Ambalajele PET si cele de aluminiu vor fi colectate de aparate speciale instalate in marile magazine

Ambalajele PET si cele de aluminiu vor fi colectate de aparate speciale instalate in marile magazine
Ambalajele PET si cele de aluminiu vor fi colectate de aparate speciale instalate in marile magazine

Ambalajele PET si cele de aluminiu vor fi colectate de aparate speciale instalate in marile magazine. Masura a fost prevazuta in urma semnarii unui acord voluntar privind prevenirea generarii de deseuri de ambalaje si imbunatatirea colectarii si reciclarii intre Ministerul Mediulu, reciclatori si retaileri.

Sistemul functioneaza deja in magazinele Cora si Auchan din Bacau, Bucuresti, Pitesti, Cluj-Napoca, Baia Mare, Arad, Drobeta Turnu Severin si Constanta. Aparatele au fost instalate de catre Green Group, operatorul care se ocupa de reciclare.

Coltul “verde” include “Bancomatul Verde”, dispozitiv care preia sticle de plastic si doze de aluminiu, bacauanii care le aduc primind cate 5, respectiv 3 bani pentru fiecare unitate. Sumele se pot folosi sub forma de tichete valorice pentru cumparaturi in cadrul magazinului.

Aparatul pentru PET-uri si doze de aluminiu poate colecta aproximativ 1.000 de unitati pe zi. Un aparat costa 20.000 de euro, suma la care se adauga costurile de intretinere, atingand 30.000 de euro.

In acelasi colt verde se afla si un reciclator de deseuri electrice si electrocasnice (DEEE-uri). Astfel, si cei care vor duce aparatura veche, spre a fi reciclata, vor primi vouchere pentru cumparaturi (valori cuprinse intre 0,7 lei/ kg pentru calorifere si imprimante sI pana la 1,5 lei/ kg in cazul laptopurilor).

Ministerul Mediului va contribui prin eliminarea taxei pe venit de 16 la suta pentru primirea deseurilor din ambalaje returnate prin automate de colectare si eliminarea taxei pentru dozele din aluminiu de trei la suta recuperate in aceeasI maniera. Aparatele vor fi amplasate treptat, in functie de fiecare lant de magazine in parte. Guvernul este dispus sa subventioneze partial, de la bugetul de stat, si costurile autoritatilor locale pentru aparatele de colectare selectiva a deseurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *