110.000 kilograme de deseuri stranse de elevi – captura record in proiectul Verdis

premiul-i-scoala-carmen-sylva-iasi.jpgJoi, 25 iunie 2009, a avut loc la Casa Doina din Bucuresti premierea scolilor finaliste in cadrul proiectului de educatie si informare ecologica Verdis, derulat de Asociatiile Eco Tic si MaiMultVerde. Proiectul a avut drept scop antrenarea unor scoli si licee din orasele Bucuresti, Brasov, Cluj, Galati si Iasi in activitati de informare, colectare selectiva de deseuri electrice si electronice (DEEE), hartie si plastic. Competitia a avut mai multe etape si a oferit premii in valoare totala de 8000 de euro. In cadrul programului Verdis, cei 1000 de elevi din cele 20 de scoli participante au colectat o cantitate totala de 110 tone de deseuri: 66 tone de hartie, 12 tone de plastic si 32 tone DEEE.

Evenimentul s-a desfasurat in prezenta autoritatilor, iar Malvina Cservenschi (TVR) si Florin Grozea (HI-Q) au premiat, alaturi de Valentin Negoita (ECO TIC) si Dragos Bucurenci (MaiMultVerde), castigatorii competitiei scolare:

  • Locul I: Scoala „Carmen Sylva” din Iasi, cu 4560 kg (DEEE)
  • Locul II: Scoala „”Nicolae Titulescu” din Cluj cu 4194 kg (DEEE)
  • Locul III: Scoala Generala 149 Bucuresti, cu 790 kg (DEEE)
  • Mentiune: Scoala Nr. 22 „Dimitrie Cantemir” din Galati, cu 260 kg (DEEE)

Primele trei locuri vor beneficia de sponsorizarea achizitiei de echipamente pentru scoala in valoare totala de 3000 de euro. Premiile au fost alocate dupa cum urmeaza: premiul 1 – 1500 euro, premiul 2 – 1000 euro, premiul 3 – 500 euro.

La eveniment scolile au prezentat campania derulata pentru programului Verdis, in cadrul unei expozitii de fotografii, postere, desene, colaje cu recomandari cu caracter ecologic si informatii despre mediu. De asemenea, cei prezenti au avut parte de numere de magie si pantomima sustinute de actori profesionisti. La plecare invitatii au primit sacose eco din panza, jucarii din lemn si ghidul „Calatorii eco” oferit de editura Vellant.

Declaratii de presa

Valentin Negoita, presedintele ECO TIC:

Potrivit crezului si obiectivelor asumate, Asociatia ECO TIC urmareste cu prioritate schimbarea mentalitatii populatiei fata de deseurile electronice, oferind solutii eficiente de colectare selectiva a DEEE. Proiectul Verdis, desfasurat in 20 de scoli din Romania, demonstreaza in mod clar ca tinerii se afla in linia intai in procesul de schimbare a atitudinii fata de mediul inconjurator.”

Doru Mitrana, Director Executiv MaiMultVerde:

Am invatat de la Eco Tic despre cultura colectarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice si impreuna am pornit sa povestim si altora. Asa a aparut Verdis, un proiect care se doreste a fi primul pas dintr-un amplu proces educativ si ale carui rezultate – 110 tone de deseuri colectate, din care o treime DEEE – ne dau incredere ca suntem pe drumul cel bun.”

Mariana Dinter, Directoarea Scolii Carmen Sylva din Iasi (castigatorii competitiei Verdis)

„Suntem fericiti si emotionati, ne asteptam sa castigam, dar vrem sa fim si modesti. Am muncit mult, am fost plini de incredere si, iata, suntem primii.”

Soimita Komives, Profesor coordonator, Scoala Nicolae Titulescu Cluj Napoca (locul II)

„Ne faceam planuri pe drum despre ce o sa spunem la festivitatesi ne gandeam ca oricum castiga Bucurestiul. Fiecare copil a contribuit cu bucatica lui si cred ca nici nu si-au dat seama de amplitudinea intregului pe care il construiau.”

Tinca Guran, Profesor coordonator, Scoala Generala nr. 149 Bucuresti (locul III)

„Suntem foarte incantati ca am obtinut un premiu implicandu-ne in activitati care vor contribui la formarea unor deprinderi utile in scoli si comunitati. De acum inainte, elevii vor fi mai atenti la ceea ce se intampa cu natura. Ei au fost foarte activi si creativi si au privit cu foarte mare responsabilitate obiectivele.”

Catalina Dragan, Profesor coordonator, Scoala nr. 22 Dimitrie Cantemir Galati (mentiune)

„Ne bucuram ca am ajuns in finala, cred ca meritam asta. Copiii au o imaginatie bogata si asta i-a ajutat sa proiecteze instrumente eficiente de lupta impotriva poluarii.”

Despre proiectul Verdis

Derulat sub sloganul „Colecteaza si castigi un mediu sanatos„, Verdis si-a propus sa ii convinga pe elevii de gimnaziu si liceu de beneficiile colectarii selective si a reciclarii deseurilor.

Programul s-a desfasurat in doua etape. Perioada de desfasurare a primei etape a fost intre 21 ianuarie si 15 aprilie si a constat intr-o competitie locala intre scolile participante, la nivelul fiecarui oras. Elevii au participat la o campanie de colectare si una de informare si popularizare a proiectului comunitatilor locale din care fac parte. Acesata prima parte a proiectului s-a finalizat cu strangerea a 66 de tone de hartie, 12 tone de plastic (ambalaje tip PET) si 22 de tone de DEEE.

Cea de-a doua etapa s-a desfasurat in perioada 4 mai-7 iunie. In aceasta ultima parte a proiectului au intrat cinci finaliste, cate una din ficare oras. Volumul total de DEEE-uri colectate in aceasta etapa s-a ridicat la 10 tone. Aceste scoli au fost sponsorizate cu cate 1000 de euro constand in achizitii pentru scoala (aparatura electronica, echipamente de laborator etc.). Elevii au avut in continuare ca obiectiv strangerea deseurilor electrice si electronice. In plus, au avut de realizat si un „Caiet Verde” al scolii reprezentand un set de instructiuni si sfaturi pentru ca scoala lor sa poata deveni un loc prietenos fata de mediu. Alte actiuni derulate de elevi au inclus: distribuirea unor brosuri informative, realizarea unor chestionare, desene, colaje, fotografii, filmulete ale actiunilor desfasurate, publicatii cu reguli de comportament responsabil fata de mediu, informatii si sfaturi ecologice.

In cadrul programului Verdis, cei 1000 de elevi din cele 20 de scoli participante au colectat o cantitate totala de 110 tone de deseuri: 66 tone de hartie, 12 tone de plastic si 32 tone DEEE.

Note pentru jurnalisti

Asociatia Eco Tic este organizatia colectiva de gestionare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) infiintata in aprilie 2006, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE si actioneaza ca o interfata intre consumatori, pe de o parte, si colectori si reciclatori, pe de alta parte.

Eco Tic a introdus pentru prima data in Romania, la 30 aprilie 2007, aplicarea „timbrului verde” care reprezinta, conform practicii europene, contributia consumatorilor la costurile pe care le antreneaza colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Asociatia Eco Tic deruleaza si sprijina numeroase campanii de informare a populatiei in privinta pericolului reprezentat de deseurile electrice si electronice, cum ar fi „Marea debarasare”, concursul foto si video „Vreau o Romanie mai curata”, proiectele pilot de constientizare si colectare de la Brasov si Ploiesti.

Asociatia MaiMultVerde, organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primul an de functionare, 2008, MaiMultVerde a lucrat cu peste 8000 de voluntari, a plantat 107000 puieti, a strans 94 de tone de deseuri, a deschis primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti, Cicloteque, a derulat doua campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primul an a fost de peste 1,100,000 de euro, fonduri integral obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.

Pentru mai multe detalii accesati www.ecotic.ro si / sau www.maimultverde.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *