Dozele ridicate de antioxidanti scurteaza viata

Dozele ridicate de antioxidanti scurteaza viata
Dozele ridicate de antioxidanti scurteaza viata

Desi sunt percepute ca adevarate panacee, care garanteaza o stare buna de sanatate sau care pot, cel putin, ameliora tot felul de boli, suplimentele de vitamine pot reprezenta un adevarat pericol pentru oameni, daca sunt consumate in exces. Pastilele au concentratii tot mai mari si au efecte contrare asteptarilor, avertizeaza specialistii.

Un studiu recent, realizat de cercetatorii britanici, a demonstrat ca ingerarea unor doze mari de antioxidanti poate reduce speranta de viata cu pana la un sfert. Experimentul realizat pe o specie de rozatoare a avut un rezultat total neasteptat pentru cei care l-au initiat. In vreme ce unii dintre sobolanii pe care s-a efectuat studiul au primit o alimentatie obisnuita, hrana celorlalti a fost suplimentata cu vitaminele C si E, antioxidati deja cunoscuti, care ar fi trebuit sa incetineasca procesul de imbatranire. Surpriza pentru cercetatori a aparut in momentul in care sobolanii tratati cu vitamine au murit mult mai repede, suplimentele administrate avand un efect contrar. „Cand am inceput studiul nostru, ne asteptam ca speranta de viata a sobolanilor sa creasca, asa cum s-a intamplat cu rozatoarele dintr-o cercetare anterioara. Si am fost foarte surprinsi cand acest lucru nu s-a intamplat”, a declarat, potrivit Daily Mail, profesorul Colin Selman, de la Universitatea din Glasgow, care a precizat ca dozele mari de antioxidanti au efecte diferite, in functie de specie.

Cercetatorii recunosc, insa, ca nu pot stabili exact mecanismul prin care consumul de antioxidanti influenteaza speranta de viata a oamenilor. „Stabilirea cu exactitate a conexiunii cauza-efect intre consumul de antioxidanti si speranta de viata a unei persoane nu este posibil in acest moment, asa ca ne bazam pe rezultatele studiilor efectuate pe animale”, a tinut sa precizeze si John Speakman, de la Universitatea Aberdeen, subliniind, totusi, ca rezultatele cercetarii impun o atentie deosebita in cazul consumului de antioxidanti, cu atat mai mult cu cat pe rafturile farmaciilor se gasesc pastile ce contin doze de zece ori mai mari decat norma zilnica necesara.

Multivitaminele, periculoase pentru femeile in varsta

Potrivit unui alt studiu, aparut intr-o publicatie a Asociatiei medicale americane, „Archives of Internal Medecine”, si citat de AFP, unele suplimente cu vitamine frecvent utilizate pot implica riscuri mortale pentru femeile in varsta. „Am descoperit mai multe suplimente cu vitamine sau minerale frecvent utilizate, precum produsele multivitaminice, cele cu vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc si cupru, care sunt asociate cu riscurile cele mai ridicate de mortalitate”, spun autorii acestui studiu – o echipa de medici americani si finlandezi – bazat pe datele furnizate de o cercetare efectuata in Iowa (SUA).

Pe marginea informatiilor oferite de chestionarele completate de peste 38.000 de femei, cu varsta medie de 62 de ani, medicii au ajuns la concluzia ca fierul este „puternic” asociat cu cresterea riscului de mortalitate, in functie de dozele ingerate. Insa nu au putut stabili daca nu cumva tocmai motivele pentru care femeile au consumat acele suplimente ar putea explica rata de mortalitate atat de ridicata.

„Nu lua vitaminele din pastile”

Medicul pediatru Paul Offit, de la Spitalul de Copii din Philadelphia, cunoscut pentru criticile aduse medicinei alternative, a tras un semnal de alarma asupra pericolului la care se expun cei care obisnuiesc sa consume asa-numitele suplimente de sanatate, referindu-se in mod special la cele cu concentratii mari, care au devenit foarte populare in ultimii ani: „Cand luati cantitati mari de vitamine – 5 ori, de 10 ori – mai mari decat doza zilnica recomandata, cresc sansele de a face boli de inima, cancer si pot scurta viata”. El a explicat ca nu intamplator in natura nu se gaseste un nivel foarte ridicat de nutrienti si ca vitaminele ar trebui „mancate” din fructe si legume, si nu „inghitite” din pastile.

Prin urmare, folosirea antioxidantilor ar trebui sa se faca doar cu o recomandare din partea medicilor si numai dupa investigatii de specialitate, care sa demonstreze ca o persoana are, intr-adevar, nevoie de asemenea suplimente. Chiar si in aceasta situatie, „necesarul de antioxidanti ar trebui sa fie luat din alimentatia naturala, nu din produsele de sinteza”, este de parere si dr. Goran Bjelakovici de la Spitalul Universitar din Copenhaga.

Rezultatele unor cercetari privind necesarul zilnic de vitamine pe care trebuie sa le consume fiecare persoana in parte au fost grupate intr-un „Ghid pentru alimentatie sanatoasa”, realizat de Societatea de Nutritie din Romania si publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii. Potrivit specialistilor romani, doza din fiecare vitamina nu trebuie sa depaseasca valorile cuprinse in tabelul de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *