Romania, mare cultivatoare de organisme modificate genetic

Suprafetele agricole cultivate cu porumb transgenic au crescut, anul trecut, de 20 de ori. Tara noastra ocupa locul al treilea in Uniunea Europeana in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu porumb modificat genetic.
organisme modificate genetic
Autoritatile au anuntat cu cateva zile in urma ca varietatea de porumb modificat genetic MON810 va fi interzisa in Germania. Este astfel o alta tara europeana, dupa Franta, Grecia, Austria, Ungaria sau Italia, care refuza culturile de porumb produse prin biotehnologie. Ministrul german al Agriculturii Ilse Aigner si-a motivat decizia prin faptul ca MON810 „reprezinta un pericol pentru mediul inconjurator”.

Fostul ministru roman al Mediului Attila Korodi cerea anul trecut fermierilor romani sa nu mai cultive porumb modificat genetic. „In cazul in care evaluarea de risc asupra mediului si sanatatii umane, realizata de Comisia pentru Securitate Biologica, duce la evidentierea riscurilor reale asupra mediului si sanatatii oamenilor suntem decisi sa initiem un proiect de Hotarare de Guvern prin care sa interzicem cultivarea porumbului modificat genetic”, declara Attila Korodi, anul trecut.

De atunci insa nu s-a intamplat nimic in acest sens, iar Romania continua sa ocupe locul al treilea in UE in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu organisme modificate genetic, potrivit Serviciului International de Achizitionare a Aplicatiilor Agricole Biotehnologice (ISAAA).

Suprafata semanata cu porumb modificat genetic in Romania a depasit anul trecut 7.000 de hectare comparativ cu anul 2007, cand erau cultivate doar 350 de hectare, conform studiului ISAAA.

America, lider la plantele Modificate

In ceea ce priveste organismele modificate genetic, anul 2008 a fost prolific nu numai la nivelul Romaniei, ci si al intregii lumi. Anul trecut au crescut semnificativ suprafetele cultivate cu plante modificate genetic, acestea ajungand la 125 milioane de hectare.

In momentul de fata sunt 25 de tari cultivatoare cu OMG-uri. Dintre acestea, 15 sunt state in curs de dezvoltare, celelalte facand parte din categoria tarilor puternic industrializate, potrivit ISAAA.

SUA continua sa ocupe pozitia de lider pe acest segment, cu peste 62 milioane de hectare cultivate cu soia, porumb, bumbac, rapita sau lucerna modificate genetic. America este urmata de Argentina si Brazilia.

Pe continentul african, acolo unde necesitatile alimentare sunt acute, locuitorii au inceput sa prinda gustul organismelor produse prin ingineria genetica.

Anul trecut Burkina Faso si Egiptul au cultivat OMG-uri pentru prima data. Soia este pe primul loc in topul culturilor modificate genetic la nivel mondial, urmata fiind de porumb, bumbac si rapita.

Sase tari europene mai cultiva oficial OMG-uri

In ceea ce priveste UE, anul trecut, sapte state – Spania, Republica Ceha, Romania, Portugalia, Germania, Polonia si Slovacia – cultivau porumb modificat genetic. Dintre plantele modificate genetic cultivate in lume, in UE este permis doar porumbul. Alte state europene, printre care Franta, Grecia, Austria sau Ungaria, renuntasera deja la aceste culturi controversate.

In 2008, cele sapte tari membre UE cultivatoare de OMG-uri au crescut suprafata cultivata cu porumb GM, ajungandu-se astfel la 100.000 de hectare. De curand insa Germania a hotarat sa urmeze aceeasi politica agricola adoptata de Franta cu catva timp in urma.

Agricultura ecologica refuza OMG-urile

Practicarea agriculturii ecologice presupune, printre altele, si refuzul utilizarii organismelor modificate genetic. In Uniunea Europeana, tarile care au interzis OMG-urile sunt si cele mai mari producatoare de culturi ecologice. Italia, Germania, Austria si Franta cultiva de la an la an suprafete tot mai mari cu plante ecologice.

Tot mai multi consumatori din tarile respective prefera un regim alimentar bio in virtutea unei vieti mai sanatoase. Referitor la suprafetele cultivate in sistem ecologic, tara noastra se situeaza in lume pe pozitia 44 dintr-un total de 122 de tari, potrivit publicatiei „The world of organic agriculture 2008”.

Cu toate acestea, in Europa, culturile ecologice acopera, in momentul de fata, mai putin de un sfert din suprafata agricola a continentului. In Romania, suprafata cultivata in sistem ecologic a ajuns in 2008 la 220.000 de hectare. La sfarsitul lui 2009, aceasta va ajunge la 300.000 de hectare, ceea ce ar reprezenta doua procente din suprafata agricola a tarii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *