A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie

A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie

O casa de paie, cu pereti care respira. Un moldovean care, dupa ce a stat 10 ani in India, s-a intors acasa si si-a construit o casa ecologica. Toate asa-zisele materiale de constructie sunt naturale, asa ca, spune proprietarul, casa este bio. Pentru ca nu are toate actele gata, inspectia de stat in constructii a oprit lucrarile, iar autoritatile locale il vor ajuta sa-si perfecteze documentele.

Aurel CORMAN, PROPRIETAR: „Asta i casa ecologica, ne straduim sa facem tot din materiale naturale, din baloturi de paie. Ii facut un carcas din lemn, in carcasa is pusi baloturi de paie, ca cotileti si e uns cu lut. Asta e ideea.”

Aurel Corman din Saratenii Noi, Telenesti, a inceput constructia casei acum 3 ani.

Aurel CORMAN, PROPRIETAR: „Nu prea am credinta in materialele de constructie moderne. Am vrut sa construiesc ceva sigur. Case din astea pot sa faca cei care nu s specialisti in constructie. Eu s dintre aceia.”

A stat 10 ani in India…

Aurel CORMAN, PROPRIETAR: ”Imi placea foarte mult filosofia indiana si am plecat sa studiez.”

S-a intors acum cativa ani…

Aurel CORMAN, PROPRIETAR: „Aici parintii imbatranesc. Esti strain acolo. Ei au alta culoare. La piele. Ei oricum vad ca nu esti de-al lor.„
Iar acum e sigur ca asa arata casa viitorului.”

Aurel CORMAN, PROPRIETAR: „E mai calduroasa, e mai buna pt sanatatea celor care or sa traiasca in ea. E buna pentru natura.”

Speranta STATE, REPORTER PRO TV: „Si in interior casa este neobisnuita. Aici, de exemplu, troneaza un trunchi de copac, ce tine loc de coloana. Si asta nu e tot. Proprietarul spune ca si mobila din locuinta va fi handmade, intrucat va incerca sa o confectioneze singur.”

Aurel CORMAN, PROPRIETAR: ”Iaca uitati-va. Carcasa. 2 randuri de lemn. La 80 cm. Pan sus. Intre ei baloturile ca cotiletul. Ca sa fie legatura. Si e uns cu lut.//Asa case tb sa fie cu material care rasufla. Ca sa nu mucezeasca paiele. Peretii respira. Asta e bun pt sanatatea celor care traiesc.”

Desi la prima vedere e o casa de paie, Aurel ne asigura ca locuinta e rezistenta la orice…

Si chiar la foc.
Aurel CORMAN, PROPRIETAR: „In Germania au facut experiment ca sa demonstreze ca casele nu ard. O pus un cuptor cu 1000 grade si peste 2 ore o jnceput sa iasa putin fum. Balotele iestea nu ard.”

Ba mai mult…

Aurel CORMAN, PROPRIETAR: ”Daca in casa se fac activitati. Mancare.. asa fel de pereti regleaza sistemul de umiditate. Peretele ii rasuflator.”

Pe langa faptul ca e construita din materiale naturale, o casa din paie e si mai ieftina, spune proprietarul.

Aurel CORMAN, PROPRIETAR: ”Inchipuiti-va asa perete din cotileti. Costa m mult ca paie. In anu in care am cumparat… baloturile erau 6 lei. Aici s vreo 700 baloturi. Mult mai ieftin.”

Familia Corman spera ca anul acesta se va putea muta cu traiul in noua casa.

Barbatul spune ca nu are niciun document pentru constructia casei, desi ar fi nevoie de proiect, autorizatie de constructie si certificat de urbanism. Ministrul Constructiilor afirma ca inspectia de stat in constructii a emis o prescriptie pe numele proprietarului, in care ii cere sa inlature neregulile.
Vasile BATCA, MINISTRUL CONSTRUCTIILOR: ”Am solicitat de la conducerea raionului sa-l ajute, pentru ca nu are surse. Aceasta inovatie a fost mai mult din cauza lipsei de bani. S-au folosit materiale care nu sunt de constructie, asa ca sa nu-i coste viata.”

Pana cand toate documentele vor fi gata, lucrarile de constructie vor fi stopate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *