Agricultura Bio are un mare viitor in Romania si poate fi singurul tip de agricultura care poate sa duca la supravietuirea si perpetuarea speciei umane, a declarat vineri pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu.
Asociatia Bio Romania impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, Directiei Agricole, Directiei Sanitar Veterinare si APIA Brasov, fermieri, reprezentanti din invatamant au participat vineri la Brasov la seminarul privind promovarea produselor bio.
„Este un seminar in care se explica ce inseamna agricultura ecologica, alimentul ecologic, beneficiile, avantajele si dezavantajele acestor alimente. Seminarul se adreseaza atat mass-media cat si tinerilor din scoli si licee. Dorim ca aceea care sunt formatori de opinie cum este mass-media, dar si cadrele didactice sa ne ajute pe noi, Asociatia Bio Romania, sa putem sa extindem productia agricola de produse ecologice, care este singura ce asigura o dezvoltare durabila a satului romanesc atat din punct de vedere al fertilitatii solului, protectiei mediului dar si din punct de vedere economic si social”, a precizat presedintele Asociatiei Bio Romania.
Suprafata certificata in sistem ecologic in Romania era in 2011 de 300.000 de hectare, iar in acest an depaseste 350.000 de hectare, dar mai semnificativ este numarul fermierilor din agricultura eco, certificati si inregistrati la Ministerul Agriculturii.
Daca in 2010 erau inregistrati 3300 de fermieri, in 2011 numarul acestora a ajuns la 10.000, iar, in acest an, din datele centralizate la Ministerul Agriculturii s-a depasit numarul de 24.000 de fermieri.
„In Germania numarul fermierilor este undeva la 29.000, dar ferma medie acolo are intre 50-80 de hectare, iar, la noi, fermierii din agricultura ecologica au intre 1-2 hectare si asta si datorita politicii de subventionare a acestui timp de agricultura, inexistent in anul 2007”, a mai spus Marian Cioceanu.
Produsele bio se gasesc in Romania la magazinele specializate de tip Plafar. Un magazin exclusiv pentru produse bio in tara noastra nu exista deocamdata pentru ca gama acestor produse certificate este foarte mica, iar preturile foarte mari. Multe dintre produsele bio sunt importate, iar preturile cu care ajung in tara sunt mai mari decat in tara de unde sunt importate, a mai spus sursa citata.
„Din pacate si din nefericire ne lipseste sectorul de procesare a materiilor prime ecologice Suntem unul dintre primii 15 exportatori de produse ecologice din lume, dar exportam doar materii prime si procesarea acestor materii prime in tara este foarte redus pentru ca nu avem fabrici de profil”, a mai aratat presedintele Asociatia Bio Romania.
Judetele cu cei mai mare numar de fermieri care fac agricultura ecologica sunt Suceava, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Alba, Brasov.
„Fermieri care doresc sa faca agricultura ecologica exista, pentru ca avem patru milioane de fermieri de subzistenta, fonduri europene, dar si de la Banca Mondiala exista, problema este de cunoastere si de logistica, ceea ce inseamna certificare si consultanta, dar ar fi bine sa fie proiecte de consultanta pentru fiecare judet pentru a veni in sprijinul fermierilor care vor sa faca agricultura ecologica”, a mai spus presedintele Asociatiei Bio Romania.