Respiram cenusa si fum

Craiova este mai poluata decat ne lasa autoritatile sa credem

Circa 20.000 de masini trec zilnic prin Valea Vlaicii, cea mai mare intersectie din Craiova, potrivit masuratorilor efectuate de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM).

Si cifra aceasta este doar o medie a traficului din centrul Baniei. Numarul tot mai mare de autoturisme de pe strazile municipiului face, de multe ori, aerul irespirabil in anumite zone. Fie ca sunteti conducator auto, fie ca sunteti un simplu pieton, este imposibil sa nu fi trecut pe langa dumneavoastra un camion vechi sau o raba cu gabarit depasit, care v-a umplut de fum. Sau un simplu autoturism vechi, care a fost alimentat cu benzina cu plumb. In statele UE, benzina cu plumb este interzisa de zece ani. La noi inca se vinde acest combustibil, iar plumbul eliminat in atmosfera ne face numai rau. Studiile arata ca fiecare masina care foloseste astfel de combustibil elimina cam un kilogram de plumb pe an.Daca ne luam dupa autoritati, in Craiova, plumbul din atmosfera ar fi la cote „usor mai ridicate decat cele normale”.Stam putin mai bine decat Bucurestiul la acest capitol.

Praf, noxe, cenusa, fum: spectacol de poluare

Vara trecuta, in perioada de seceta excesiva, combinata cu o canicula de 40 de grade Celsius, poluarea a atins cote alarmante in Craiova. „In perioada de vara am avut cresteri foarte mari la ozon si pulberi materiale (praf – n.r.). Mediile pe care le facem noi prin cele cinci statii de monitorizare a aerului au fost foarte ridicate asta-vara”, a declarat Ionel Bala, seful Serviciului Monitoring, din cadrul ARPM Craiova. Institutia masoara zilnic emisiile de azot, sulf, compusii de la gazele de esapament, gazele de ardere de la cosuri. In toamna anului 2007, o poluare excesiva, dar de scurta durata, a bagat Craiova in ceata si la propriu, si la figurat. Atunci cand s-a dat drumul la incalzirea termica, termocentralele din municipiu (Isalnita si Simnic) au umplut plamanii craiovenilor de fum.In octombrie 2007, cand a inceput incalzirea, din cauza arderilor de carbune am avut cresteri foarte mari la oxid de sulf, adica fumul de la termocentrale. Daca in mod obisnuit se inregistreaza 350 de micrograme pe metrul cub, in octombrie s-au inregistrat 500 de micrograme pe metrul cub.

Localnicii din apropierea celor doua termocentrale Isalnita si Simnic sunt disperati din cauza poluarii din zona. Din cauza depunerii de cenusa de la cele doua termocentrale, efectele sunt dintre cele mai sinistre. La orice vant mai puternic, locuitorii din Cotofenii din Dos (unde sunt depozitate haldele de steril ale CET Isalnita) si cei din zona Simnic au cenusa pe case, in gradinile de legume, in curti etc.

In Craiova avem tot mai putin spatiu verde si tot mai multe constructii si potentiali poluatori.

 

Sursa: Gazeta de Sud

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *