Interviu cu Marian Nastase, presedintele Consiliului de Administratie al Alro
Tara noastra a adoptat o lege prin care sprijina productia de energie din surse regenerabile (vant, soare, apa, biomasa, biogaz). Producatorii primesc un anumit numar de certificate verzi, in functie de tehnologia utilizata. Asa am ajuns sa avem cea mai generoasa schema de sprijin din Uniunea Europeana, iar ritmul investitiilor, in special in parcuri eoliene, a crescut vertiginos.
Legea instituie obligativitatea achizitionarii certificatelor verzi de catre furnizorii de energie, in functie de cantitatile livrate. Costurile cu certificate verzi sunt recuperate integral de la toate categoriile de consumatori. Boom-ul inves-titional a sporit numarul de certificate care trebuie platite de consumatori.
Costurile Alro cu achizitia certificatelor verzi si cu bonusul pentru cogenerare au ajuns la un nivel care nu mai poa-te fi suportat mult timp de producatorul de aluminiu si nu ii mai permite dezvoltarea, sustine Marian Nastase, presedintele Consiliului de Adminis-tratie al companiei. Alro cere ajustarea urgenta a schemei de sprijin pentru energia regenerabila astfel incat aceste costuri sa permita industriei sa fie competitiva pe pietele externe.
Domnul Nastase ne-a explicat, intr-un interviu, ca Alro nu solicita ajutor de stat si ca doreste doar ajustarea schemei de sprijin, in mod echitabil pentru toate categoriile de consumatori, dar si pentru industria producatoare a acestei energii curate. Compania nu poate transfera in pretul produselor sale aceste costuri deoarece activeaza intr-o piata globala, in care competitorii provin din tari unde nu exista astfel de subventii si nici obligatii de mediu.
Oficialul Alro considera ca avem nevoie in continuare de energie curata, dar costurile cu aceasta energie nu trebuie sa afecteze industria.
Reporter: Cat la suta din costul de productie al Alro reprezinta cheltuielile cu energia electrica?
Marian Nastase: Suma exacta este confidentiala, dar pot sa va spun ca, pentru acest an, costurile cu cota obligatorie de certificate verzi si cu bonusul pentru cogenerare totalizeaza 66 milioane de euro. Alro consuma, anual, circa 3 TWh. Anul trecut, aceste costuri au fost in jur de 40 milioane de euro. La o productie anuala de 220.000 tone cat are Alro, costurile mentionate reprezinta circa 300 de dolari pe tona.
Costul total al energiei pe care o consumam in prezent este peste 250 de lei/MWh. Acest cost include, pe langa energie propriu-zisa, toate taxele adiacente, de la transport, la certificate verzi, certificate de emisii, schema de bonus. Este un nivel nesustenabil pentru noi.
Cheltuielile Alro cu energia depasesc, in prezent, 40% din totalul costului de productie. Media europeana este de 33% din total costuri productie. Astfel, Alro a fost impins peste media europeana, in zona scumpa a productiei, din cauza aces-tor scheme suport. Sistemul de sprijin pentru energia verde este mult supradimensionat fata de realitatea pe care o traim.
Alro a facut investitii in eficienta energetica si reducerea emisiilor. La emisii, Alro se situeaza sub standardele minime ale Comisiei Europene. In 2010, compania a refinantat toata datoria comerciala printr-un imprumut contractat de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care are criterii foarte stricte cand finanteaza orice proiect, printre care standarde legate de eficienta energetica si protectia mediului. Planul de masuri agreat cu BERD in acest scop a fost depasit. Avem audit anual de la BERD, care confirma toate realizarile noastre in domeniul reducerii emisiilor si eficientizarii consumului de energie.
O companie eficienta din punct de vedere energetic inseamna ca utilizeaza energia in cel mai eficient mod posibil. Alro a ajuns, in momentul de fata, la performanta de a nu mai avea altceva de facut decat sa ajusteze fin consumul de energie. De exemplu, punem echipamente pe motoarele laminoarelor, astfel incat sa reducem consumul de la opriri si porniri. Am diminuat consumul de energie al Alro la 13,3 MWh pe tona in cuva de aluminiu – este o limita tehnologica sub care nu mai putem cobori in clasa noastra de tehnologie.
Toate aceste eforturi de eficientizare a consumului de energie sunt anulate de costurile noastre cu schema de sprijin pentru certificatele verzi. Alro nu este impotriva directiei ecologice in care merge Europa. Am platit fara cracnire toate aceste scheme de sprijin pana acum. Am inves-tit peste 100 milioane de euro in proiecte de mediu ca sa ajungem la standardele impuse de Uniunea Europeana. Investitiile pe mediu nu aduc profitabilitate.
Reporter: De cand au devenit o problema, pentru Alro, costurile cu certificatele verzi?
Marian Nastase: Primele probleme au aparut anul trecut. Alro nu este impotriva schemei suport pentru investitiile in productia de energie regenerabila. Problema este ca aceas-ta schema suport este supradimensionata si trebuie ajustata astfel incat costurile sa fie suportabile pentru toate categoriile de consumatori. Tehnologiile de productie a energiei vezi s-au ieftinit vertiginos in ultimii 2-3 ani. Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile isi pot recupera investitia intr-un timp foarte scurt datorita subventiei generoase, gandita la nivelul costurilor tehnologice din perioada 2007-2008. De atunci si pana acum, costurile cu achizitia tehnologiei de productie a energiei verzi au scazut cu pana la 64%. Este clar ca schema trebuie ajustata, astfel incat recuperarea acestor investitii sa se faca intr-un interval rezonabil de timp pentru investitori si pentru consumatori deopotriva. Comisia Europeana considera ca acest interval de timp este de 10-11 ani.
Scopul adoptarii diverselor metode de sprijin pentru energia verde a fost reducerea poluarii si inlocuirea treptata a combustibilor fosili, care sunt din ce in ce mai putini si mai scumpi. Programele de reducere a emisiilor au venit in paralel cu cele de eficientizare a consumului.
In ultimii ani, aceste scheme suport pentru energia regenerabila s-au transformat intr-o bula speculativa, pentru ca nu au fost ajustate la timp. Romania are cea mai generoasa subventie din Europa pentru energia verde. Pe anumite tehnologii, recuperarea investitiilor se face si in trei ani, cu actualul sprijin acordat producatorilor de energie verde.
Pentru resursele pe care le folosesc, producatorii de energie din surse regenerabile nu platesc redevente. Si, odata amortizata investitia, cos-turile de productie sunt foarte mici. In consecinta, obiectivul principal al sustinerii productiei de energie curata: reducerea poluarii si reducerea consumului de energie – nu se mai indeplinesc. Avem doar o bula speculativa cu certificate verzi.
Riscul mentinerii acestei scheme generoase de sprijin este delocalizarea industriei. Riscul nu este numai in Romania, ci si in intreaga Uniune Europeana. Industriile care nu pot suporta costul cu sustinerea energiei verzi se delocalizeaza. De aceasta situatie vor profita tarile cu jurisdictii favorabile, unde nu exista asemenea scheme de sprijin si nu exista restrictii privind poluarea. Industriile se vor muta in Asia, Africa sau SUA, unde vor ajunge sa polueze mai mult. Deci, efectul neajustarii la timp a suportului pentru energia regenerabila va fi chiar o crestere a poluarii si a consumului de resurse primare.
Reporter: Conform datelor prezentate recent de Alro, grupul Vimetco a investit de sute de milioane de dolari in Romania, in productia de aluminiu. Alro va renunta pur si simplu, la aceste investitii si va pleca din Romania?
Marian Nastase: Problema ris-cului delocalizarii industriei din Europa si din Romania a fost si este privita, simplist, ca si cum ne-am lua jucariile si vom pleca in alta tara. Nu este atat de simplu. Evident ca inves-titiile in toata industria Romaniei si industria europeana se ridica la sume considerabile. Industriasii nu isi doresc sa plece din Europa si nu santajeaza autoritatile cu relocarea fabricilor. Problema reala este ca indus-tria va inchide portile daca nu va mai avea bani sa plateasca subventiile pentru energia verde si investitiile de mediu. Fabricile se vor inchide. Presupunand ca dispare industria din Europa, ramane, la nivel global, o cerere de produse care va fi satisfacuta de alti investitori, de alte combinate care vor aparea in tari cu legislatie favorabila.
Sa fie clar: Alro nu cere ajutor de stat. Dorim doar o abordare echitabila, in interesul tuturor consumatorilor, dar si al investitorilor in energia regenerabila, a problemei suportului acordat energiei verzi. Avem nevoie de energia verde si ea trebuie sa existe. Combustibilii fosili sunt din ce in ce mai pu-tini si mai scumpi. Dar costurile trebuie sa poata fi suportate de toate categoriile de consumatori.
Bancile nu ne finanteaza ca sa platim subventii si Alro nu poate da oameni afara ca sa plateas-ca aceste subventii.
Alro este jucator intr-o piata globala. Aluminiul este cotat la London Metal Exchange, unde vin producatori si din Asia, din Orientul Mijlociu, din SUA si din America de Sud. Ei nu au costurile noastre, ale unitatilor europene, cu certificatele verzi. Asa ca Alro nu poate transfera in pret aceste costuri, pentru ca nu va mai fi competitiv pe plan global.
Reporter: Si solutia care este?
Marian Nastase: Cred ca trebuie sa existe o abordare echilibrata. Nu se pot dezvolta investitii intr-o piata distrugand alte investitii din alta piata.
Reporter: Ati avut discutii cu autoritatile din Romania si din UE pe aceasta tema? La nivel european exis-ta o preocupare privind riscul delocalizarii.
Marian Nastase: Va pot confirma ca preocuparile UE in domeniu sunt cat se poate de serioase. Si in Romania autoritatile au inceput sa analizeze acest aspect. Industriasii, in general, nu trebuie sa fie priviti ca niste sectanti. Ori asta se intampla acum in Europa. De ce suntem priviti asa eu nu inteleg. Locurile de munca pe care le creeaza toate industriile cred ca trebuie sa fie un barometru pentru autoritati atunci cand stabilesc acest echilibru intre sprijinul pentru energia verde si interesele consumatorilor. Nu stiu cate locuri de munca sunt create de aceste investitii verzi. Suntem in continuare in an de criza. Unii industriasi au fost ingenunchiati de criza dar n-au cazut. Una din directiile de redresare economica este sa mentii industria. Acest lucru nu trebuie confundat cu ajutor de stat. Nu vrem ajutoare, ci o ajustare a schemei de sprijin pentru energia verde, care sa aduca niste cos-turi rezonabile pentru consumatori. Ajustarea trebuie implementata imediat, altfel nu stiu cum o sa supravietuim pana in 2014-2015.
Modificarea schemei de sprijin trebuie sa fie echitabila pentru toate categoriile de consumatori, intre care nu trebuie sa existe discrimi-nari. Cand faci aceasta ajustare trebuie sa implici si producatorii de energie verde pentru ca nimeni nu are interesul sa dispara aceasta industrie. Noi nu am spus ca nu vrem sa platim deloc aceste subventii. Vrem doar ca aceste costuri sa fie rezonabile, ca sa putem fi competitivi pe pietele de export.
Reporter: Cat la suta din productie exporta Alro?
Marian Nastase: Alro exporta mare parte din productie. Dar noi exportam produse finite. Acest lucru inseamna ca plus valoarea ramane in tara. Alro a pornit de la productia de lingouri in anii „90, a dezvoltat produse cu valoare adaugata din aluminiu primar – bare, sleburi si sarma – iar in ultimii zece ani am dezvoltat gama de produse procesate. Alro este acreditat pentru industria aeronautica. La noi este varf de gama. Nu exista produse mai sofisticate. In luma sunt opt fabrici certificate pentru industria aeronautica si Alro este printre ele. Taxele pe care le platim pentru aceste produse procesate sunt mai mari, pentru ca aceste produse sunt mai scumpe. In plus, Alro vinde direct aceste produse la export, nu prin intermediari. Vimetco Trading face doar partea de marketing pentru Alro, ne cauta clienti. Nu avem casa de comert.
Reporter: Ce proiecte are Alro pentru perioada urmatoare?
Marian Nastase: Noi credem cu tarie ca Europa poate sa se redreseze. Se foloseste tot mai mult cuvantul reindustrializare. Si in Romania a inceput sa fie folosit. Problema este cat de repede implementezi aceste strategii. Alro va continua sa lucreze la reducerea costurilor. De patru ani, asta facem. La un moment dat, nu mai ai de unde sa reduci. Nu vrem nici sa reducem productia pentru ca avem o piata favorabila in care vrem sa crestem productia. Dar deocamdata nu putem face asta in conditiile actuale ale costurilor cu energia. La acest nivel de pret nu putem sa ne dezvoltam.