“Apa fara Plastic”, un proiect care promoveaza consumul de apa de la robinet

“Ap? f?r? Plastic”, un proiect care promoveaz? consumul de ap? de la robinet
“Apa fara Plastic”, un proiect care promoveaza consumul de apa de la robinet
“Apa fara Plastic”, un proiect care promoveaza consumul de apa de la robinet

O echipa de tineri creativi, si verzi pe deasupra, au declarat razboi PET-urilor. Ei doresc sa ii determine pe ieseni sa renunte la a cumpara apa imbuteliata in favoarea celei pe care o platesc deja lunar: apa de la robinet. Cat de sigura e apa aceasta pentru consum? Oficialii Apa Vital din Iasi garanteaza ca apa furnizata de ei este suta la suta sigura. Proiectul “Apa fara plastic” a fost lansat pe 5 august la Iasi.

 

Neplacerea si dezgustul provocat de sutele de sticle de plastic care plutesc pe lacul Bicaz, l-au determinat pe Adrian Mironescu, antreprenor in domeniul brandingului din Iasi, sa ia atitudine. “Multe dintre PET-urile de pe Bicaz erau sticle goale de apa imbuteliata de diferite marci. Atunci a aparut semnalul de alarma: prin consumul nostru de apa imbuteliata in PET-uri poluam tocmai apa care ar trebui sa asigure o viata sanatoasa. Lacul Bicaz nu este un caz singular. Am mai gasit exemple si mai aproape de Iasi, in zona Ciricului, in spatiile verzi din jur. Iar Iasul nu este o exceptie in tara. Ideea a prins contur in proiectul Apa fara Plastic, cu ajutorul Ancai Gheorghica si al Asociatiei Mai Bine. Alegerea lor a venit firesc, deoarece activitatile lor sunt orientate catre dezvoltare sustenabila si protejarea mediului, plus ca au implementat in trecut proiecte legate de gestionarea deseurilor”, a povestit Adrian Mironescu.

sursa: Apa fara Plastic

Ce inseamna Apa fara Plastic?

Din punctul lui Adrian de vedere, acest proiect este un prim semnal de alarma fata de un obicei de consum extrem de nociv pentru mediu dar “care a ajuns sa faca parte din viata de zi cu zi, incat pare aproape natural”. “Oamenii nu isi pun problema ca, de fapt, a consuma apa in PET-uri face rau naturii si, in final, tot lor. Nu se gandesc la alternative. Asa ca am luat noi initiativa de a arata efectele negative, de a aduce argumente solide si de a propune solutii”, a explicat Adrian Mironescu.

 

Nu ne asteptam ca intr-un an si jumatate iesenii sa renunte la a mai cumpara si consuma apa din PET-uri. Nu este realist. Dar ne asteptam sa se diminueze acest obicei, ca tot mai multe institutii si companii sa ofere angajatilor posibilitatea de a bea apa de la robinet, ca alternativa la PET-urile cu apa, in conditii de siguranta pentru sanatate. Ne-am bucura, totodata, sa vedem cat mai multe localuri care ofera, gratuit, carafe cu apa, in loc sa vanda apa in PET-uri. Ca orice schimbare, nu va fi usor de adoptat, va lua timp, dar nu este imposibil. Asa cum am schimbat obiceiul de a bea apa de la robinet cu a cumpara baxuri de PET-uri cu apa, la fel putem schimba in sens invers. Avem nevoie, insa, de sprijinul si intelegerea comunitatii si a autoritatilor”.

 

Desi pentru moment Apa fara Plastic este doar un proiect local, care va fi implementat doar in municipiul Iasi, cei care l-au demarat doresc ca si cetatenii verzi din alte orase sa se lase inspirati. “In functie de receptivitatea iesenilor, dar si de cum este vazut si de cei din tara, ne dorim sa il extindem la nivel national si chiar international. Am stabilit deja un contact cu echipa proiectului ”The Story of Stuff” care a abordat subiectul in 2010, in filmul scurt ”The Story of Bottled Water”: http://storyofstuff.org/movies/story-of-bottled-water/ Mai mult, am aflat ca in San Francisco, dupa ce au fost interzise pungile de plastic, autoritatile au interzis, in acest an, si consumul de apa in PET-uri in institutii”, a detaliat Mironescu.

Cat de sigura este totusi apa de la robinet?

Cei de la compania de apa din Iasi, Apa Vital, sustin ca este mai mult decat sigura, mai ales ca ei cerceteaza in permanenta calitatea apei in laboratoarele proprii dar si in laboratoarele speciale ale Ministerului Sanatatii. Ei sustin ca apa care intra in casele iesenilor este analizata continuu, pe trei nivele de control:  o monitorizare permanenta, prin analize curente, ce se efectueaza permanent de laboratoarele Apa Vital; o monitorizare periodica de control efectuata de Laboratorul lor de analize care este inregistrat la Ministerul Sanatatii si o  o monitorizare periodica de audit realizata de catre un laborator extern, al Autoritatii de Sanatate Publica Iasi.

 

“In concluzie, cele trei nivele de control pe care le aplicam impreuna cu analizele precise si de calitate din punct de vedere tehnic si al standardelor, garanteaza ca apa este sigura si buna de baut”, ne-au explicat reprezentantii companiei.

Realizatorii proiectul Apa fara Plastic, care se va incheia in 2016, doresc sa reamenajeze cu ajutorul finantatorilor si partenerilor mai multe cismele publice, cu apa potabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *