Rosia Montana, macinata de o boala grea: “DOLARITA”. Medicul vine de doua ori pe saptamana

Rosia Montana, macinata de o boala grea: “DOLARITA”. Medicul vine de doua ori pe saptamana

Dincolo de complicatiile de natura economica, politica, financiara sau de protectie a mediului, prezenta companiei Gold Corporation la Rosia Montana are o influenta mult mai complexa pentru viata locuitorilor din zona. Dorinta companiei canadiene de a intra in proprietatea unei suprafete cat mai intinse din teritoriu, determinand astfel stramutarea sau relocarea satenilor a afectat grav echilibrul comunitatii si a alterat iremediabil relatiile sociale.

Din momentul in care s-a anuntat oficial ca la Rosia Montana exista cel mai mare zacamant de aur din Europa, compania canadiana a inceput demersurile pentru a intra in proprietatea celei mai mari parti din Rosia Montana, ce urma sa fie afectata de exploatare. Pustiirea practica a localitatii s-a realizat prin metode diverse. In prima faza, pusi in fata dorintei companiei de a avea in proprietate marea majoritate a zonei, locuitorii au avut doua variante. Compania punea la dispozitie relocarea si oferea la schimb case in doua cartiere rezidentiale de langa Alba Iulia. In timp ce proiectul de la Recea a fost finalizat cu succes, cartierul de la Piatra Alba a ramas doar la stadiul de promisiune si nici pana in prezent nu a fost construita vreo casa in zona respectiva pentru a fi oferita la schimb. Cea de-a doua varianta era vanzarea proprietatii. Daca in prima faza, sumele oferite respectau proportionalitatea directa intre dimensiunea terenului si a bunurilor si pret, cu timpul, compania a incercat sa grabeasca eliberarea zonei si a acceptat nenumarate compromisuri.

“Compania a inteles de ce este nevoie aici. Pentru a cumpara oamenii a fost dispusa la orice. A cumparat oameni pentru ca apoi, prin serviciile lor, sa poata sa aiba o usa deschisa si sa poata sa discute cu omul si sa-I spuna: “Haide, ar fi bine sa pleci””, a declarat pentru Ghimpele, unul dintre sateni.

Astfel, sumele oferite au crescut considerabil, iar tentatia banilor a schimbat comportamentul locuitorilor in cadrul societatii, mai ales ca reprezentantii Gold Corporation apelau la o practica ce actiona la nivel psihologic. Oamenii care isi vindeau proprietatile erau chemati la sediul firmei situat in centrul comunei si primeau banii cash, in saci, iar la plecare puteau fi observati de intreaga comunitate care era in acel moment de peste 5 ori mai mare decat in prezent. Treptat, sub mirajul unor castiguri obtinute foarte usor, localnicii din Rosia Montana si-au parasit proprietatile si au lasat calea libera companiei canadiene. In acest context, din respectivul moment, in zona a inceput sa circule in mod ironic informatia ca locuitorii din Rosia Montana s-au imbolnavit de “dolarita” si ca aceasta boala este cea care a redus considerabil populatia din zona. Ofertele tentante nu au fost singura practica a Gold Corporation pentru “evacuare”. Compania a preluat si inchis majoritatea afacerilor din zona pentru a creea, astfel, dependenta si pentru a determina parasirea localitatii. Asa cum am mai prezentat intr-un alt material, comerciantii au fost despagubiti pentru afacere cu conditia ca aceasta sa ia sfarsit.

Fara doctor 8 luni de zile

Lucrurile au mers si mai departe cand Gold Corporation a determinat plecarea singurului medic din zona. In jurul anului 2002 a existat o perioada de 8 luni in care Rosia Montana nu beneficia de serviciile unui doctor sau ale unei farmacii:

“Nu am avut 8 luni de zile medic aici. Compania a cumparat si medicul de familie. Cred ca atunci, compania a fost in varful…s-a urcat chiar prea sus. Bine, ca a demoralizat si foarte multa lume. Neavand medic de familie zicea lumea ca nici medic nu mai e, nici farmacie nu mai e, nimic. Deci, au incercat sa sperie cumva populatia de aici si atunci plecau oamenii in valuri de aici”, a declarat pentru Ghimpele Sorin Jurca, membru-fondator al Fundatiei Culturale Rosia Montana.

Situatia grava cauzata de lipsa medicului a fost remediata, insa nu in totalitate. In prezent, Rosia Montana “se bucura” de prezenta medicului doar doua zile din sapte.

“Doctorul vine aici de doua ori pe saptamana. Sta inainte de pranz si pana pe la 3. In rest, la Abrud”, a precizat unul dintre locuitorii din Rosia Montana.

Intrebata in legatura cu aceasta situatie, una dintre reprezentantele departamentului de informare turistica a companiei Gold Corporation a declarat ca acest lucru nu reprezinta o problema in sat pentru ca “se poate ajunge foarte usor cu masina la Abrud…”, localitate situata la 11 kilometri de Rosia Montana.

Rezultatul acestor practici?

Prin toate demersurile posibile, Gold Corporation a reusit sa reduca dramatic populatia din zona si sa intre in posesia a peste 80% din teritoriu. Din cele aproximativ 1.020 de proprietati de care are nevoie compania ca parte a demararii proiectului minier, circa 860 au trecut deja in proprietatea canadienilor. Din aproape 5.500 de locuitori cat avea comuna Rosia Montana inainte de inceperea acestui amplu proces de eliberare a zonei, in prezent, in sat mai locuiesc circa 2.600 de persoane. “Dolarita” si constrangerile de orice natura au dus la o rata de parasire a zonei de aproximativ 3.000 de suflete. Ca urmare, natalitatea in Rosia Montana se situeaza in prezent la 1, maxim 2 nasteri pe an, scoala numara acum pana la 60 de copii in clasele 1-8 plus gradinita, iar in primele doua clase ale ciclului primar nu se gasesc mai mult de doi elevi. Totodata, optiunile locuitorilor in ceea ce priveste relatia cu Gold Corporation au creat o erodare iremediabila a relatiilor sociale. Impotriva opozantilor proiectului minier pe baza de cianuri este dusa o politica locala tacita de izolare. Conform unuia dintre opozantii ce desfasoara o activitate comerciala in zona, angajatilor Gold le este interzis in mod neoficial accesul in magazin. Informatia a fost confirmata de una dintre reprezentantele unei asociatii apropiate companiei care a declarat pentru Ghimpele:

“Nu este interzis in mod oficial, dar se stie ca nu trebuie sa cumparam de la unele magazine. Pana la urma urmei este si o chestie de orgoliu. Daca ei sunt impotriva noastra, noi de ce sa le mai trecem pragul?”

Conform aceluiasi principiu, vecini sau rude din Rosia Montana care se afla in tabere diferite au incetat orice fel de relatie numai ca urmare a faptului ca unii au acceptat compromisul propus de companie, in timp ce altii si-au mentinut pozitia initiala.

Exista si locuitori care nu au facut compromisuri/ Foto: Ghimpele.ro

Locuitorii trebuie sa plece, dar se creeaza „locuri de munca pentru Rosia Montana”

Una din principalele devize ale companiei si punct de sprijin in apararea proiectului este formulat pe baza crearii unor locuri de munca pentru locuitorii din Rosia Montana. Profitand de situatia economica a Romaniei si de lipsa acuta a locurilor de munca – una dintre principalele probleme cu care se confrunta tara noastra – reprezentantii Gold Corporation au deviat atentia de la mineritul pe baza de cianuri si relocarea unei intregi asezari la crearea unor locuri de munca, culmea, pentru acesti locuitori. In aceste conditii apare intrebarea fireasca. Pentru cine ce realizeaza locuri de munca daca din 2000 pana in 2007 s-a incercat cumpararea tuturor proprietatilor din Rosia Montana, iar procesul va continua odata cu obtinerea acordurilor pentru demararea proiectului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *