Romanul preda deseurile pentru care primeste ceva in schimb

Valentin Negoita: „In Romania reciclarea DEEE-urilor poate fi comparata cu un copil de 2 ani, care abia acum invata sa mearga si sa vorbeasca”

Raul Pop: „In Romania, ideea de a preda un bec ars sau un aparat electric intr-un loc special amenajat sau la un container special pare bizara”

Liliana Pocol: „Romanul preda deseurile pentru care primeste ceva in schimb”

Un titlu lung, dar expresiv pentru domeniul colectarii si reciclarii deseurilor in Romania. Sfarsitul lunii aprilie a reprezentat pentru colectorii de deseuri de echipamente electrice si electronice predarea datelor privind cantitatile colectate in anul 2008. In prezent, aceste date sunt colectate la nivelul Agentiilor locale pentru Protectia Mediului, conform termenelor de raportare, urmand sa fie transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, iar in luna septembrie sa fie finalizate rapoartele. Pentru a lua pulsul real al acestei piete, am adresat mai multe intrebari unor persoane implicate activ in domeniul colectarii si reciclarii DEEE-urilor, precum Liliana Pocol, Business Development Manager Stena DTM, Raul Pop, Director General Asociatia Recolamp, Valentin Negoita, Presedinte Asociatia Eco Tic si Liviu Popeneciu, Presedinte Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.

Referitor la stadiul actual al colectarii deseurilor electrice si electronice in Romania, toti cei intervievati au fost de acord: suntem inca la inceput. In domeniul reciclarii DEEE-urilor Romania este, dupa cum a spus domnul Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Ecotic, „un copil de 2 ani care abia acum invata sa mearga si sa vorbeasca. Uneori mai cade, mai plange sau chiar este incapatanat. De aceea este foarte important ca inca din aceasta perioada el sa fie sustinut si indrumat pana va ajunge la varsta la care sa isi poarte singur de grija. Pana acolo insa, mai sunt multe de facut si dezvoltat, dar totul incepe cu un prim pas. Trebuie avut in vedere ca domeniul reciclarii DEEE este la inceput in Romania si trebuie sa depunem cu totii eforturi pentru a reusi sa ajungem la un standard cu care sa ne putem mandri”. La randul lui, Raul Pop, Director General Asociatia Recolamp considera urmatoarele: „Desi sunt suficiente argumente in favoarea reciclarii DEEE (Deseuri din Echipamente Electrice si Electronice), in Romania, ideea de a colecta becuri, tuburi fluorescente, frigidere, casetofoane, calculatoare (sau orice alte echipamente electrice si electronice) este recenta si nu este inca cunoscuta suficient de catre publicul consumator…Daca in alte tari, consumatorii colecteaza separat aproape orice, in Romania, ideea de a preda un bec ars sau un aparat electric intr-un loc special amenajat sau la un container special, pare bizara. Sunt insa gesturi firessti si necesare pentru a avea un mediu mai curat.” Iar daca Liliana Pocol este optimista privind nivelul colectarii din acest an, „datorita campaniilor de colectare gen „Marea Debarasare” precum si a celor de tip „buy-back”, domnul Raul Pop este de parere ca norma impusa de UE, ce are in continuare o valoare de 4 kg per cap de locuitor „este putin probabil ca va fi atinsa. Inca de la inceputul lui 2007, in fiecare oras ar fi trebuit sa existe centre de colectare specializate, puse la dispozitie de consiliile locale ale tuturor localitatilor cu peste 20 de mii de locuitori. In prezent, doar unele dintre orasele din Romaania dispun de astfel de centre ce colectare si chiar si cele existente sunt necunoscute sau inaccesibile populatiei.” In completarea acestuia, domnul Liviu Popeneciu a declarat: „In plus, pentru un proces transparent si controlabil in colectare, ar trebui ca orice actor care gestioneaza DEEE sa fie obligat sa se inregistreze, sa raporteze si sa trateze DEEE in conformitate cu aceleasi cerinte ca si producatorii.”

La intrebarea referitoare la ceea ce are nevoie Romania pentru a atinge tinta de reciclare prevazuta de Uniunea Europeana, raspunsurile au fost indreptate in principal in directia informarii si constientizarii populatiei. Dupa cum ne-a spus domnul Valentin Negoita, „in primul rand, Romania are nevoie de o constiinta solida privind colectarea selectiva de deseuri, indiferent de tipul acestora”. Liviu Poponeciu a fost de parere ca este nevoie „de un cadru legislativ cu prevederi prin care sa fie eliminate fluxurile paralele de colectare, in care este obligatorie implicarea autoritatilor locale si nu in ultimul rand, infiintarea si functionarea unui organism coordonator de tip Clearing House, care sa stabileasca obligatiile de preluare inspre tratare a DEEE de la municipalitati si sa asigure controlul realizarii tintelor”. Raul Pop a mentionat insa ca un lucru foarte important il reprezinta stimulentele, „atat pozitive cat si cu amenzi”. „Daca pentru stimulente pozitive exista progrese importante, obtinute prin directionarea corespunzatoare a fondurilor generate prin asa-numitul „timbru verde”, pe partea de penalizari mai avem mult de lucru. Avem nevoie sa acoperim unele lacune legislative si sa intarim capacitatea de control a autoritatilor relevante. Trist, dar adevarat: avem nevoie de amenzi mai multe si mai usor de acordat, de norme legale fara echivoc, de inspectori si comisari consecventi si care sa nu ezite sa aplice legea”, a continuat acesta. Luate pe puncte, Liliana Pocol a afirmat ca Romania are nevoie „de o retea functionala de puncte de colectare, de o implicare mai puternica a autoritatilor locale in gestionarea DEEE si de standardizarea proceselor de reciclare si urmarirea stricta a trasabilitatii fractiilor rezultate in urma tratarii DEEE”. Dupa spusele domnului Valentin Negoita, directiva europeana se afla in curs de modificare pana la sfarsitul anului 2009. „O modificare importanta va fi cea privitoare la tinta de colectare (4kg/locuitor), tinta care este atinsa sau depasita de unele tari dezvoltate (mai ales din nordul Europei) si greu de atins in tarile nou integrate in UE (tarile central si est-europene). Astfel, in noua directiva, tinta de colectare la nivelul fiecarei tari membre, va fi corelata cu volumul anual al vanzarilor de echipamente”, a precizat presedintele Asociatiei Ecotic.

Avand in vedere ca informatiile centralizate despre performantele de colectare ale diverselor judete se afla deocamdata la Agentiile locale de Protectia Mediului, urmand sa fie centralizate de ANPM, datele privind judetele unde se inregistreaza cele mai mari si cele mai scazute cantitati de deseuri electrice si electronice colectate le sunt inca necunoscute celor intervievati. Totusi, estimativ, presedintele Ecotic a nominalizat orasele Bucuresti si Constanta ca fiind zonele unde se colecteaza cele mai semnificative cantitati de DEEE.

Ce recicleaza romanul, cu precadere? Raspunsul a venit simplu, dat de directorul general Recolamp: „Hartie. Sau cel putin, la nivel de constient colectiv, aceasta este categoria de deseuri reciclabile care vin cel mai des in minte. Dintre deseurile electrice si electronice, fara a avea date concrete in acest sens, pot sa va spun ca empiric am constatat un numar foarte mare de fiare de calcat, predate de oameni cu ocazia campaniilor noastre. Este si normal, articolele cu pret de achizitie scazut sunt accesibile unui numar mai mare de oameni si, deci, vor fi mai multe care se strica, se ard, etc. Un caz aparte il constituie sursele de lumina, care sunt, in fapt, consumabile. Dintre acestea, evident ca deocamdata se predau spre reciclare relativ putine becuri economice si tuburi fluorescente, intrucat casele romanilor sunt preponderent iluminate cu becuri clasice, cu filament. Aceasta situatie este in schimbare si treptat, becurile cu filament vor fi inlocuite cu becuri economice si tuburi fluorescente. Evident, ele se vor transforma, la un moment dat, in deseuri.” Liliana Pocol este de parere ca „nu exista o categorie privilegiata pe care romanul sa o dea spre reciclare, el preda deseurile pentru care primeste ceva in schimb”, in timp ce Presedintele Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec sustine ca „cetateanul preda spre reciclare produsele domajate, nefunctionale sau care au un ciclu de viata mai mare de 7-8 ani ( frigidere, masini de spalat, aparate mici)”. Presedintele Eco Tic ne ofera statistici: „din punct de vedere numeric, categoria cu cea mai mare colectare au reprezentat-o calculatoarele, cu o pondere de 30% raportata la numarul total de DEEE colectate, urmata de categoria televizoare, cu o pondere de 15%”. (n.r: in 2008, Eco Tic a colectat 9000 de tone DEEE).

Promovare, informare, crestere. Acestea sunt unele dintre principalele obiective mentionate de asociatiile Eco Tic, RoRec si Recolamp si de Stena DTM. Valentin Negoita isi propune o crestere a cantitatii deseurilor colectate: „In anul 2008 Asociatia Eco Tic a reusit, prin intermediul retelei de colectare, colectarea a 9000 tone DEEE in 2008. Pentru acest an, Asociatia Eco Tic isi propune colectarea a 10.350 tone DEEE, ceea ce reprezinta o crestere cu 15% a cantitatilor colectate”. Obiectivele Recolamp se inscriu in urmatoarele directii: „Promovam in continuare solutiile logistice de colectare si tratare a deseurilor la nivel national. Vrem sa consolidam un sistem integrat, accesibil, eficient si transparent de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice. In paralel, continuam campanii de educare si informare a utilizatorilor de surse de lumina (individuali sau institutionali) pentru a folosi cat mai des aceasta infrastructura. Continuam sa derulam toate activitatile cerute de preluare a responsabilitatilor legale ce revin producatorilor de echipamente in ceea ce priveste realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusiv raportarea catre autoritati, informarea companiilor de reciclare, etc. Suplimentar, actionam ca un purtator de cuvant al membrilor si in raport cu autoritatile, mass-media si alte organizatii, pe probleme legate de respectarea si imbunatatirea performantelor de mediu, in ceea ce priveste gestionarea deseurilor electrice.”

Stena DTM isi doreste imbunatatirea infrastructurii de colectare prin deschiderea unor noi puncte de colectare cat si a facilitatilor de tratare si reciclare, o data cu demararea unor proiecte comune cu asociatiile colective pentru atingerea tintelor de colectare si reciclare, in timp ce RoRec isi propune derularea proceselor de colectare, reutilizare, reciclare si valorificare a DEEE in conditii de siguranta pentru mediu si sanatate a populatiei si organizarea si administrarea la nivel national a unui sistem integrat de DEEE, care sa asigure eficienta, transparenta si trasabilitatea proceselor.

Ana-Elena Voitinovici

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *