Guvernul Ponta II intentioneaza sa extinda activitatile de explorare si exploatare a zacamintelor de titei si gaze din bazinul Marii Negre

Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie
Prioritatile Guvernului in energie sunt proiecte vechi, printre noutati sunt gazele de sist

Programul de guvernare cuprinde, in cea mai mare parte, proiecte nerealizate de guvernele din ultimii 10 ani, precum centrala Tarnita sau reactoarele nucleare 3 si 4, dar include si obiective noi, printre care explorarea gazelor de sist, extractia de hidrocarburi in Marea Neagra si dezvoltarea AGRI, scrie Mediafax.

Guvernul Ponta II intentioneaza sa extinda activitatile de explorare si exploatare a zacamintelor de titei si gaze din bazinul Marii Negre si sa inceapa explorarile pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase.

O alta prevedere din program este „introducerea, in urma consultarilor cu companiile din domeniu, a unei contributii suplimentare pe veniturile suplimentare obtinute de companiile producatoare de gaze naturale in urma liberalizarii pietei, in scopul asigurarii resurselor financiare pentru subventionarea consumatorilor vulnerabili”.

In programul de guvernare al USL este trecuta si asocierea companiilor romanesti cu parteneri straini in vederea executarii in comun de lucrari petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare in zone de interes, cu respectarea legislatiei romanesti si europene.

Totodata, Guvernul vizeaza incurajarea investitiilor pentru descoperirea unor noi rezerve de hidrocarburi si cresterea ratei de inlocuire a rezervelor existente.

Ponta a declarat marti ca negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea si explotarea gazelor de sist va reprezenta o zona de interes pentru viitorul Guvern, adaugand ca cel care are cel mai mult de pierdut daca Romania scoate gaze de sist este Gazprom. Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad si trei perimetre in judetul Constanta.

Ca noutate, un alt proiect prioritar „pentru perioada urmatoare” este dezvoltarea de capacitati de productie a electricitatii si caldurii pe baza de deseuri menajere si industriale. Programul de guvernare precizeaza ca investitiile in centrale pe deseuri vor contribui „decisiv la rezolvarea problemelor de mediu si de aprovizionare a populatiei cu apa calda si caldura la costuri reduse”.

In program este mentionata „implicarea activa” in proiectelor Nabucco, Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI) si constructia conductei de petrol Constanta-Trieste (PEOP).

Proiectul AGRI presupune livrarea gazului natural prin conducte din Azerbaidjan in Georgia si lichefierea intr-un terminal care urmeaza sa fie construit pe tarmul georgian al Marii Negre, de unde va fi transportat pe mare in Romania.

Investitia in proiectul AGRI este estimata intre 1,2 miliarde euro si 4,5 miliarde euro, in functie de capacitatea de transport.

Croatia, Romania, Serbia, Slovenia si Italia au semnat in 2007 un acord pentru constructia PEOP, o conducta cu o lungime de 1.400 kilometri, care sa transporte petrol din bazinul caspic catre Constanta si portul italian Trieste. Costul PEOP este estimat la 2-3,5 miliarde de dolari. Proiectul nu a fost realizat din cauza ca Italia si Slovenia s-au retras.

Printre proiectele vechi incluse in programul de guvernare se numara realizarea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, hidrocentrala Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj), constructia in parteneriat public-privat a unor grupuri energetice noi la Galati, Borzesti si Braila.

Alte obiective ale Guvernului sunt atragerea de capital pentru investitii de mediu si retehnologizari, inclusiv pentru construirea de grupuri energetice noi la complexele energetice Hunedoara si Oltenia, constructia hidrocentralei Islaz, modernizarea unor grupuri energetice apartinand companiei ELCEN Bucuresti, dublarea capacitatii de inmagazinare subterana a gazelor naturale.

Pentru asigurarea combustibilului necesar functionarii centralei de la Cernavoda, Guvernul vizeaza continuarea productiei de apa grea de compania de stat RAAN, modernizarea si cresterea capacitatilor de rafinare a uraniului si participarea in parteneriat pe piete externe la concesionarea de zacaminte de uraniu.

De asemenea, Guvernul va promova tehnologiile noi si modernizarea echipamentelor pentru exploatarea zacamintelor de huila, lignit si uraniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *