Slow Food si la Zilele Brasovului

Slow_FoodTargul de produse traditionale „Roadele Pamantului”

Slow Food Brasov a organizat saptamana trecuta prima edite a Targului de produse traditionale. Aceasta este o piata volanta unde toate produsele sunt vandute chiar de catre producatori, fara a exista intermediari. La prima editie peste 4.000 de brasoveni si turisti au trecut prin curtea Bibliotecii Judetene din Brasov de unde si-au cumparat produse pentru Pasti realizate dupa retete si cu metode traditonale.

Ca urmare a cererii foarte mari din partea cumparatorilor, Slow Food Brasov, impreuna cu partenerii sai la acest eveniment (Inside Communication, Primaria Brasov, Consiliul Local Brasov, Biblioteca Judeteana „George Baritiu” Brasov si Consiliul Judetean Brasov) au decis sa organizeze Targul de produse traditionale si cu ocazia Zilelor Brasovului, sambata, 25 aprilie si duminica, 26 aprilie 2009, intre orele 10,00-16,00.

Targul din acest week-end va avea o diversitate mai mare de producatori. Pentru aceasta Slow Food Brasov a contactat deja producatori din Brasov, Harghita si Maramures care isi vor vinde produsele la targul din curtea Bibiotecii Judetene „George Baritiu”.

Din Mesendorf (jud. Brasov) vom putea degusta si cumpara branza mozzarella de bivolita facuta in Romania dupa reteta traditionala italiana. Este vorba de initiativa unui grup de entuziasti crescatori de bivolite care vor sa reintroduca acest animal odinioara foarte popular in zona Rupea si Fagaras.

Din Harghita am invitat un producator de branzeturi si lactate din lapte de vaca. Veti putea degusta unele dintre cele mai bune cascavaluri romanesti, precum si iaurturi 100% naturale.

Maramuresul va fi reprezentat de un mic grup de producatori traditionali. Acestia vor vinde produse certificate ecologic (miere, legume, cascaval si telemea), dar si produse din carne tipic maramuresene (carnati de casa, jambon, caltabosi sau toba), paine si taitei de casa.

De asemenea, Slow Food Brasov va invita de fiecare data, cu statut de invitati speciali, si reprezentanti ai unor mici producatori din afara Romaniei. Daca la prima editie invitatul special a reprezentat producatori de mezeluri, branzeturi si aperitive italienesti, pentru urmatoarea editie vom putea aprecia si dulciuri traditionale siciliene.

Piata va urma intotdeauna principiul de baza Slow Food, adica: BUN, CURAT, CINSTIT.

Slow Food Brasov a ales cu rigurozitate maxima producatorii care vor participa la acest targ. De-a lungul procesului de selectie ei au trebuit sa faca dovada ca alimentele comercializate de ei sunt realizate folosindu-se doar produse 100% naturale, fara adaosuri si aditivi artificiali. De asemenea, un alt aspect important urmarit de Slow Food Brasov a fost igiena: toti producatorii care participa la acest targ, au fost prealabil verificati si instruiti, atat de catre o comisie a Slow Food Brasov, cat si de catre specialisti ai Directiei Sanitar-Veterinare Brasov.

Slow Food este o organizatie internationala non-profit care se opune efectelor degradante ale culturii fast-food si care incurajeaza micii producatori, promoveaza traditiile gastronomice si produsele locale prin programe de educare a gustului. Slow Food a inceput in 1986 in Italia si s-a extins rapid in intreaga lume, inclusiv in Romania. Astazi sunt peste 100.000 de membri Slow Food in mai mult de 1.000 de convivium-uri din intreaga lume.

Slow Food Brasov a fost lansat oficial in luna ianuarie a acestui an. Membrii fondatori sunt un grup de entuziasti sustinatori ai traditiilor culinare romanesti. Scopul Slow Food Brasov este organizarea unei serii de actiuni care sa ofere publicului local placerea de a redescoperi produse al caror gust l-am uitat, precum si de a promova in randul membrilor si simpatizantilor Slow Food International produse si traditii culinare romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *