Apele contaminate feminizeaza barbatii

Biologii britanici dezvaluie ca in rauri exista blocatori ai testosteronului – Aceste substante afecteaza fertilitatea pestilor si oamenilor.
testosteron
Fertilitatea masculina se afla in criza si unul din factorii care poate afecta succesul reproductiv este poluarea apelor.Cel putin asa se intampla in cazul pestilor care se transforma in hermafroditi, iar cercetatorii nu neaga ca este posibil sa fie de asemenea influentati si barbatii speciei noastre.

Aceasta este una dintre ipotezele care pune bazele unei noi investigatii realizata de biologi ai universitatilor britanice din Exeter, Brunel si Reading. Cercetatorii au „pescuit” mai mult de 1000 de exemplare din 30 de rauri engleze, in punctele unde stagneaza apele reziduale si au demonstrat statistic ca exista un nou grup de substante chimice care actioneaza ca androgeni, adica blocheaza hormonii sexuali masculini ai pestilor in mediul lor natural, dupa cum publica „Environmental Health Perspectives„.

Acesti antiandrogeni care inhiba functia testosteronului, se gasesc in numeroase medicamente, precum tratamentele contra cancerului dar si in pesticidele utilizate in agricultura. „Cand aceste substante intra in sistemul acvifer sunt activate si cauzeaza feminizarea pestilor„, semnaleaza pentru elmundo.es Susan Jobling, de la Universitatea din Brunel, directoarea studiului.

In trecut, aceeasi echipa identificase ca estrogenii feminini (componenti ai pilulelor anticonceptionale) daunau de asemenea fertilitatii masculine, cauzand disgeneza sau feminizarea testiculara.

Ani de zile s-a afirmat ca feminizarea era din aceasta cauza, insa acum am vazut ca este vorba de un autentic cocktail chimic care are efecte asupra sanatatii. Cum functionarea testiculelor pestilor si oamenilor este similar, problemele primilor ii pot viza de asemenea pe cei din urma, desi se expun contaminarilor mult mai rar„.

Sursa de emisii
Solutia – „Identificarea acestor substante, gasirea surselor lor de emisie si reglarea productiei si emiterii lor in mediul inconjurator, implicand autoritatile si industria„, raspunde cercetatoarea.

Problema nu este simpla. Deja s-a demonstrat ca tutunul, stres-ul si drogurile afecteaza fertilitatea masculina iar efectele sunt demolatoare. Mai mult de jumatate dintre tinerii spanioli au sperma de calitate scazuta iar indicele lor reproductiv este extrem de scazut, conform unui studiu al Institutului Marques de anul trecut.

Atunci, expertii acestui centru sugerau ca una din cauze se poate afla in „substantele toxice de origine industriala„. Intrebarea este ca, in cazul oamenilor, aminteste Jobling, „este foarte dificil de stiut la ce ne expunem si cand„.

Charles Tyler, de la Universitatea Exeter,coautor al studiului, recunoaste ca „a crescut numarul substantelor care dauneaza pestilor„. Urmatorul pas este identificarea si combinarea acestora pentru analiza pas cu pas a efectelor asupra variilor specii ale raurilor.

Cea mai buna sperma
La speciile cele mai instabile, sperma masculilor este mult mai rapida deoarece intra in competitie cu ceilalti. Cel putin asa se intampla la o specie de pesti tropicali din lacul Tanganica. Cercetatori de la diverse universitati anglosaxone au studiat spermatozoizii acestei specii si au demonstrat ca sunt mai mari si mai rapizi decat media altor 28 de specii ce traiesc in lac, dupa cum se publica in revista Proceedings of National Academy of Science (PNAS).

Acesti experti afirma ca motivul este promiscuitatea, inainte de toate feminina, care a provocat o competitie acerba intre diferitele sperme pentru a fi acei care ferilizeaza ouale femelelor. Si, asa cum se intampla de multe ori, cel care ajunge primul are mai multe sanse de reusita.

Sursa: El Mundo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *