Solutii viabile pentru reducerea consumurilor de energie in sectorul rezidential si tertiar

Energia este necesara pentru dezvoltarea sociala si economica a societatii. Dependenta producerii de energie fata de resursele conventionale si contributia asupra cresterii emisiilor cu efect de sera constituie motive importante pentru o utilizare rationala a energiei in scopul reducerii consumului.

Avand in vedere stadiul de dezvoltare al societatii actuale, nu se poate pune problema eliminarii utilizarii aparatelor electrocasnice sau iluminatului interior, dar se poate actiona pentru reducerea consumului de energie electrica aferent.

„Energia care polueaza cel mai putin este cea care nu se consuma”. Aceasta afirmatie demonstreaza pe deplin necesitatea economisirii energiei prin intermediul inovatiilor tehnice si prin promovarea celor mai bune practici prin politici energetice la nivel local si national.

In 2002 in tarile membre UE, consumul de energie aferent cladirilor din sectorul rezidential si tertiar a reprezentat 11,2% din consumul total final de energie. Pentru UE-25, consumul total de energie electrica in sectorul rezidential a inregistrat o crestere de 10,8% in 2004 fata de anul 1999, respectiv de la 690 TWh/an in 1999 la 765 TWh/an in 2004.

In ceea ce priveste defalcarea consumului de energie electrica aferent utilizarii aparatelor frigorifice in sectorul rezidential, frigidere/congelatoare, in figura urmatoare se prezinta o statistica privind consumul mediu anual de energie electrica pentru o locuinta din Europa, America de Nord sau Australia.

Consumul de energie pentru iluminat este semnificativ. Cu toate acestea, exista multe cai de a economisi energie in fiecare sector al economiei. Consumul global de energie electrica pentru iluminat este estimat la 2651TWh, 19% din consumul global total de energie electrica din 2005. Mai trebuie subliniat ca mai mult de jumatate (59%) il reprezinta consumul de energie electrica pentru iluminat interior pentru cladiri din sectorul rezidential si tertiar.Se estimeaza ca in ultimii zece ani, cererea globala de lumina artificiala a crescut cu o rata medie de 2,4% pe an. Sistemul mediu de iluminat avea o eficacitate de 18 lm/W la inceputul anilor „60, iar in 2005 atingea 50 lm/W.

In cladirile de birouri, iluminatul este adesea cel mai mare consumator de energie electrica. Studiile au aratat ca in sectorul serviciilor partea cu iluminatul (in cea mai mare parte iluminat fluorescent) este, pe medie, de 37% la 45% din intregul consum de electricitate.

In acest context general, proiectul PROEFFICIENCY finantat de programul Intelligent Energy-Europe urmareste sa promoveze produsele eficiente frigorifice si de iluminat interior in sectorul rezidential si tertiar, pe baza de voluntariat. Proiectul se concentreaza pe implementarea unor initiative „pilot” in sfera producatorilor si consumatorilor produselor specificate si monitorizeaza eficacitatea initiativelor si actiunilor dezvoltate.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt urmatoarele:

– sa stimuleze promovarea celor mai eficiente produse in randul producatorilor si al comerciantilor de bunuri – lampi electrice de iluminat si aparate frigorifice –  prin initiative realizate pe baza de voluntariat;

– sa accelereze orientarea pietei spre utilizarea produselor eficiente din punct de vedere energetic, prin implementarea proiectelor/actiunilor pilot la nivelul consumatorilor;

– sa monitorizeze eficacitatea initiativelor si actiunilor dezvoltate;

– sa evidentieze actiunile/initiativele de success pentru a motiva organizatiile sa devina leaderi pe piata.

La acest proiect colaboreaza parteneri din 6 tari UE cu indelungata experienta in proiecte de eficienta energetica: ESCAN S.A. – Spania, ESV – Austria, GERTEC – Germania, ISPE – Romania,  KAPE – Polonia  si  SWEA – Marea Britanie.

In cadrul proiectului, s-au format cateva grupuri de lucru compuse din partenerii Proefficiency si principalii actori implicati in realizarea atat a initiativelor pilot ale promotorilor, cat si a proiectelor/actiunilor pilot ale consumatorilor. Asociatiile profesionale pentru iluminat si aparate frigorifice electrocasnice au fost invitati sa adere la Proefficiency, jucand rolul de promotori; acestia au fost solicitati si pentru furnizarea de informatii tehnice catre consumatori.

Tarile participante care au dezvoltat initiative pilot ale promotorilor (tarile din nordul Europei) si altele aflate la inceputul dezvoltarii acestor proiecte pilot (tarile din sudul Europei si noile tari membre) permit stimularea acestor initiative in ambele grupuri, pana in momentul in care, acestea din urma, vor fi capabile sa dezvolte noi initiative privind eficienta energetica.

Impactul strategic al proiectului Proefficiency este legat, in primul rand, de crearea de noi oportunitati pentru utilizarea aparatelor frigorifice si a lampilor de iluminat eficiente in tarile partenere si multiplicarea acestor initiative/actiuni pilot la nivelul intregii Europe.   Acest fapt va permite cresterea competitivitatii producatorilor de produse eficiente si promovarea acestora.

Una din principalele activitati ale Proefficiency este realizarea de proiecte pilot pentru consumatori, concentrate pe utilizarea produselor (frigorifice si de iluminat) eficiente in sectorul rezidential si tertiar din Spania, Austria, Germania, Romania, Polonia si Marea Britanie.

In Romania au fost elaborate trei proiecte pilot pe baza unei bune colaborari dintre ISPE, Philips Romania SRL si CECED Romania.

Dorim sa prezentam, in continuare, in detaliu, doua dintre proiectele pilot realizate.

Lampi economice in scopul iluminarii sectorului rezidential

Primul proiect pilot, „Iluminat eficient in sectorul rezidential, in Bucuresti” s-a concentrat in domeniul iluminatului interior eficient, in sectorul rezidential. In acest proiect au fost implicate doua asociatii de proprietari din doua blocuri de locuinte, cu rolul de consumatori si compania Philips Romania SRL, cu rolul de sponsor al proiectului, furnizor de lampi compact fluorescente (LCF).

Initial, au fost organizate o serie de intalniri atat cu  reprezentanti ai companiei Philips Romania SRL, cat si cu posibili consumatori rezidentiali. In urma acestor intalniri, Philips Romania SRL a hotarat sa devina sponsorul proiectului si a oferit un numar de 460 de LCF (130 de cate 18 W si 330 de cate 8 W) pentru a fi utilizate in acest proiect pilot. Dupa identificarea consumatorilor rezidentiali, in principal proprietari in cele doua blocuri de locuinte, au fost distribuite fiecarei familii participante lampi economice Philips, in functie de dotarile existente.

In imaginile de mai jos sunt prezentate atat o parte dintre lampile primite de la sponsorul proiectului  Philips Romania SRL, cat si momente din distribuirea de becuri economice catre locatarii care au aderat ca parteneri in proiect.

Urmare a monitorizarii consumului de energie electrica, s-a constatat o economie medie pe an de cca. 780 kWh/familie, reprezentand aproximativ 80 Euro/an. Acesta suma este acoperitoare pentru achizitionarea a 10 becuri economice produse de firme recunoscute in domeniu, cu durate de viata garantate de 8-10 ani.Pentru intregul proiect (60 apartamente) s-a obtinut o economie de energie  de 33600 kWh/an, repectiv 3400 Euro/an. Extinzand aceasta experienta la blocurile aflate in vecinatatea celor din proiect (cca. 500 apartamente) economia de energie electrica poate atinge o valoare considerabila de 280 MWh/an, ceea ce poate insemna consumul anual de energie electrica pentru iluminat interior pentru cca. 450 de familii (apartament de 2 camere).

Economii de 5o.ooo Euro/an prin aparate frigorifice eficiente energetic 

Al doilea proiect pilot pe care dorim sa vi-l prezentam a fost concentrat pe actiunea de inlocuire a aparatelor frigorifice ineficiente, cu aparate similare, dar din clasa energetica A+. Proiectul a fost denumit „It”s time for PROEFFICIENCY in Romania” si au fost implicati toti membrii asociatiei profesionale CECED Romania (S.C. Arctic S.A, S.C. BSH Electrocasnice S.R.L., S.C. Candy Hoover Romania SRL, S.C. Electrolux Romania S.A., Indesit Company S.p.a, S.C. Whirlpool Romania SRL).

Dupa o serie de intalniri, atat intre reprezentantii ISPE si cei ai CECED Romania, cat si dintre ISPE si unii membri ai CECED Romania, s-a hotarat ca toti cei sase membri ai asociatiei profesionale sa furnizeze cu titlu gratuit pentru proiectul Proefficiency, cate un aparat frigorific eficient. Echipa de proiect Proefficiency, impreuna cu CECED Romania, au selectat dintre posibilii consumatori rezidentiali care si-au exprimat dorinta de a participa in proiectul pilot, sase persoane. Persoanele alese au obtinut cate un aparat frigorific eficient (clasa A+). Procesul de selectare a acestor consumatori a cuprins criterii sociale (pensionari cu venituri limitate, care locuiesc in blocuri), avand in vedere si nivelul de eficienta al aparatelor electrocasnice existente (frigidere si/sau congelatoare clasa G, cu o vechime mai mare de 20 de ani); aparatele frigorifice existente reprezentau la acea data cel mai important consumator casnic.

In imaginile de mai jos sunt prezentati atat sponsorii, cat si consumatorii noilor aparate frigorifice eficiente (clasa A+) distribuite.

Dupa monitorizarea consumului de energie electrica pe durata unui an, s-a constatat o economie de energie electrica de 5300 kWh/an pentru cele 6 familii, respectiv 530 Euro/an, ceea ce ar reprezenta pretul unei combine frigorifice si al unui frigider, ambele de clasa energetica A+. In urma intervievarii mai multor consumatori proprietari de aparate frigorifice ineficiente (clasa G) privind intentia de achizitionare a unui frigider/combina frigorifica clasa A+, in perioada imediat urmatoare au fost primite 120 de raspunsuri afirmative, dintr-un lot de 500 de familii. Multiplicand astfel rezultatul proiectului pilot pentru 126 de apartamente, se obtine o economie de energie electrica de 110 MWh/an acoperitor pentru functionarea anuala a 95 de combine frigorifice clasa A+ sau  ca valoare, pentru achizitionarea a 35 de combine frigorifice, eficienta A+.

In concluzie, rezulta ca prin realizarea celor trei proiecte pilot se poate obtine o economie de energie electrica de 500 MWh/an (aproximativ 50 mii Euro/an economii).

Proiectul PROEFFICIENCY inglobeaza un important program de promovare a produselor eficiente, orientat spre initiative pilot ale promotorilor si proiecte/actiuni pilot ale consumatorilor, prin participarea a numerosi actori pe piata nationala/regionala/europeana (producatori, importatori, retaileri, agentii pentru energie, municipalitati, asociatii de locatari, etc). Cu astfel de activitati, proiectul Proefficiency intentioneaza sa contribuie la realizarea urmatoarelor obiective UE pe termen mediu si lung: diminuarea consumului de energie electrica si scaderea dependentei furnizarii de energie.

Mai mult, nivelul cunostintelor si experienta acumulata vor creste in regiunile care fac obiectul actiunilor acestui proiect, ajutand la imbunatatirea calitatii serviciilor energetice si la obtinerea de economii de cheltuieli; prin achizitionarea de produse mai eficiente din punct de vedere energetic vor rezulta economii certe de energie si cheltuieli.

Multiplicarea acestui proiect se poate realiza in orice regiune din Europa, unde chiar daca nu exista inca experienta in ceea ce priveste dezvoltarea acestor initiative, prezinta conditii favorabile pentru eliminarea barierelor existente (de exemplu initiativele promotorilor necesita stimulente economice pentru proiectele de eficienta energetica).

Adriana MILANDRU, expert programe internationale,  SC ISPE SA

Ileana CONSTANTINESCU, economist, SC ISPE SA

Sursa: Infomediu Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *