A renuntat la o firma de internet si a pariat 300.000 € pe o fabrica de panouri solare

A renuntat la o firma de internet si a pariat 300.000 € pe o fabrica de panouri solare
A renuntat la o firma de internet si a pariat 300.000 € pe o fabrica de panouri solare

Silviu Iordache, 30 de ani, care a devenit antreprenor in urma cu zece ani cu o firma care furniza internet si telefonie fixa, a decis in urma cu cinci ani sa intre in productie cu o fabrica de panouri solare, echipamente care sunt folosite la obtinerea apei calde menajere.

Omul de afaceri a investit 300.000 de euro in unitatea de productie din localitatea Spataru la 15 ki­lo­metri de orasul Buzau, iar doua treimi din bani au venit din fon­durile europene pentru investitii in agricultura si mediul rural. „Am ajuns la panourile so­la­re termice cand mi-am dat seama ca sunt mai eficiente si se amor­ti­zeaza mult mai repede com­pa­ra­tiv cu cele fotovoltaice“, a spus el.

Iordache spune ca a simtit potentialul de crestere al pieteie de panouri solare odata cu asa-nu­mi­tul program „Casa Verde“, prin care statul a sus­tinut finan­ciar in­ves­titiile in lo­cuinte pentru insta­larea de sisteme de incazire cu energie regene­ra­bi­la.

„In Europa sunt relativ putini producatori, iar produsele lor sunt de obicei cu 50-60% mai scumpe decat cele pe care le vindem noi, insa este o concurenta extrem de puternica si dis­truc­tiva de pe piata chineza“, a spus Iordache, proprietarul firmei Panosol Power, cu afaceri de 0,2 mil. euro anul trecut. Omul de afaceri esti­mea­za ca va ajunge la afaceri de un milion de euro in acest an ca urmare a cresterii vanzarilor pe fondul redeschiderii pla­tilor in cadrul programului de stat pentru sustinerea in­ves­ti­tiilor in sistemul de incalzire alimentat cu energie verde, dar si pentru ca s-a aliniat in piata cu preturile produselor de im­port.

„Am reusit in ultimul an, printr-o eficientizare a liniei de productie si parteneriate directe cu producatorii de materii prime, sa aducem produsele noastre la preturi competitive cu cele care vin de pe piata chineza“, a spus Iordache, in cadrul unui eveniment organizat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), institutia care gestioneaza programul de 9 miliarde de euro de investitii in agricultura si mediul rural.

Panourile solare produse in judetul Buzau sunt distribuite la nivel national prin intermediul magazinelor de bricolaj iar aproximativ 5% din vanzari vin din online.

Cei mai multi cumparatori† provin din judete cu populatie mare, unde nivelul salarial este peste medie, precum Bucuresti, Constanta sau Iasi. Alte 10% din vanzari vin si din vanzarile catre piete externe precum cele din Egipt, Grecia, Italia sau Republica Moldova, pe care Panosol Power a ajuns sa livreze dupa participari la targuri de profil in Europa.

Panourile iesite pe poarta fabricii lui Silviu Iordache concureaza cu cele ale Altius Fotovoltaic, o alta fabrica inaugurata in judetul Giurgiu in acest an, si o investitie de 8 milioane de euro. Reprezenantii Altius Fotovolatic declarau in urma cu doua luni intr-un interviu in Ziarul Financiar ca panourile fotovoltaice au potential la export pe piete din Orientul Mijlociu si Africa sub-Sahariana, ca urmare a lipsei unei infrastructuri dezvoltate de distributie a energiei electrice in aceste regiuni.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,557FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente