Agricultura ecologica este „rasfatata“ noii Politici Agricole Comune 2014-2020, avand alocate subventii mai mari atat din fonduri europene, cat si din cele nationale
Noua Politica Agricola Comuna (PAC) 2014-2020 contine o serie de masuri speciale pentru sprijinirea agriculturii ecologice, in toate statele membre. Pentru prima oara, acordarea subventiilor pe suprafata va fi conditionata de respectarea unor conditii stricte de mediu, asa-numitele „masuri de inverzire“. Astfel, 30% din platile directe vor fi legate de respectarea unor practici agricole benefice pentru mediu: diversificarea culturilor, mentinerea pajistilor permanente si conservarea a 5%-7% din zonele de interes ecologic. De asemenea, cel putin 30 de procente din bugetul programelor de dezvoltare rurala vor trebui alocate unor masuri de agromediu, sprijinirii agriculturii ecologice sau unor proiecte legate de investitii sau masuri de inovare in favoarea mediului. Prin noua Politica Agricola Comuna, in perioada 2014-2020, operatorii din Romania vor beneficia, in plus, de o masura speciala din Programul National de Dezvoltare Rurala, prin care vor putea accesa fonduri europene pentru infiintarea si dezvoltarea exploatatiilor agricole in regim ecologic, inclusiv pentru dezvoltarea unor capacitati de procesare a produselor, capitol la care Romania este deficitara.
Subventii mai mari din 2014 In Romania, agricultura ecologica s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Numarul operatorilor care lucreaza in acest sistem a depasit 26.000, iar suprafetele arabile cultivate cu produse ecologice insumeaza circa 450.000 de hectare. La sfarsitul lunii iunie a.c, Guvernul a adoptat un act normativ menit sa echilibreze formele de sprijin acordate fermierilor din domeniul agriculturii ecologice in acest an, in sensul majorarii cuantumului acordat micilor exploatatii (0,3-5 ha), de la 450 la 540 euro per exploatatie. „Fata de anul trecut, sprijinul a crescut de la 4 milioane de euro la peste 7 milioane de euro. Este o crestere semnificativa, dar insuficienta, daca ne raportam la numarul de operatori din sistemul ecologic, astfel incat facem eforturi ca, de la an la an, sa marim aceste sume si sa raspundem nevoilor pe care le au fermierii. In al doilea rand, s-au echilibrat formele de sprijin intre diferitele tipuri de exploatatii“, declara la acea data ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Pentru noul ciclu financiar 2014-2020, subventia pe suprafata la culturile ecologice urmeaza sa creasca la 600 de euro/ ha.
Majoritatea productiei merge la export
Din pacate, consumul de produse bio in Romania este inca destul de redus, in comparatie cu celelalte tari europene. Potrivit unui raport din 2010, vanzarile totale de produse ecologice in Romania ajunsesera la aproximativ zece milioane de euro anual, ceea ce reprezinta sub unu la suta din piata de retail si foarte putin fata de cele 5-6 procente, cat este media europeana. Dar ultimele statistici publicate pe site-ul Asociatiei Bio Romania indica vanzari de produse bio de 80 de milioane de euro pe an. Cert este ca Romania exporta in proportie de 90% produsele sale ecologice, de la miere la produse oleaginoase si fructe, catre tari din Europa, acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produs finit. Principalele destinatii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si tarile nordice. Printre produsele romanesti ecologice, uleiul de rapita si cel de floarea-soarelui sunt la mare cautare, in special in Germania si Italia. Exporturile de produse bio din Romania au crescut in ultimii ani, depasind 100 milioane de euro anual, dar potentialul este imens.
Pe de alta parte, importul de produse ecologice a crescut anual, prin implicarea hipermarketurilor in distributia acestora. Astfel, daca in anul 2007 valoarea importurilor era de circa cinci milioane de euro, in 2011 acestea au ajuns la circa 75 milioane euro si se afla in continua crestere.
Adevarul este ca Romania beneficiaza de unul dintre cele mai fertile si ecologice terenuri din Europa. Pe de alta parte, in intreaga tara exista inca aproximativ trei milioane de hectare de teren necultivat. De asemenea, exista circa doua milioane de ferme mici, de subzistenta, pentru care conversia in ferme bio ar putea face din Romania unul dintre marii producatori pe plan mondial.