Acumulatorii se vor scumpi. Producatorii de baterii, obligati sa contribuie la reciclarea deseurilor din 2009

Incepand de anul viitor, ne putem astepta la o scumpire a bateriilor si acumulatorilor de orice tip, deoarece producatorii vor fi obligati sa participe la reciclarea acestui tip de deseuri. Voci din piata spun ca cei vizati nu vor intarzia sa creasca preturile, pentru a-si diminua cheltuielile de mediu.
colectare deseuri
Producatorii si distribuitorii de baterii si acumulatori vor fi obligati sa contribuie la reciclarea deseurilor. Potrivit unui act normativ promovat de Guvern, doar firmele inscrise in baza de date pusa la punct de autoritatile de mediu vor putea fabrica si vinde acest tip de produse in viitor. Proiectul de lege initiat de Ministerul Economiei si Finantelor se bazeaza pe o directiva europeana in domeniul deseurilor de acest tip, care va intra in vigoare din 26 septembrie. Scopul este de a impune folosirea de substante mai putin poluante la fabricarea bateriilor si a acumulatorilor, in special ca inlocuitori pentru mercur, cadmiu si plumb, precum si de refolosire sau recuperare optima a deseurilor, mentioneaza NewsIn.

“Incepand din 26 septembrie va trebui sa aplicam aceasta directiva. Astfel, pana la sfarsitul acestui an se stabileste cadrul functional, iar in primele patru luni ale lui 2009, producatorii au termen sa se inscrie in registrul pe care il gestionam”, ne-a declarat Brandusa Petroaica, director in Directia de Deseuri din Agentia Nationala a Protectiei Mediului. Atat societatile producatoare, cat si cele care importa si distribuie la prima mana baterii si acumulatori sunt vizate de noua lege. Exceptie fac cei care se ocupa de aceste produse pentru industriile spatiala si de armament. Registrul va fi pus la punct pana la finele anului si va cuprinde informatii despre producatori, precum si estimari despre tipul, numarul si greutatea bateriilor si acumulatorilor introdusi pe piata, despre cei uzati, care au fost colectati si reciclati sau exportati. Baza de date va fi actualizata anual. Conform legii, toti cei vizati au obligatia sa se inscrie in baza de date, sa-si stabileasca sisteme si puncte de colectare pentru deseurile de baterii si acumulatori portabili. Cei care nu se vor supune risca sanctiuni drastice de la Garda de Mediu. Angajamentele asumate releva ca pana in 2012 producatorii trebuie sa colecteze 25% din bateriile si acumulatorii portabili. Chiar daca in proiectul de lege se specifica faptul ca “distribuitorii trebuie sa primeasca gratuit inapoi deseurile de baterii sau acumulatori portabili atunci cand furnizeaza baterii sau acumulatori portabili noi si sa nu implice nici un cost pentru utilizatorii finali care duc deseurile si nici o obligatie de a cumpara o baterie noua sau un acumulator nou”, reprezentantii mediului spun ca este practic imposibil ca producatorii si distribuitorii sa nu includa unele cheltuieli din reciclare in pretul produselor. “Inca nu s-a discutat aceasta chestiune, dar, dupa cum s-a intamplat in cazul deseurilor electrice si electrocasnice (DEEE), este foarte posibil sa se observe si o schimbare de pret”, ne-a precizat directorul din Agentia Nationala a Protectiei Mediului.
Sursa: Gardianul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente