Reteaua de transport a electricitatii poate prelua productia a cel mult 2.000 MW instalati in centrale eoliene

Eoliene
Eoliene
Reteaua de transport a electricitatii poate prelua productia a cel mult 2.000 MW instalati in centrale eoliene

Reteaua de transport a electricitatii poate prelua productia a cel mult 2.000 MW instalati in centrale eoliene, reprezentand jumatate din nivelul estimat de operatorul de sistem Transelectrica, a declarat Louis Borgo, Senior Banker in Departamentul Power and Energy Department al BERD.

„Am facut un studiu de fezabilitate pentru a vedea cate centrale eoliene poate prelua reteaua de transport in Romania. Reteaua nu poate prelua mai mult de 2.000 MW, doar daca se fac investitii substantiale. Transelectrica apreciaza ca poate primi in retea 4.000 MW. Trebuie sa intelegem ca investitiile sunt esentiale pentru a garanta siguranta retelelor”, a explicat Borgo.

La sfarsitul lui 2011, capacitatea instalata de productie a energiei eoliene a ajuns la aproape 1.000 MW si s-ar putea dubla in acest an. Potrivit acestor date si prin raportate la studiul realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), capacitatea retelei de conectare a centralelor eoliene ar ajunge la nivelul maxim la finalul anului in curs.

Borgo a adaugat ca in prezent exista contracte de racordare la reteaua de transport pentru 8.700 MW instalati in capacitati eoliene. De asemenea, legea energiei regenerabile nu este complet finalizata, iar asta creaza „temeri” unor investitori. „Dorim clarificari. Stiu ca unele contracte de racordare a parcurilor eoliene vin cu obligatii impuse investitorilor de catre Transelectrica. Noi vrem ca Transelectrica sa ne lamureasca unde anume este nevoie de investitii pentru a nu exista congestii in retea”, a adaugat Borgo.

BERD continua sa acorde credite pentru constructia de parcuri eoliene in Romania, in 2012 institutia avand in plan, printre altele, finantarea a cinci parcuri eoliene si a unei termocentrale. Potrivit lui Borgo, valoarea totala a proiectelor pe care BERD le va finanta in Romania se ridica la „cateva sute milioane de euro”.

Producatorii de energie din surse regenerabile castiga de doua ori, odata prin vanzarea enegiei, iar apoi prin comercializarea certificatelor verzi., emise de operatorul sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica, care le aloca producatorilor de energie din surse alternative. Ulterior, companiile care primesc certifictele le vand, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

Potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati aproximativ 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020 pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.
Piata certificatelor verzi ar urma sa se tripleze in 2012 si sa treaca de 300 milioane de euro, ca urmare a avansului puternic al productiei de electricitate din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *