Apa potabila poluata cu arsen, in localitatea Ardusat

0
551

Apa potabila cu arsen in Ardusat. In urma unei analize de laborator a calitatii apei potabile furnizate in sistemul de distributie a localitatii Ardusat, s-a constatat depasirea valorilor legale admise privind concentratia  de arsen. In consecinta, alimentarea cu apa potabila a locuitorilor a fost sistata, pana la remedierea situatiei.

Apa potabila din Ardusat a fost sistata, ca urmare a constatarii, in urma unor analize de laborator, a existentei arsenului in zonele limitrofe localitatii. „Am fost instiintat de aceasta situatie de catre Directia de Sanatate Publica. Nu dorim sa producem panica la nivelul cetatenilor comunei. Suntem constienti de problema aparuta, dar mai ales de importanta starii de sanatate a locuitorilor, care in acest moment constituie o prioritate pentru factorii responsabili din judet. In regim de urgenta am luat masura de instiintare a populatiei privind interzicerea utilizarii apei din reteaua de alimentare, pentru baut si gatit„, a declarat prefectul Pocol.

Reprezentantul judetului a solicitat, totodata Sistemului de Gospodarii a Apelor Maramures sa efectueze verificari pentru a determina cauza prezentei arsenului in reteaua de alimentare cu apa a comunei, respectiv riscul extinderii acestui element chimic in retelele de alimentare cu apa potabila din localitatile invecinate.

„Dupa efectuarea analizelor de laborator si verificarea in teren de catre angajatii structurilor specializate s-a constatat ca depasirea valorilor la arsen nu se datoreaza nerespectarii normelor igienico-sanitare sau de intretinere a retelei de distributie, acesta fiind identificat in putul de alimentare cu apa a localitatii. Avand in vedere aceasta situatie s-a decis, pana la remedierea deficientelor constatate, suspendareaactivitatii obiectivului de alimentare cu apa potabila a localitatii Ardusat„, a adaugat prefectul.

Din datele de monitorizare existente, la nivelul judetului nostru, a fost consemnata existenta elementului arsen, in zone limitrofe comunei Ardusat, atat in apele de suprafata (sectiunea Somes-Ulmeni), cat si in apele subterane (foraje executate in zona Ariesu de Camp si Hideaga).

Probele de apa recoltate din aceste zone au fost analizate in laborator, iar valorile rezultate sunt mici, sub limita admisa de legislatia in vigoare, referitoare la parametri de calitate ai apei potabile.

Pentru rezolvarea problemei aparute la alimentarea cu apa potabila a localitatii Ardusat, a fost prevazuta suplimentar, in proiectul de reabilitare a retelei de apa potabila, pe langa constructia unei statii de clorinare si realizarea unei statii de tratare in scopul eliminarii arsenului. Fondurile pentru realizarea constructiei statiei provin si din cele structurale, iar termenul de finalizare a proiectului este luna martie a anului 2012.

In scopul prevenirii aparitiei unor probleme de sanatate la nivelul locuitorilor comunei s-a procedat si la analizarea calitatii apei din fantanile existente. Probele de apa prelevate au fost analizate in laborator, fiind identificate trei fantani a caror apa are depasita valoarea de concentratie a indicatorului arsen.

Proprietarii gospodariilor, respectiv ai fantanilor au fost instiintati de rezultatele analizei si li s-a solicitat sa nu foloseasca apa din aceste fantani pentru consum, baut si gatit (inclusiv la animalele din gospodaria proprie). Alimentarea cu apa a populatiei se efectueaza din fantanile a caror apa corespunde din punct de vedere al calitatii pentru utilizarea prepararii hranei si pentru baut.

Specialistii in domeniul resurselor minerale afirma ca arsenul este un element chimic care se gaseste in roci, sol sau sedimente, de unde prin eroziune si descompunere poate fi eliberat in apa subterana si de suprafata.

Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca a efectuat un studiu intitulat „Arsen in apa potabila din vestul Romaniei”, in care se precizeaza despre existenta arsenului peste limitele normale in zone din judetele Arad, Bihor si Satu Mare. Acest studiu poate duce la concluzia ca este posibila prezenta arsenului in putul de alimentare cu apa a comunei Ardusat si din cauza vecinatatii cu judetul satmarean.

Respectarea masurilor stabilite la nivelul unitatii teritorial- administrative si starea de sanatate a populatiei sunt monitorizate de catre Comitetul local pentru situatii de urgenta, Directia de Sanatate Publica si Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.