5 plante ce pot deschide noi orizonturi

In ultimii ani cercetatorii in cautarea lor pentru raspunsuri eco-friendly pentru diferitele probleme ccare sunt cauzate de diferite industrii, 5 vietati au resuit sa formeze un top datorita proprietatilor lor unice ce pot da nastere unor industrii eficiente verzi.

Voi incepe cu algele. Datorita diferitelor specii ce exista folosul lor difera de la sursa de hrana, hidrogen si metan pana la ingrasaminte si biodiesel. Avand nevoie de soare si o sursa de CO2, alga poate deveni o sursa de energie regenerabila foarte importanta si economica. Aproximativ 16 milioane de litri de biodiesel au fost produse de o cultura de alge intr-un an. Avand in vedere ca e o singura cultura (sperand ca industria e in continua crestere) cantitatea respectiva e destul de considerabila.

GuayuleGuayule este originara regiunii desertice Nord-Americane si a atras atentia unor firme producatoare de cauciuc, printre primele fiind Yulex Corp. S-a demonstrat ca Latexul de Guayule este mai bun decat cel clasic, el fiind mai fin, mai elastic si mai puternic. Cererea acestui cauciuc e deja in crestere, cadrele medicale, stiintifice si firmele de contraceptive demostrandu-si primele interesul.  S-a zis ca manusile noi din aceasta planta au revolutionat tehnologia respectiva; e ca si cum s-ar trece la televizor color de la cel alb-negru. Guayule nu necesita mult pentru a creste, fiind o planta desertica nu are nevoie de multa apa sau ingrasamant. Ea mai poate prezenta un interes pentru industria etanolului, avand un coeficient energetic destul de ridicat.

Porumbul. Poate fi folosit in fabricarea detergentilor, hartieie, antibiotice, bauturi alcoolice, si subiectul in discutie: plastic biodegradabil. Avand in vedere degradarea lenta a plasticului clasic porumbul poate oferi solutia verde problemei respective.

Scaiul Xanthium  este luat in considerare in crearea unui nou tip de Velcro. Desi nu pare un element esential in viata de zi cu zi, Velcro este folosit in special in Armata si Nasa. O nava spatiala are in dotare cam 

Lotusul a fost si este un simbol al puritatii in Asia datorita unor abilitati hidrofobice extraordinare. El creste in ape maloase dar frunzele ii raman imaculate. Suprafata lor nu este fina dar apa si noroiul pur si simplu aluneca fara sa lase urme datorita unor formatiuni microscopice, fenomenul avand denumirea de Efectul Lotus. Pe baza acestei nano-tehnologii se pot produce ustensile sau imbracaminte pe care nu s-ar prinde mizerie sau bacterii. Sub marca Gap and Dockers s-a lansat o gama de haine pe baza acestui principiu cu un material denumit Nano-care. S-a creat si o sticla cu efectul Lotus pentru a respinge apa ce ar putea ataca suprafata.

Exemplele pot continua pana la sfarsit. In concluzie factorul tehnologic nu lipseste in lumea asta, ba chiar e in dezvoltare continua. Problemele noastre isi pot gasi usor raspunsul; mai putin problematica morala umana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *