Adevarat si fals despre alimentele bio

Nu toate produsele ecologice sunt obtinute la fel, iar calitatile alimentelor etichetate cu sigla „natural” nu echivaleaza cu ale celor „bio”. Pentru ca un aliment sa fie considerat biologic trebuie sa nu fie tratat cu produse chimice si sa aiba pe ambalaj metoda de productie folosita si sigla organismului de certificare.produse ecologice

La noi in tara se produc aproximativ 250 de tipuri de alimente ecologice, 80 la suta din produsele bio de pe piata fiind de import. Specialistii spun ca astfel de alimente sunt autentice doar daca nu contin organisme modificate genetic si daca legumele, fructele si cerealele nu au fost tratate cu fertilizanti sau cu pesticide sintetice impotriva daunatorilor.

„O alta categorie de alimente bio sunt acele alimente (produse de panificatie, produse lactate, mezeluri etc.) asupra carora, in procesul tehnologic de obtinere si de prelucrare, nu s-au utilizat aditivi chimici”, spune Livia Nena, biolog nutritionist la Clinica „Bio Nutriliv” din Bucuresti.

Pot contine conservanti

ADEVARAT: Alimentele biologice nu contin ingrasaminte de tipul azotatilor, fosfatilor, nitratilor si nici aditivi alimentari cum ar fi conservantii si colorantii chimici, afanatorii si amelioratorii de gust. Totusi, la producerea acestora se pot folosi conservanti naturali.

„Produsele bio sunt obtinute prin tehnologii ecologice si pot contine conservanti sau coloranti naturali. In ceea ce priveste fructele, legumele si cerealele, acestea pot fi tratate cu ingrasaminte naturale”, mai spune Livia Nena.

Marca „natural”este sigura

FALS: Specialistii atrag atentia asupra faptului ca trebuie sa ne ferim de falsele precizari de pe etichete si ca doar o mentionare a cuvantului „biologic” pe ambalaj nu este suficienta. De asemenea, un produs marcat ca fiind „natural” nu este neaparat biologic.

Produsele ecologice pot fi recunoscute doar dupa faptul ca au un certificat de calitate, iar pe eticheta apar numele si adresa producatorului, precum si marca organismului de certificare.

Au un pret mai ridicat

ADEVARAT: Oriunde in lume, inclusiv in Uniunea Europeana, alimentele bio sunt mai scumpe decat celelalte produse alimentare. La noi in tara pretul acestora este aproape dublu comparativ cu cel al alimentelor conventionale.

Astfel, daca un cofraj cu 10 oua obisnuite costa in jur de 6 lei, cel cu oua ecologice poate ajunge la 12 lei.

Au valoare nutritiva mai mare

ADEVARAT SI FALS: Exista opinii conform carora consumul de alimente bio reduce riscul de aparitie a problemelor la nivelul sistemului nervos si a disfunctiilor hepatice.

Acest lucru se intampla datorita continutului redus de pesticide si de alte substante chimice. De asemenea, unii specialisti sustin ca astfel de alimente au un continut mai ridicat de principii nutritive, precum vitamine si minerale decat alimentele conventionale.

Totusi, conform unui studiu britanic recent, produsele ecologice nu ofera avantaje nutritionale suplimentare, cum ar fi un aport mai mare de calciu, de fier sau de vitamine.

In plus, un raport al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor arata ca alimentele bio pot contine si ele urme de pesticide ce provin de obicei din apa. Este recunoscut faptul ca ingerarea acestor substante este asociata cu maladia Parkinson, dar si cu alte afectiuni severe.

Cu toate acestea, nivelul de substante sintetice continut de produsele ecologice este semnificativ mai redus decat in cazul alimentelor conventionale, nedepasind pragul admis.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *