Summitul UE asupra climatului risca sa esueze

Summitul asupra climatului al liderilor Uniunii Europene, care va avea loc pe 29 si 30 octombrie la Bruxelles, risca sa inregistreze un adevarat esec, din cauza parerilor impartite in ceea ce priveste subventiile ce ar trebui acordate tarilor sarace pentru ca acestea sa poata lupta impotriva incalzirii globale.Summit

„UE trebuie sa spuna daca se va pronunta asupra finantarii, deoarece avem nevoie de un impuls puternic pentru a relansa negocierile internationale”, a precizat ministrul suedez al Afacerilor Europene Cecilia Malmstrom, citata de AFP.

Contributia financiara a europenilor si a altor tari dezvoltate poate ajuta tarile sarace sa se adapteze si sa lupte impotriva incalzirii climatice si reprezinta o tema majora in cadrul negocierilor mondiale ce vor avea loc la Copenhaga, in luna decembrie.

Tarile europene s-au separat cu privire la acest subiect, fara a reusi sa ajunga la un consens in cadrul reuniunilor pregatitoare ale ministrilor lor de Finante si ai Mediului. Aceste discutii sunt complicate cu atat mai mult de criza economica actuala, care nu impinge nicio tara sa fie prea generoasa.

Dupa separare, tarile europene au format trei grupuri: al voluntarilor, condus de Marea Britanie, al celor care prefera sa astepte, condus de Germania, si al tarilor din Europa de Est, care sunt gata sa contribuie numai in funtie de posibilitati, condus de Polonia.

„Asteptam de la sefii de stat si de guvern sa rezolve aceasta problema, deoarece, daca nu sunt pusi bani la bataie, nu va mai exista nici acordul de la Copenhaga”, a avertizat si comisarul european pe probleme de mediu Stavros Dimas.

Germania inca asteapta promisiunile facute de alte tari dezvoltate, in special de Statele Unite si Japonia, pentru a face publice cifrele cu care este gata sa contribuie, in timp ce premierul polonez Donald Tusk trebuie sa tina cont de pozitia ministrului sau de Finante, Jan Rostowski, care considera „inacceptabil ca tarile sarace ale Europei sa fie obligate sa sprijine tarile bogate pentru ca acestea sa ajute tarile sarace din restul lumii”.

Comisia Europeana a stabilit ca subventia pe care ar trebui sa o primeasca tarile cele mai sarace este de 100 de miliarde de euro pe an intre 2013 si 2020, iar partea pe care ar trebui sa o dea UE este intre 2 si 15 miliarde de euro pe an.

In plus fata de acesti bani, Comisia a adaugat si un pachet de 5-7 miliarde de euro destinat actiunilor imediate in aceste tari in perioada 2010-2012.

Proiectul de pozitie comuna al UE, care va fi discutat la Bruxelles, este inca necompletat la capitolul privind finantarea. Grupul care prefera sa astepte, sustinut de o majoritate a tarilor europene, ar putea sa fie cel care va lua decizia finala.

Totusi, „noi ar trebui sa ne adoptam deciziile acum, pentru a incuraja si celelalte tari dezvoltate sa inainteze propuneri”, a incurajat Stavors Dimas.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *