Vegetarienii renunta intr-adevar la folosirea carnii, dar fierb cele mai multe mancaruri. Chiar daca aceasta se face cu grija, de exemplu, prin fierbere la aburi, nu este totusi nicio deosebire intre acest sistem si fierberea obisnuita.
In ambele cazuri sunt distruse substantele cele mai de seama, enzimele.
Zarzavaturile fierte in apa sunt cele mai mult devalorizate. Asa scrie un cercetator american, Dr. Gerson, in cartea sa „Dureri si suferinte„: „Daca varza se fierbe obisnuit, isi obtine doar a 40-a parte din valoarea sa initiala„. Astfel de realitati ne atrag atentia. Pe langa enzime, vitaminele se pierd si ele in mare masura. Foarte importanta Vitamina C, a carei sarcina principala este curatirea sangelui, are o pierdere totala prin fierberea maruntita a alimentelor si la fierberea laptelui; la alte alimente, pierderea partiala. Multe saruri se pierd in apa de fierbere si aburi. Zarzavatul insusi nu mai are nimic in el. Proteinele pierd la temperatura de fierbere 2/3 din valoarea lor nutritiva, parte prin coagulare, parte prin distrugere. Totodata, proteinele fierte produc mai multe reziduuri si acizi in timpul metabolismului.
Pierderile de calciu, fier, kaliu, magneziu, siliciu, iod si alte saruri minerale sunt tot pricinuite prin fiejjrbere. Lipsa de enzime are ca urmare faptul ca aproximativ trei sferturi din aceste saruri nutritive importante nu pot fi valorificate de celulele corpului, in caz ca acestea mai exista. Cu aceste pierderi enorme, cei mai multi oameni sunt subalimentati, chiar avand stomacul PLIN. Cu toata multimea banilor care sunt cheltuiti pentru hrana, pe mesele noastre apar totusi mancaruri de valoare scazuta. Prin fierbere sunt deteriorate chiar si amidonul si fructoza, care isi schimba compozitia chimica. In acest fel, ajung o primejdie pentru oameni, oameni care inclina spre obezitate (acest lucru nu se intampla in stare cruda).
Fructele crude sunt suportate chiar si de diabetici, dar nu cele fierte; este o alta dovada a schimbarii daunatoare, suferita de zahar si de amidon prin fierbere.fructele nu ar trebui fierte sau sterilizate sub nicio forma. Pentru conservare se recomanda congelarea lor.
Uleiul presat la cald [uleiul obisnuit] provoaca obezitatea, iar cel presat la rece o fac sa scada.
Cat sacrifica omul pentru placerea cerului gurii! De altfel, gustul ar putea fi usor reeducat, pentru ca se stie ca el este o obisnuinta.
Apropo de placerea „cerului gurii„, prefer mai mult alimentatia mea de astazi, decat mi-a placut cea de dinainte. Imi amintesc bine de trecerea mea de la vechile obiceiuri. Sardele in ulei, in cutii de tabla, erau la acea vreme preferinta mea. Cand am inceput sa schimb regimul, mi-am propus ca pe viitor sa-mi cumpar cate o cutie pentru sfarsitul de saptamana. Dar nu cumparam doua, pentru ca ceea ce ne este preferat si vrem sa abandonam, nu trebuie tinut in casa, ispita ar fi prea mare. Dupa un timp, mi-am cumparat la 14 zile o cutie de sardele si apoi tot mai rar. Dupa aproximativ o jumatate de an, nu mai simteam nevoia de sardele. Am gasit multe alimente preferate. Acest gand ar trebui sa ne indemne cu bucurie la schimbarea regimului.