Studiu: poluarea atmosferica poate afecta valoarea nutritiva a alimentelor

Sucul care con?ine 98 din cele 102 elemente de pe Pamant
Studiu: poluarea atmosferica poate afecta valoarea nutritiva a alimentelor
Studiu: poluarea atmosferica poate afecta valoarea nutritiva a alimentelor

Un studiu recent al cercetatorilor de la Harvard School of Public Health, SUA, avertizeaza ca poluarea atmosferica poate afecta nu doar vremea, ci si valoarea nutritiva a unor alimente de baza de origine vegetala.

Oamenii de stiinta au analizat nivelul substantelor nutritive din mai multe alimente diferite crescute intr-un mediul bogat in dioxid de carbon si l-au comparat cu cel al unor alimente crescute in conditii normale. 41 de cereale si legume crescute in sapte zone diferite din Japonia, Australia si Statele Unite ale Americii, au fost puse sub microscop. La alimentele provenind din culturile din mediul bogat in CO2, cercetatorii au descoperit o reducere semnificativa a nutrientilor de baza, prcum fier, proteine ​​si zinc.

„Am constatat ca nivelul crescut de CO2 afecteaza nutritia umana prin reducerea nivelului de substante nutritive importante din componenta unor produse alimentare de baza”, a declarat prof. Samuel Myers, expert in probleme de mediu la Harvard School of Public Health (HSPH ) si coordonatorul studiului, citat de sciencerecorder.com.

Din punct de vedere al sanatatii umane, fierul si zincul sunt extrem de importante. Potrivit specialistilor HSPH, in jur de doua miliarde de oameni din toata lumea sufera deja de deficiente de fier si zinc, iar „reducerea concentratiei acestor nutrieti din alimente reprezinta cea mai grava amenintare la adresa sanatatii umane asociata vreodata cu scimbarile climatice”.

„Acest studiu este primul de care ofera un raspuns la dilema legata de efectele asupra sanatatii umane a concentratiei de CO2 din atmosfera, care a crescut constant de la revolutia industriala si pana acum”, a mai spus Myers. Rezultatul este unul ingrijorator, in conditiile in care, potrivit cercetatorului, 2-3 miliarde de oameni de pe glob isi iau 70% din necesarul de zinc si fier din grau si orez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *