Iarna, organismul nostru solicita mai multe calorii in incercarea de a adauga un strat suplimentar care sa ne tina de cald si, in acelasi timp, depoziteaza cateva calorii pentru situatia in care nu am avea suficienta mancare in zilele foarte reci, sustin nutritionistii.
Alimente bogate in grasimi, dulciuri si preparate picante – acestea sunt recomandarile medicilor pentru alimentatia pe timpul iernii. Specialistii spun ca, pe masura ce temperatura scade, apetitul creste, astfel ca foarte multe persoane observa ca sunt mai infometate in lunile reci de iarna spre deosebire de alte perioade ale anului.
„Produsele care contin grasimi sunt indicate in aceasta perioada, insa in cantitate rezonabila. Spre exemplu, sunca si slanina, care in celelalte anotimpuri sunt de evitat, acum pot fi incluse in alimentatie, mai ales de catre persoanele care lucreaza in mediul extern”, explica dr. Cristian Sever Oana, medic primar medicina de familie.
Specialistul motiveaza recomandarea grasimilor in alimentatie, prin faptul ca acestea reprezinta cea mai inteligenta forma de „impachetare” a energiei, de care avem nevoie in aceste zile geroase.
Medicii ne dau „dezlegare” si la dulciuri si ne invata ce produse sa alegem, in functie de nevoile pe care le avem. Spre exemplu, pentru persoanele care iubesc iarna si urca pe munte sau schiaza, cea mai indicata este ciocolata. „In cazul acestui produs, zaharul se combina cu uleiul din compozitia ciocolatei si, astfel, glucidele se elibereaza mai lent in comparatie cu cele din miere, spre exemplu”, spune medicul Oana.
Asadar, totul depinde de viteza de absorbtie a glucidelor – zaharurile lente sunt indicate celor care desfasoara activitati dinamice pe termen lung (alpinism, schi), in timp ce pentru activitatile care necesita multa energie, dar pe un termen mai scurt (maraton), sunt recomandate zaharurile care se elibereaza rapid, precum mierea sau zaharul. Altfel spus, grasimi pentru activitati desfasurate pe termen lung si dulciuri, pe termen scurt. Totodata, adauga medicul, iubitorilor sporturilor de iarna le sunt recomandate si grasimile.
Alcoolul pe ger, risc de degeraturi
In ceea ce priveste consumul de alcool, specialistul spune ca astfel de bauturi se consuma numai dupa ce am ajuns acasa si stim ca nu ne vom mai expune frigului. „Desi, initial, consumul de alcool te incalzeste si ofera o senzatie de euforie, in prezenta gerului caldura se pierde. Are loc procesul de vasodilatatie si persoana respectiva risca sa intre in hipotermie si poate suferi degeraturi”, atentioneaza medicul Cristian Sever Oana.
Nutritionistii spun ca produsele bogate in proteine, spre exemplu, sunt mai „calduroase” decat cele bogate in amidon. Deci, tocanitele bogate in proteine dupa care tanjim in timpul iernii ne pot tine de cald. „De asemenea, alimentele picante ne pot incalzi din interior.
Medicina traditionala chineza spune ca lichidele calde si ingredientele picante, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de baza pentru anotimpul rece. Aceasta credinta veche a fost ulterior sustinuta stiintific prin studii care arata ca bauturile si alimentele calde ajuta la cresterea temperaturii organismului, iar alimentele picante ajuta la circulatia sangelui”, spune dr. Luigi Gratton, membru in Programul de analiza a obezitatii derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA) si, totodata, nutritionistul echipei de fotbal L.A. Galaxy, la care joaca si David Beckham.
Lichidele se beau calde, nu fierbinti
Acelasi rol il au si supele sau ciorbele calde. Supa traditionala de pui nu numai ca ne pune la dispozitie fluidele necesare organismului, dar folosirea ei ca remediu in caz de raceala are si o baza stiintifica. „Asa cum orice lichid cald ajuta la desfundarea nasului, s-a observat ca supa creste circulatia la nivelul mucoasei. Se pare ca aroma ingredientelor traditionale din supa, precum ceapa si ardeiul, ajunge in vapori si ajuta la defundarea cailor respiratorii”, ne explica medicul Gratton.
Pentru ca in zilele friguroase, tindem sa consumam mai multe lichide decat de obicei, este indicat ca acestea sa fie calde, si nu fierbinti. Medicii atrag atentia ca obiceiul de a consuma ceai fierbinte atunci cand suntem raciti este foarte daunator, deoarece lichidul ne usuca mucoasa si poate produce arsuri la nivelul ei, iar aceste microleziuni favorizeaza aparitia bacteriilor in gat.
Sursa: Realitatea