoperind doua treimi din cuprinsul tarii. De asemenea, protestam si fata de teoria aberanta potrivita careia cei care se opun fracturarii hidraulice ar atenta la siguranta energetica a Romaniei. Oricine isi poate da seama ca producem mai mult gaz decat consumam”, a spus Cornel Valcu, unul dintre participanti.

Protestul de la Cluj-Napoca nu a fost autorizat.

Proteste in Piata Victoriei, din Timisoara

La Timisoara, aproximativ 100 de persoane din municipiu si din localitati situate in apropiere au protestat, de la ora 15.30, in Piata Victoriei, unii batand in tobe, iar altii fluierand.

Participantii au avut pancarte cu mesaje precum „Da, ne pasa! Pungesti, Mosna. Solidaritate!”, „Nu vrem fracturare hidraulica. Vrem o panza freatica curata!” sau „Iubesc Romania, nu vreau gaze de sist”.

 

Protestul de la Timisoara era autorizat sa se desfasoare pana la ora 19.00.

 

Si la Bucuresti, peste 100 de persoane au participat duminica dupa-amiaza, in Piata Universitatii, la un protest autorizat fata de extragerea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, ei cerand interzicerea prin lege a acestei metode.

 

Protestul a fost organizat de mai multe ONG-uri care au declarat 6 aprilie „Ziua nationala de protest impotriva fracturarii hidraulice”. Mobilizarea s-a facut atat prin intermediul retelelor de socializare, cat si prin afise lipite in locuri publice.

Vaslui: Peste 350 de persoane au participat la un mars de protest fata de gazele de sist

Peste 350 de persoane au participat, duminica dupa-amiaza, in municipiul Vaslui, la un mars de protest fata de gazele de sist, manifestantii scandand lozinci impotriva clasei politice si a firmei care desfasoara activitati de explorare a gazelor de sist in judet.

Peste 300 de oameni s-au adunat, incepand cu ora 14.00, in Piata Civica din Vaslui, scandand „Jos Basescu, Ponta si Antonescu”, „Afara, afara, cu Chevronul din tara”, „Refuz, rezist, gazelor de sist”.

De asemenea, o parte dintre liderii protestatarilor au tinut discursuri, sustinand ca explorarea gazelor de sist este un pericol pentru mediu.

„In inima aprobarilor ilegale din Romania, constiinta de neam se trezeste. Oamenii simpli au realizat ca nu gazele de sist sunt solutia, ci agricultura. Cererea pe piata externa de produse agricole este foarte mare, dar pamanturile fertile sunt neexploatate in judetul Vaslui. A venit vremea sa ne trezim. Aici este taramul lui Stefan cel Mare si trebuie sa-l aparam”, a declarat, duminica, in fata protestatarilor, George Silvestrovici, unul dintre organizatorii marsului protest.

Cei peste 300 de manifestanti au pornit apoi intr-un mars prin Vaslui, pe o distanta de aproximativ doikilometri, alte cateva zeci de localnici alaturandu-li-se protestatarilor.

La un moment dat, cativa protestatari au incercat sa devieze coloana de manifestanti pe un alt traseu decat cel stabilit, respectiv spre sediul Inspectoratului Judetean de Jandarmi, insa au fost opriti de fortele de ordine.

Actiuni similara au avut loc, duminica, in localitatea Banca, unde aproximativ 30 de oameni s-au adunat in curtea sediului Caminului Cultural, precum si in municipiul Barlad, unde peste 100 de localnici si-au exprimat nemultumirile in fata sediului primariei.7 Apr 2014 - Sursa: MediafaxArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016