Razboi eolian pe litoral: Guvernul, acuzat ca a inchis usa in nas dezvoltatorilor de turbine

Împrumut de 68 milioane de euro pentru un parc eolian
Razboi eolian pe litoral: Guvernul, acuzat ca a inchis usa in nas dezvoltatorilor de turbine
Razboi eolian pe litoral: Guvernul, acuzat ca a inchis usa in nas dezvoltatorilor de turbine

Patronii „reactoarelor verzi“ sunt la cutite cu Cabinetul Ponta. Intarzierea promulgarii Ligii certificatelor verzi si reducerea ajutorului de stat a nemultumit profund Asociatia Romana pentru Energie Eoliana. Potrivit acesteia, investitorii in turbine pierd 25 de euro pentru fiecare megawatt livrat statului roman.

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana reclama „un atac brutal asupra industriei eoliene“ din partea Guvernului, in ceea ce priveste incercarea de modificare a legislatiei privind sprijinul pentru energia regenerabila, si sustine ca aceasta industrie este supusa unei „cvasi-nationalizari“. „RWEA isi exprima stupoarea fata de ultimele evolutii in analizarea legii regenerabilelor. Consideram ca actuala Ordonanta 57/2013, care modifica Legea 220/2008 si legea de aprobare a O.U.G. 57 a Parlamentului Romaniei sunt grevate de absenta unui dialog in oglinda cu Uniunea Europeana“, a precizat asociatia. RWEA sustine ca industria productiei de energie de turbine eoliene este supusa unui proces de „cvasi-nationalizare“, din cauza impredictibilitatii legislative practicate de Guvern. „In momentul de fata, in ciuda regulilor de comportament acceptate si asumate de statele membre ale Uniunii Europene, impredictibilitatea legislativa practicata de Guvernul Romaniei face ca industria eoliana sa fie supusa unui proces de cvasi-nationalizare“, se arata in comunicatul RWEA. Reprezentantii asociatiei spun ca, anul trecut, au incercat de mai multe ori sa aiba un dialog cu premierul Victor Ponta, insa aceste tentative „nu au fost incununate de succes“. „Consideram ca macar acum, in al 12-lea ceas, aceasta intalnire ar putea avea loc si s-ar putea degaja solutii acceptabile pentru toata lumea. (…) Reamintim ca industria eoliana a investit pana in prezent 4 miliarde de euro si ca utilizeaza cea mai moderna tehnologie de generare a energiei“, se mentioneaza in comunicatul RWEA.

Potrivit asociatiei, legea privind energia regenerabila a fost avizata favorabil de Comisia Europeana in vara anului 2011, aviz care are caracterul unui acord cu statul roman, iar modificarea sa trebuie convenita in prealabil de ambele parti. O.U.G. 57 stabileste ca, incepand din 1 iulie 2013, producatorii de energie regenerabila vor primi numai o parte din certificatele verzi cuvenite, urmand sa le recupereze din 31 martie 2017. Potrivit O.U.G. 57, se amana pana in 2017 acordarea unui certificat verde pentru producatorii de energie in hidrocentrale noi cu puteri instalate de pana la 10 MW, un certificat verde pentru companiile care exploateaza parcuri eoliene si doua certificate verzi in cazul producatorilor de electricitate fotovoltaica.

Anterior, se acordau trei certificate pentru hidrocentrale, doua pentru energia eoliana si sase pentru capacitatile fotovoltaice. Potrivit RWEA, dupa aplicarea prevederilor O.U.G. 57, producatorii de energie eoliana inregistreaza costuri de peste 100 de euro pe MWh, in timp ce veniturile lor ajung la 75 de euro pe MWh.

Litoralul ocupa primul loc la nivel national in ceea ce priveste investitiile in eoliene. Cei mai mari investitori in energie regenerabila sunt Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliana S.R.L., Wind Power, Blue Planet Investments si Grupul CEZ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *