ANRE nu a mai identificat supracompensari pentru energia verde

 

 ANRE nu a mai identificat supracompensari pentru energia verde
ANRE nu a mai identificat supracompensari pentru energia verde

Reglementatorul pietei noastre de energie (ANRE) nu a mai identificat situatii de supracompensare a productiei de energie regenerabila, care este subventionata prin cote obligatorii de certificate verzi. „Din analiza cost-beneficiu cu actualizare efectuata pentru anul de analiza 2014 la nivel agregat, pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a E-SRE, cu luarea in considerare a indicatorilor rezultati din medierea costurilor si conform capacitatilor prognozate sa fie puse in functiune, nu s-a identificat un risc de supracompensare. Ca urmare, nu sunt necesare masuri de reducere a numarului de certificate verzi pentru producatorii care vor fi acreditati dupa 1 ianuarie 2016, fata de actualele prevederi legale”, se arata intr-un raport al ANRE.
Din analiza reglementatorului reiese ca investitia specifica este de 1,48 milioane euro pentru 1 MW instalat in centrale eoliene, 2 milioane euro pentru 1 MW instalat in centrale hidro noi, 3 milioane de euro pentru 1 MW instalat in centrale pe biomasa in cogenerare si 1,25 milioane euro pentru 1 MW instalat in centrale fotovoltaice. Tara noastra are circa 2.800 MW instalati in parcuri eoliene, 213 MW in centrale hidro de mica putere noi, 81 MW in centrale pe biomasa si circa 1.200 MW in parcuri fotovoltaice.
Documentul stipuleaza ca prognoza pretului energiei electrice pe piata angro care a stat la baza a fost realizata pornind de la pretul pe PZU, de 36,79 euro/MWh, pe ultimele 12 luni anterioare lunii efectuarii analizei si utilizand coeficientul mediu de crestere a pretului energiei electrice de 1,1%, rezultat din coeficientul mediu de crestere a pretului energiei electrice din contractele futures (baseload) incheiate pe bursa European Energy Exchange AG – EEX (bursa de la Leipzig), pentru perioada 2015-2020, extrapolat la intreaga perioada de analiza.
Prognoza consumului net de energie electrica a rezultat din prognoza consumului intern brut de energie electrica, din care s-a dedus valoarea CPT, valoarea aferenta anului 2014 fiind de 46,7 TWh.
Prognoza consumului intern brut de energie electrica a fost determinata pe baza valorii inregistrate in anul 2014, de 55,8 TWh, conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica si utilizand o crestere egala cu cea a PIB de 2,8%, conform prevederilor metodologice, crestere comunicata in 5 martie 2015 de Comisia Nationala de Prognoza in Proiectia principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2015 – 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *