Schimbarile climatice au provocat explozia biodiversitatii marine acum 460 milioane de ani

schimbari climaticeUn studiu publicat la 25 iulie 2008 in revista franceza Science afirma ca o schimbare climatica globala caracterizata prin diminuarea temperaturii oceanelor a stat la originea unei inmultiri si a unei diversificari a speciilor marine

Numerosi cercetatori studiaza istoria climatica a Terrei pentru a intelege mai bine si mai ales pentru a putea prevedea consecintele schimbarilor climatice introduse de efectul de sera aditional.
Cunoasterea evolutiei compozitiei atmosferice a planetei si legatura facuta intre aceasta evolutie si fenomenele fizice (nivelul marilor) sau biologice (biodiversitatea oceanelor, migratia plantelor) constituie un subiect de predilectie pentru numeroase centre de cercetare.
Cativa cercetatori francezi, in colaborare cu cercetatori chilieni, au efectuat de curand un studiu asupra migratiei plantelor datorata incalzirii climei. Cercetatorii au aratat ca speciile si-au deplasat habitatul la altitudini mai inalte pentru a atinge temperatura optima dezvoltarii, reproducerii si supravietuirii lor. Studiul afima ca habitatul majoritatii plantelor se deplaseaza in altitudine cu 29 de metri intr-un deceniu.
Studii recente au aratat ca exista o stransa relatie intre temperatura oceanelor si evolutia biodiversitatii marine. Cercetatori francezi si australieni au pus in evidenta o perioada de diminuare a temperaturii oceanelor acum 460 milioane de ani care a coincis cu explozia biomasei si biodiversitatii marine.
Cercetatorii s-au axat in studiile lor pe Ordovician, perioada geologica care se intinde intre 490 si 440 milioane de ani inaintea erei noastre si la inceputul careia planeta avea o atmosfera foarte bogata in dioxid de carbon responsabil de un efect de sera major. Temperatura oceanelor atingea 45 de grade Celsius. Acum aproximativ 460 milioane de ani temperatura apelor a inceput sa scada si aceasta racire progresiva a coincis cu explozia biodiversitatii. Nu numai ca fauna marina s-a diversificat, dar ea a cucerit fundul oceanelor si au aparut primele recife de corali. La sfarsitul acestei perioade temperaturile au ajuns comparabile cu cele ale apelor ecuatoriale actuale.
De asemenea, cercetatorii au remarcat ca racirea apelor marilor a coincis cu racirea atmosferei. Deci, a fost vorba despre o schimbare climatica globala si aceasta ar fi putut avea un rol major in cresterea, fara precedent, a biodiversitatii in Ordovician.

Sursa: www.actu-environnement.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *