A fi sau a nu fi vegetarian?

Dieta vegetariană: argumente pro şi contra
vegetarian
A fi sau a nu fi vegetarian?

Modul in care ne hranim este strans legat de stilul de viata. Consumul de hrana al unui numar crescand de oameni este, totusi, bazat nu doar pe bucuria de a manca sau pe ideea de sanatate, ci si in functie de sistemul de valori al respectivilor.

Acesta este frecvent cazul oamenilor ce aleg in mod deliberat sa nu consume carne, sau chiar produse animale cu totul, incluzand aici si ouale sau lactatele. La targul BIOFACH ce are loc anual in Germania la Nurenberg, cel mai mare targ din lume pentru mancarea organica, am aflat ca numarul vegetarienilor din aceasta tara este in jur de 7 milioane de oameni din care 700.000 sunt vegani. De asemenea, in lume, zilnic 2000 de oameni devin vegetarieni, potrivit Vegetarian Association. Numarul vegetarienilor de pe mapamond este estimat in prezent la aproximativ un milliard, India fiind prima in clasamentul tarilor cu un numar mare de vegetarieni, avand aproape 200 de milioane de cetateni ce nu consuma carne.

Tot la acest targ am avut ocazia sa discut cu Surdham Gob, bucatar vegan si detinator al companiei de catering vegan, “Surdham’s Kitchen”, din Munchen, ale carui afirmatii le regasiti mai jos:

“Stilul de viata vegan a incetat de mult sa fie atribuit excentricilor sau oamenilor spirituali. Asta se aplica si in Germania. Cursurile mele de gatit sunt acum urmate de gospodine normale sau cupluri. Nu trebuie sa fii vegan ca sa poti gati mancare vegana. Trebuie doar sa-ti schimbi modul de a gandi pentru ca nu poti pune pe farfurie mereu triada obisnuita de carne, cartofi si ceva vegetale sperand ca o sa fii sanatos toata viata hranindu-te astfel.” Motivele pentru care cineva opteaza pentru o dieta fara produse animale sunt variate si individuale. Insa, deseori consumatorii de hrana organica, precum si vegetarienii sau veganii, au motive comune pentru care au adoptat acest mod de a se hrani, respectiv: protectia mediului si a animalelor; in semn de protest fata de modul cum sunt crescute animalele in fermele din ziua de azi, sau problemele legate de distributia hranei pe glob. Potrivit studiilor, pentru a produce un kilogram de carne de vita sunt necesari 15 000 litri de apa si 10 kg de boabe de porumb sau echivalentul a 16 metri patrati de vegetatie tropicala.

Alte studii recente afirma ca aproximativ 56% din poluarea planetei se datoreaza animalelor crescute pentru consum, de trei ori mai mult decat poluarea provocata de transportul terestru, aerian si maritim la un loc! In lumina acestor informatii, reflectia asupra intrebarii ce constituie titlul acestui articol: “A fi sau a nu fi vegetarian?”, nu mai pare neaparat un moft ci se contureaza ca necesitate. Avem si in tara noastra deja foarte multi oameni care au adoptat dieta vegetariana, vegana sau chiar raw-vegana printre care si persoane cu vizibilitate media precum: Andreea Raicu, Olivia Steer si Andi Moisescu, Carmen Bruma, Ana-Maria Ferentz, Anca Turcasiu si altii.

Chiar daca nu aderati la acest mod de a va hrani, reducerea consumului zilnic, sau alegerea unei zi sau doua pe saptamana, in care sa nu consumati carne, ar avea un efect semnificativ atat asupra sanatatii voastre cat si asupra mediului inconjurator; mai multe animale crescute pentru consum insemnand implicit mai multa poluare. Trebuie mentionat faptul ca numai prin a fi buni crestini, tinand posturile, ar insemna ca aproape jumatate din an sa fim vegani, totalul zilelor de post din calendarul crestin-ortodox, fiind de aproximativ 180 de zile. Indiferent de modul in care decideti sa va hraniti, sfatul meu este ca macar 50% din ceea ce consumati sa fie alimente crude, cu emfaza pe legume si fructe de sezon, crescute cat mai aproape de locul in care locuiti.

Inchei cu urmatorul indemn: “Mananca sanatos! Nu ai timp sa fii bolnav!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *