Rigorile zootehniei ecologice

Animalele bio trebuie sa aiba foarte mult spatiu la dispozitie, atat la pasune, cat si in adaposturi, astfel incat sa fie relaxate si nici sa nu polueze.

Animalele crescute in sistem ecologic trebuie sa ai-ba acces la suprafete de exer-ci-tiu in aer liber, iar nu-marul acestora pe unitatea de su-prafata trebuie limitat, se arata in Normele Metodologice de aplicare a OUG 34/2000 privind produ-se-le agroalimentare ecologice. Astfel se reduce la minimum orice for-ma de poluare a apei si solului.

Pentru ca, in cantitati mari, „in-gra–sa-mintele naturale” produse de ani-male polueaza, densitatea de vaci de lapte bio pe un hectar de pa-su-ne nu trebuie sa fie mai mare de doua ca-pe-te – echivalentul a 170 kg azot de ingrasamant pe an/hectar, can-tita-tea totala maxima de in-gra-sa-minte pe ferma admisa in acest sis-tem agricol. Densitatea creste la ma-xi-mum 3,3 capete/ha in cazul bo-vi-ne-lor adulte, cu varsta de 1-2 ani. Oile si caprele sunt mai putin poluante si, drept urmare, sunt admise circa 13 capete pe hectarul de pasune.

DORMITOARE. Si adaposturile trebuie sa fie suficient de mari. Nu pe motiv de poluare, ci pe motiv de bunastare. Astfel, su-prafata neta de care trebuie sa dis-pu-na o vaca de lapte in adapost tre-buie sa fie de minimum 6 mp, in timp ce unei oi sau unei capre trebuie sa i se asigure un spatiu „personal” de 1,5 mp. Si asta deoarece stresul dauneaza grav sanatatii. Organismul animalelor stresate produce toxine care „polueaza” carnea, dar si laptele.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *