5 mituri false despre legume

Am fost invatati ca legumele proaspete sunt mai sanatoase decat cele gatite. Acesta este numai unul dintre miturile despre legume, desfiitate de cercetatori.mituri false

Mituri:

1. Legumele proaspete sunt mai sanatoase decat cele congelate.

De fapt, studiile arata ca uneori legumele congelate contin mai multi nutrienti decat cele prospete, in functie de cat de mult au stat produsele pe rafturi, arata blogul The Conscious Consumer. Legumele incep sa piarda din calitate imediat ce au fost culese. Astfel, sunt de preferat legumele care au fost congelate la scurt timp dupa ce au fost recoltate, decat cele care au facut doua saptamani pe drum pana pe masa ta.

2. Legumele gatite au mai putini nutrienti decat cele proaspete.

Depinde de leguma. „Prin procesul de gatire sunt distrusi anumiti nutrienti, cum ar fi vitamina C si acidul folic, dar sunt eliberati altii”, spune Marion Nestle, specialista in nutritie. De exemplu, sunt eliberate vitamina A si elemente esentiale digestiei din fibre. Mai mult, dupa gatire, corpul va absorbi mai usor licopenul din legume, un antioxidant important anticancerigen, ce se gaseste in sucul de rosii.

3. Salata Iceberg nu contine nutrienti

Este adevarat ca salata Iceberg este in principal formata din apa, asa ca nu prea contine vitamine, dar, consumata in cantitati medii, poate aduce un aport de proteine, fibre, vitamine si minerale.

4. Cartofii ingrasa.

Cartofii nu contin grasimi si au putine calorii. Aceste legume delicioase si ieftine contin o doza sanatoasa de fibre, care dau senzatia de satietate pentru un timp indelungat. Problema nu sunt cartofii in sine, ci modul in care sunt de obicei gatiti: prajiti sau amestecati cu diferite produse foarte grase (unt sau smantana).

5. Salata impachetata este curata.

Probabil ca pungile cu satala deja spalata si taiata va fac cu ochiul, atunci cant doriti sa economisiti timp in bucatarie. Atentie insa! Salata impachetata nu este nici pe departe suficient de curata. Studiile arata ca 39% dintre pungile cu salata contin bacterii care sunt indicatori pentru o igiena necorespunzatoare a legumelor. Cel mai bine este sa spalati produsele acasa, indiferent de cum sunt prezentate in magazin si chiar daca pe pungile in care sunt impachetate scrie ca sunt curate.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *