Albinele parasesc civilizatia umana

3
625

albinaDupa cel putin cateva mii de ani, de cand exista marturii istorice privind buna relatie intre om si albine, aceasta legatura pare sa se franga cu o repeziciune uimitoare, incat, in numai cativa ani, am putea sa mai vedem albinele numai in manualele de biologie.

Din SUA si Canada, trecand prin Europa occidentala (mai ales Franta) si pana in Taiwan, milioane de stupi au fost descoperiti parasiti de albine in cursul ultimului an! Albinele dispar pur si simplu din apropierea asezarilor umane, iar in urma lor nu lasa nici macar un cadavru, pentru a se putea investiga cauza acestor disparitii misterioase. Apicultori si biologi din toata lumea nu-si mai revin din soc sub asaltul stirilor ca disparitiile se inregistreaza in tot mai multe locuri din lume.
Online Advertising

Potrivit Le Monde, de bine ce in Franta apicultura era in redresare dupa eliminarea unui pesticid pentru porumb si floarea-soarelui, care omorase multe albine, in anumite regiuni au disparut iarasi intre 15 si 95 la suta dintre albine.

In Spania, jumatate din cele 2,3 milioane de stupi (ce asigura un sfert din productia de miere din UE) sunt golite de micile lor locuitoare. Peste tot, albinele par numai sa fi fugit din calea oamenilor sau sa fi fost „rapite” de pradatori necunoscuti, pentru ca nu exista nicio dovada ca ele au murit.

Una dintre teoriile apicultorilor merge pe ideea ca vinovat de „sindromul prabusirii coloniilor” (un fel de boala misterioasa ce se manifesta prin dezorganizarea vietii sociale atat de ordonate a acestor insecte) ar fi un anumit insecticid pe baza de imidacloprid, un ingredient contestat vehement in SUA si Franta, desi folosirea lui este autorizata pe cuprinsul UE! Un insecticid care ucide albinele ar trebui sa lase urme, or, insectele sunt doar puse pe fuga.

Biologi din toata lumea sunt disperati sa gaseasca motivul disparitiilor, pentru ca albinele polenizeaza sute de plante (90 numai in SUA) vitale pentru alimentatia umana care nu s-ar mai putea inmulti fara munca benevola a acestor harnici prieteni ai omului, care par acum sa se fi suparat grozav pe omenire.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.