Studiu: poluarea atmosferica poate afecta valoarea nutritiva a alimentelor

Studiu: poluarea atmosferica poate afecta valoarea nutritiva a alimentelor

Studiu: poluarea atmosferica poate afecta valoarea nutritiva a alimentelor

Un studiu recent al cercetatorilor de la Harvard School of Public Health, SUA, avertizeaza ca poluarea atmosferica poate afecta nu doar vremea, ci si valoarea nutritiva a unor alimente de baza de origine vegetala.

Oamenii de stiinta au analizat nivelul substantelor nutritive din mai multe alimente diferite crescute intr-un mediul bogat in dioxid de carbon si l-au comparat cu cel al unor alimente crescute in conditii normale. 41 de cereale si legume crescute in sapte zone diferite din Japonia, Australia si Statele Unite ale Americii, au fost puse sub microscop. La alimentele provenind din culturile din mediul bogat in CO2, cercetatorii au descoperit o reducere semnificativa a nutrientilor de baza, prcum fier, proteine ​​si zinc.


„Am constatat ca nivelul crescut de CO2 afecteaza nutritia umana prin reducerea nivelului de substante nutritive importante din componenta unor produse alimentare de baza”, a declarat prof. Samuel Myers, expert in probleme de mediu la Harvard School of Public Health (HSPH ) si coordonatorul studiului, citat de sciencerecorder.com.

Din punct de vedere al sanatatii umane, fierul si zincul sunt extrem de importante. Potrivit specialistilor HSPH, in jur de doua miliarde de oameni din toata lumea sufera deja de deficiente de fier si zinc, iar „reducerea concentratiei acestor nutrieti din alimente reprezinta cea mai grava amenintare la adresa sanatatii umane asociata vreodata cu scimbarile climatice”.

„Acest studiu este primul de care ofera un raspuns la dilema legata de efectele asupra sanatatii umane a concentratiei de CO2 din atmosfera, care a crescut constant de la revolutia industriala si pana acum”, a mai spus Myers. Rezultatul este unul ingrijorator, in conditiile in care, potrivit cercetatorului, 2-3 miliarde de oameni de pe glob isi iau 70% din necesarul de zinc si fier din grau si orez.



11 Mai 2014 - Sursa: Yahoo Stiri



Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016