20 de activisti Greenpeace au protestat astazi la termocentrala de la Rovinari, manifestand pentru o politica energetica nationala mai curata. Alpinistii au escaladat un turn de racire si au afisat bannere cu mesajul STOP CO2! si OPRITI POLUAREA!
„Activistii au fost agresati de catre paznicii termocentralei iar in momentul de fata 12 dintre ei sunt luati in arest. Jandarmeria, Politia si sprijinul Inspectoratului Teritorial pentru Stuatii de Urgenta, au intervenit pentru a-i opri.
Prin acest protest, Greenpeace atrage atentia factorilor de decizie asupra necesitatii adaptarii strategiei energetice nationale pentru a opri schimbarile climatice. Actuala strategie energetica, precum si varianta ei aflata in proces de actualizare la Ministerul Economiei, valabila pentru perioada 2011–2020, promoveaza in continuare folosirea carbunelui si construirea de noi termocentrale – tehnologia cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de sera, principalele responsabile pentru schimbarile climatice. Aceeasi strategie energetica nationala prevede importuri de carbune, deschiderea de noi exploatari de lignit, cresterea investitiilor in extractia de carbune si oferirea de ajutor de stat pentru productia de huila”, se arata intr-un comunicat transmis de Greenpeace.
„In lumina necesitatii importurilor de carbune, combustibil cu preturi tot mai mari si a pretului emisiilor de carbon, termocentralele reprezinta o tehnologie tot mai paguboasa. Construirea de noi termocentrale pe carbune nu este o solutie pentru sustinerea independentei energetice a Romaniei. Lipsa de flexibilitate a generarii de electricitate este, de asemenea, un factor ce nu recomanda carbunele ca solutie pentru viitor. Toate acestea indica necesitatea unui plan pentru eliminarea treptata a carbunelui din sectorul energetic si nicidecum oportunitatea construirii de noi blocuri energetice pe carbune.” declara Ionut Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace. „Ii cerem Primului Ministru Mihai Razvan Ungureanu sa sustina, in cadrul urmatoarei intalniri a Consiliului European, adoptarea la nivelul UE a unei strategii progresiste pentru reducerea emisiilor de carbon la nivelul anului 2030. De asemenea, ii Guvernului cerem sa sprijine, in cadrul Consiliului de Ministri, aceasta orientare si sa se detaseze de pozitia conservatoare, a Poloniei, in masura sa pericliteze adoptarea unor noi obiective climatice. Atat liderii aflati in acest moment la guvernare, cat si cei viitori, trebuie sa constientizeze gravitatea schimbarilor climatice si urgenta necesitatii de combatere a acestora.” adauga Ionut Cepraga.
Ministerul Economiei a planificat construirea a doua noi capacitati de producere a electricitatii pe baza de lignit, a cate 500 MW fiecare, la Rovinari si la Isalnita. Pentru acestea si pentru celelalte termocentrale existente, carbunele va fi extras, in principal, din cariere de suprafata, ce presupun defrisarea a sute de hectare de padure.
Numai in zona orasului Rovinari urmeaza a fi defrisate peste 200 de hectare de padure , pentru extinderea carierelor de carbune. Desi padurile au un rol important in combaterea schimbarilor climatice, captand cantitati mari de CO2, in Rovinari acestea vor fi distruse pentru cresterea emisiilor de CO2.
„Greenpeace face apel atat la locuitorii orasului Rovinari, cat si la locuitorii celorlalte localitati invecinate cu exploatari miniere din restul tarii, sa participe la toate consultarile cu publicul organizate de Agentia pentru Protectia Mediului pentru defrisarea padurii . Anunturile privind sesiunile de consultare sunt publicate la sediile Agentiei si pe website. Locuitorii Rovinariului pot actiona chiar acum pentru blocarea unei defrisari de 130 ha, in localitatile Farcasesti si Calnic, pentru extinderea carierei Pinoasa. Sesiunea de consultari cu publicul este in derulare, iar documentatia poate fi consultata la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj, str. Unirii nr. 76, Targu-Jiu, si la sediul Complexului Energetic Rovinari” a declarat Irina Bandrabur, ofiter de presa Greenpeace.
In decursul ultimilor ani, termocentrala de la Rovinari a fost sanctionata de catre Garda Nationala de Mediu, in repetate randuri, pentru nereguli precum poluarea atmosferei cu praf, poluarea cu pacura a apelor curgatoare, abandonare de deseuri, depasirea plafoanelor de emisii sau pentru nesocotirea altor obligatii din acordul de mediu. Rovinariul nu este un caz singular, aceasta fiind imaginea pe care o ofera si celelalte termocentrale pe carbune din tara, imagine ce caracterizeaza intregul sector al carbunelui.
La finalul anului 2011, Ministerul Economiei a transmis Comisiei Europene o solicitare pentru absolvirea centralei de la Rovinari, impreuna cu alte 35 de instalatii energetice poluatoare din tara, de la plata emisiilor de carbon, pana in anul 2019. Astfel, in plus fata de faptul ca strategia energetica nationala, menita sa reflecte viitorul energetic al Romaniei, prevede extinderea folosirii carbunelui, statul intentioneaza ocolirea mecanismelor comunitare pentru combaterea schimbarilor climatice. La fel de alarmant este si faptul ca, in cea de-a doua jumatate a anului 2011, statul roman a fost sanctionat de catre Comisia Europeana pentru neregulile de raportare a emisiilor de carbon, situatie care nu a fost remediata de catre cei responsabili nici pana la acest moment. Romania si-a pierdut, astfel, dreptul de a vinde propriul surplus de certificate de emisii pe piata internationala.
Desi au ocolit atentia publicului, toate aceste aspecte ilustreaza lipsa de interes pe care guvernul o manifesta fata de problema arzatoare a schimbarilor climatice, fata de sanatatea mediului natural si, indirect, fata de sanatatea populatiei.
In Europa, tot mai multe tari au facut deja pasi importanti spre un viitor energetic mai curat, cel mai evident exemplu fiind cel al Danemarcei, care s-a angajat ca, pana in anul 2050, energia folosita sa provina integral din surse regenerabile. In paralel cu masurile pentru cresterea eficientei energetice si cu modernizarea retelelor de transport a electricitatii, dezvoltarea energiei din surse regenerabile va putea sta la baza sistemelor energetice de viitor. Conform unei analize realizate de firma Ernst&Young in luna februarie 2012, in clasamentul mondial al resurselor regenerabile Romania se clasa pe locul 13.
Greenpeace este o organizatie internationala independenta, care foloseste confruntarea creativa, non-violenta, pentru a expune probleme de mediu globale si pentru a facilita adoptarea unor solutii esentiale pentru un viitor curat si pasnic.