Acidul citric – E 330, ca aditiv alimentar

Acidul citric este foarte raspandit in stare libera, in plante si animale. Cel mai raspandit este in sucul fructelor din specia citrus- lamai, portocale, grepfruturi, ceea ce i-a conferit si numele.
acidul citric

In zeama de lamaie, Citrus medica, ajunge la o concentratie de 7-9%. Se mai gaseste in afine, coacaze, agrise, sfecla, alaturi de acidul malic in visine, zmeura, fragi, capsuni. Ca acid liber sau ca sare se gaseste in sucul si semintelor multor flori si plante. Vinul poate contine cca 0,4 g/l, iar laptele acru poate avea intre 1- 4 g/l. Ionul citrat se gaseste in frunzele de tutun sub forma de sare de nicotina. Ionul citrat exista in mod normal in sange, urina, fluidele animale. Serul sanguin contine cca 25 mg/l. Omul elimina normal prin urina 0,5 g/zi.

Acidul citric (acid 2- hidroxi-1,2,3-propan tricarboxilic.acid -hidroxicarbalilic) are formula moleculara C6H8O7, structurala HOOC-CH2-C(OH)(COOH)- CH2-COOH, se gaseste sub forma de cristale translucide, inodor, cu gust placut usor acid, poate cristaliza din solutii apoase la rece ca monohidrat, sub forma de cristala rombice.

Acidul citric monohidrat este stabil la aer cu umiditate ,dar pierde usor apa de cristalizare in atmosfera uscata sau in vid.
Acidul citric este usor solubil in apa, partial solubil in alcooli alifatici inferiori si greu solubil in eter etilic.Acidul anhidru este insolubil in cloroform, tetraclorura de carbon,benzen, toluen, sulfura de carbon.

Este un acid organic destul de tare.

Acidul citric este folosit ca un aditiv alimentar, dar si in sapunuri si detergenti, datorita proprietatii de a combina metalele in apa dura. In alimentatie, este utilizat la conservarea si aromatizarea bauturilor si alimentelor si apare sub numele de E330.

Acidul citric mai este folosit si in producerea medicamentelor si in biotehnologie. Are si alte utilizari cum ar fi: Circa 6% acid citric va indeparta pete de apa dura de pe sticla fara frecari, ca ingredient in inghetata sau folosit cu bicarbonat de sodiu, ajuta la indigestie.

Acidul citric este considerat a fi sigur pentru a fi folosit in alimente datorita faptului ca este prezent in aproape toate formele de viata si, in exces, este eliminat cu usurinta din organism. Cu toate acestea, exista cazuri rare de intoleranta la acidul citric.

In trecut, E330 a fost considerat o cauza majora a cancerului. Aceasta confuzie a aparut si in urma confundarii cuvantului „Krebs” – cancer, ger – cu cel care a descoperit ciclul Krebs – Sir Hans Adolf Krebs. Acidul citric nu mai este considerat daunator corpului, daca este consumat singur.

Doza zilnica admisa: nelimitata.

Datorita efectului sau natural de conservant se utilizeaza in industria alimentara, dar si pentru a da gustul specific acid, acru. Sporeste efectul antioxidant al altor substante, dar este si agent de chelare si de curatare care nu afecteaza mediul.

Se foloseste in sucuri, mustar si in foarte multe alte produse. Intareste gelul din gemuri si incetineste procesul de oxidare la fructe si produse din fructe, combinandu-se cu metalele prezente in mod natural si prevenind decolorarea. La branzeturi este folosit pentru a crea rapid mediul pentru activitatea enzimelor, in locul metodei traditionale. De asemenea, poate fi utilizat la inghetata pentru a mentine separate globulele de grasime.

Este utilizat pe scara larga in industria de vinuri, cand sunt folosite fructe cu aciditate redusa, dar si pentru ca se combina cu fierul liber si previne formarea de compusi fier-tanin care fac vinul tulbure. In procesul de fabricatie a berii reduce pierderea de zahar din orzul germinat. Impreuna cu bicarbonatul de sodiu are efect efervescent si se foloseste sub forma de pudra, tablete, sare de baie, degresant.

Datorita proprietatii sale de chelare, acidul citric e folosit la sapunuri, detergenti si la dedurizarea apei. Se combina cu ionii de metal din apa dura si ii elimina formand citrati, permitand formarea spumei. O solutie cu 6% acid citric elimina petele lasate de apa dura pe pahare. In industrie este folosit la dizolvarea ruginei. Regleaza pH-ul din produsele de curatare domestice si din medicamente.

Acidul citric este o componenta normala a celulelor organismului si este metabolizat, degradat si eliminat de corp fara efecte adverse. Contactul cu o solutie concentrata de acid citric produce iritatia pielii sau a ochilor. Consumat in exces, poate ataca smaltul dintilor. In concentratie mare poate degrada si decolora parul, intrucat deschide cuticula si scoate mineralele din firul de par.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *