Cu gustul si mirosul sau inconfundabile, cimbrul isi depaseste caracterul de condiment atunci cand este folosit in scopuri terapeutice. Planta a fost folosita pe post de medicament inca din evul mediu atunci cand arabii au descoperit uleiul volatil. Atunci, acest ulei era folosit pentru a preveni boli grave si incurabile precum ciuma, holera, tuberculoza sau frigurile galbene.
Astazi, folosit sub diverse forme, ulei, pulbere, tinctura sau infuzie, cimbrul poate preveni si trata numeroase afectiuni.
Un studiu realizat la un Institut de cercetari din Berlin a aratat ca cimbrul are efecte uimitoare in tratarea infectiilor respiratorii acute precum bronsita, raceala, tusea convulsiva, astmul, pneumonia sau infectiile respiratorii recidivante. Pentru obtierea efectelor benefice in acest scop, este indicata utilizarea infuziei de cimbru.
De asemenea, s-a dovedit ca ceaiul de cimbru are capacitatea de a alunga oboseala cronica si, odata cu aceasta, si starile asociate ei: lipsa poftei de mancare, insomniile, apatia si randamentul intelectual si fizic scazut. Siropul de cimbru, un produs comercializat in magazinele de specialitate, are aceleasi efecte asupra sanatatii organismului nostru.
Atentie, consumul excesiv al produselor realizate din cimbru poate avea ca efecte secundare alergii, dar si cresterea nivelului de toxicitate. Este interzis consumul de catre femeile insarcinate si celor care alapteaza.